Socialdemokraterna nu näst största parti i Estland

23 maj 2011 14:54 | Politik | 6 kommentarer

Den uppåtgående trenden för de estniska socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, fortsätter. Nu har partiet gått om inte bara den konservativa valkoalitionen IRL, Isamaa ja Res Publika (Fäderneslandet och Res Publika) utan också, om än knappt, Edgar Savisaars en gång så mäktiga centerparti, Keskerakond, visar TNS Emors majmätning.

I ohotad ledning är fortfarande det ledande regeringspartiet, nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), som i den här mätningen får 33 procent (31 procent i april, 30 procent vid månadsskiftet mars-april, 28,6 procent i valet i början av mars).

Men dess koalitionspartner IRL går det utför med. IRL är nu nere i 17 procent (18, 19 respektive 20,5 procent).

Och Keskerakond är nu nere i historiskt låga 20 procent (22, 24 och 23,3 procent).

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, fortsätter däremot sin uppåtgående trend och har i den här mätningen, med 22 procent, blivit näst största parti (14 procent i februari, 16 procent i februari, 19 procent vid månadsskiftet mars-april, 17,1 procent i valet).

Av allt att döma ser allt fler väljare SDE som det enda trovärdiga regeringsalternativet. Landsbygdspartiet Rahvaliit (Folkunionen) har bestående tappat stora delar av sin väljarkår till Socialdemokraterna – flera av dess ledande företrädare, också i riksdagen, Riigikogu, gick under förra mandatperioden över till SDE – vilket nu märks bland annat av att Socialdemokraterna i den senaste undersökningen faktiskt är största parti i delar av södra Estland, där de etniska esterna helt dominerar. I Tallinn och i nordost, där de flesta ryssarna bor, har Centerpartiet fortfarande kvar sin relativt starka ställning, men en intressant sak i den senaste opinionsundersökningen är att Socialdemokraterna nu helt klart är andra parti bland icke-esterna.

Några andra intressanta noteringar om vilka som stöder Socialdemokraterna är att partiet har starkt stöd främst bland kvinnorna – men, intressant nog, också bland de högutbildade. Ser man till inkomst, stöds Socialdemokraterna främst av medelinkomsttagare. Utan att ha tillgång till data om detta vågar jag gissa, att många lågutbildade och låginkomsttagare (bland dem finns många ryssar) fortsatt stöder Centerpartiet, men fortsätter Centerns erodering, kan de här grupperna komma att bidra till en fortsatt uppgång för den estniska socialdemokratin. Den socialdemokratiske partiledaren, Sven Mikser, och även några andra ledadne socialdemokrater har en bakgrund i Centerpartiet, förr starkt förknippat med Folkfronten, och jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att få se fler övergångar.

6 kommentarer

  1. Talas det fortfarande i offentliga sammanhang om ”ester” och ”icke-ester” i den självständiga republiken? För att delta i val måste man väl vara estnisk medborgare? Och är det inte kontrapoduktivt att då fortsätta att dela in folk efter kulturella bakgrunder? Jag hoppas vi slipper se den här typen av indelning här hos oss, t ex ”icke-svenskarna” röstar numera i stor utsträckning (s)… ”
    Språkbruket kan förleda och oavsiktligt föra en in på farliga banor…

    Comment by Anders Thunberg — 2011 05 25 11:07 #

  2. Till Anders Thunberg: Valsociologiskt är det här likväl intressant: I början av den återerövrade självständigheten fanns det fortfarande speciella partier, bildade av ryssar och som ryssar med estniskt medborgarskap röstade på i viss utsträckning. Dessa partier är mer eller mindre utplånade i dag, men Centerpartiet har i stället blivit (en mycket större) röstmagnet för ryssar med estniskt medborgarskap – Edgar Savisaar och hans parti har satsat hårt på att vinna de ryskspråkiga väljarnas förtroende. Det finns naturligtvis också socioekonomiska faktorer bakom detta: många av Estlands ryssar har låg utbildning och okvalificerade jobb, och åtminstone tidigare har arbetslösheten varit högre än genomsnittet bland dem. Märk likheten med Finland – också där har Centerpartiet lyckats attrahera många av dem som i övriga Norden brukar rösta socialdemokratiskt.

    De estniska socialdemokraterna, också de involverade i Folkfonten och självständighetskampen, har inte heller de stängt några dörrar för medborgare av ryskt ursprung; redan tidigt hade partiet ganska stora avdelningar i de ryssdominerade områdena i nordost. Men partiet har sannolikt länge av många ryssar betraktats som alltför medelklassigt – dock håller förhållandena nu på att normaliseras både när det gäller engagemanget för de socialt utsatta och när det gäller de ryskspråkigas partisympatier.

    Comment by Enn Kokk — 2011 05 25 11:37 #

  3. Måste Enn erkänna att jag är extremt överkänslig vad gäller förändringar av språkbruket på den här punkten. Bara ordet/sammanställningen ”sverigedemokraterna” t ex får mig att reagera…det här exkluderande språkbruket tränger långtsamt men mycket effektivt in vår vardag…jag kan också för egen del använda valsociologiska begrepp som ”invandrarväljare” etc, (flera generationer sådana?) men är samtidigt rädd för att kategoriseringar av den här sorten, när de sprider sig till vardagslivet kan styra tänkandet. Så t ex använder jag aldrig uttrycket ”mina muslimska vänner”, (ännu mindre ”mina judiska vänner”) trots att jag har många sådana…Är jag här överkänslig, kanske t o m paranoid i min pessimistiska framtidsbedömning om vart vi är på väg…?

    Comment by Anders Thunberg — 2011 05 25 14:28 #

  4. Till Anders Thunberg: Nu var ju det här en valsociologisk betraktelse, och då måste man ju kunna använda kategoriseringar, som beskriver faktiska väljarbeteenden, och de ryskspråkiga väljarna i Estland röstar i vissa avseenden annorlunda än puresterna.

    Till min tidigare analys vill jag lägga också följande: När under den estniska självständighetskampen ett modernt partiväsende först föddes, fanns det bland annat flera embryonala socialdemokratiska partier, bland dem ett särskilt ryskt socialdemokratiskt parti för Estland. Dessa små partibildningar förenades sedan i det som är roten till dagens relativt stora socialdemokratiska parti och fick då det intressanta namnet Estlands socialdemokratiska självständighetsparti (inte det i väst gängse arbetareparti), vilket alltså också hade en grupp ryssar bland sina medlemmar. Särskilt detta sammanslagna socialdemokratiska partis ungdomsförbund hade många ryska ungdomar bland medlemmarna; jag träffade många av dem på den tidens S-kongresser i Estland.

    Comment by Enn Kokk — 2011 05 25 15:10 #

  5. Till Enn – huttrar ni ute i Roslagen? Själv skall i morgon – på besök i storstan- krypa in i ett ombonat arkivrum och läsa gamla handlingar från krigsåren…Jag betvivlar inte att de estniska socialdemokraterna har en ”just” hållning i nationalitetsfrågan. Och självfallet kan det finnas anledning att också studera ”puresternas” röstande i förhållande till andra kulturella grupperingar…men på andra sidan finska viken håller ett framgångsrikt populistiskt parti på att explaotera det ”purfinska”, ett parti som i sin hållning är närmast identiskt med SD men som kommentatorer, statsvetare och journalister, brukar framhålla ändå skiljer sig från sitt svenska systerparti, ”eftersom man har sina rötter i den landsbygdsfinska Vennamo-rörelsen” medan SD som bekant har sitt ursprung i nazistiska vitmakt-grupperingar. Min reflexion: kanske ska vi hellre se sambandet mellan blå gul nazism och traditionell landsbygdsfascism och således se distinktionen mellan de båda företeelserna som obetydlig? Detta en utvikning som inte har något som helst att göra med Estland.

    Comment by Anders Thunberg — 2011 05 25 16:11 #

  6. Till Anders Thunberg: Jag är rätt förtrogen med finländsk politik också, har bland annat skrivit om det senaste valresultatet.

    Comment by Enn Kokk — 2011 05 25 16:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^