Melodikrysset nr 14 2008

7 april 2008 22:42 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Det är inte lätt att vara alla till lags – om man nu över huvud taget vill det. (Det vill inte jag.)

Jag har, som ni väl har sett, fått på huvudet av en läsare, som ogillar att jag någon gång då och då också uttrycker en och annan politisk åsikt, när jag kåserar om mitt melodikrysslösande. Men ingen tvingar ju någon att läsa just min blogg. Dessutom går det att lämna kommentarer, där man ger uttryck för andra åsikter än mina.

Det lustiga är att jag samtidigt fick mejl från den som ansvarar för nätverket s-bloggar. Han är störd över att jag pingar in (publicerar) mina texter i opolitiska ämnen på www.s-bloggar.se. Framför allt gäller det kåserierna om Melodikrysset, som är så populära att de åker upp i listan ”Mest lästa inlägg” (och därmed blockerar för mer politiska men mycket mindre lästa inlägg av andra skribenter, som också pingar till s-bloggar).

Jag är med i listan över s-bloggare för att jag är en sådan men också för att andra socialdemokrater, både gamla bekanta från fordom och nytillkomna, den vägen ska hitta min blogg, inte för att jag för ut någon centralt utsänd propaganda; mina läsare vet, att jag för fram mina egna åsikter. Att jag började pinga där berodde på att jag uppmanades att göra detta.

Men jag kan mycket väl avstå från att synas på s-bloggars ”Mest lästa inlägg”, så jag meddelade redaktionen, att de, om jag måste börja selektera inläggen, då lika gärna kunde plocka bort mig därifrån. Så ni partivänner till mig, som inte hittar mig där längre, ska inte dra slutsatsen att jag numera har tappat alla mina många läsare.

Jag har nämligen nått min mycket stora dagliga läsekrets utan att annars någonsin pinga (alltså med en kort tids undantag för s-bloggar). Och den gamle chefredaktören i mig säger mig, att en av förklaringarna till att jag når så många läsare just är, att min blogg inte kan kategoriseras som bara en politisk blogg. Min blogg speglar – i likhet med den tidning jag en gång i världen var framgångsrik chefredaktör för – mycket mer än politik, sådant som både sossar och andra också är intresserade av: teater, resor, skönlitteratur (prosa så väl som lyrik), media, serier, mat och dryck, film, konst, deckare, barnkultur och vad det kan vara, inte minst då musik av alla de slag (inklusive Melodikrysset). Och jag konstaterar åter igen, att personliga kåserier om mitt och hustruns och barnbarnens liv verkar ha ett oförändrat högt läsvärde – när jag var chefredaktör för partiorganet (s) Aktuellt i politiken, ett socialdemokratiskt familjemagasin mycket olikt dagens nyhetsmagasin med samma namn och med många gånger så hög upplaga som dagens namne, var mitt personligt hållna ledarsideskåseri ”Det händer” – en blogg före bloggarnas tid, hävdar min dotter – den i särklass mest lästa avdelningen i tidningen.

Efter denna osedvanligt långa omväg äntligen en redovisning av hur jag har lyckats med veckans melodikryss, nyss avlyssnat på webben. Även det senare tog mer tid än beräknat, eftersom jag inte begrep att den långa pausen mitt i berodde på bortplockade nyheter utan råkade gå ur programmet och alltså sen måste börja om från början.

En enda av dagens (eller rättare sagt lördagens) frågor låg en smula utanför min musikkunskapssfär. Jag har inte sett ”Ally McBeal” i TV (men känner förstås till serien) och fick därför googla för att få fram namnet på den sångerska som sjunger ”Searching My Soul”: Vonda Shepard.

Annars hade jag den här gången inga besvär ens med den senaste pop- och schlagermusiken.

Cardigans sjöng ”Give Me Your Eyes”.

Vi hörde också Ola Salo i The Ark sjunga sin vinnarmelodi i Melodifestivalen 2007 ”The Worrying Kind”, den som i Eurovision Song Contest hamnade på artonde plats, en enligt min mening mycket för låg placering.

Och visst kände jag igen After Dark i ”La Dolce Vita”.

Den lite äldre svenska populärmusiken representerades av Thore Skogmans ”Plättlaggen”, och använder man den, uppstår ju ofta os i köket.

Fast rent musikaliskt fanns det i dag med ett annat svenskt stycke, som är oändligt överlägset allt det hittills nämnda: ”Ta av dig skorna” med ljuv musik av Povel Ramel och en underbar text om mogen kärlek och om äpplen som faller med sorgsna dunsar; som medförfattare till texten har Povel Beppe Wolgers.

Från revyscenen kommer också ett ännu äldre nummer, från 1942, ”Vart tar alla vackra flickor vägen?” av Karl Gerhard.

Vart tar alla vackra flickor vägen?

Text: Karl Gerhard
Musik: Kai Gullmar

Ungdom, skönhet och charm
gör en människa varm.
Vackra flickor finns det gott om i vår huvudstad.
Detta framgår titt och tätt
av en massa porträtt
utav nyförlovade som finns i alla blad.
Ja, det är kanske djärvt,
men jag vill våga
att ge offentlighet åt denna fråga:

Vart tar alla vackra flickor vägen,
och var kommer alla fula, lea käringar ifrån?
Det är rentav så man blir förlägen,
när man möter flamman sin,
som gift sig med ett fån.
Av midjan så smal,
så att Royal
sig vände och tittade på gazellen,
har blivit en madam
med skunk bak och fram,
och köttkuponger har hon på ett par tre ställen.
Vart tar alla vackra former vägen,
och var kommer alla hakorna på makorna ifrån?

För att få symmetri
uti min poesi
låter jag min versfot glida uppåt i spagat.
Handsken kastad ju är,
men med lite besvär
kan den ledigt vändas ut och in med resultat,
att refrängen blir en kvinnoslogan.
Damerna har ordet nu för frågan:

Vart tar allra vackra gossar vägen,
och var kommer alla fula lea gubbjäklar ifrån?
Det är rentav så att man blir förlägen,
när man ser det lilla som är kvar av Romeon.
Han fordom var slank
och flott och dansant.
Nu snarkar han när det inte kluckar
i grogglaset hans.
Hans hjässa är blank.
Så undra på att ni stackars kvinnor sucka:
Vart tar alla vackra gossar vägen,
och var kommer alla bakarna på makarna ifrån?

Om Karl Gerhard kan du läsa mer ovan under Kulturspegeln, Musik respektive Sångtexter.

Det blev väldigt mycket operett och musikal i det här krysset.

Vi hörde musik – bland annat ”Låt oss liksom svalorna” – ur Emmerich Kálmáns ”Czardasfurstinnan” från 1915.

Och som det inte hade varit nog, fick vi sen höra musik ur ytterligare en Kálmán-operett, ”Grevinnan Maritza” från 1924.

Sen fick vi höra sång ur en filmad musikal från 1946, ”Annie Get Your Gun” med musik av Irving Berlin.

Ännu en filmfråga rörde förstås ytterligare en James Bond-film – Eldeman måste ha sett hela kollektionen. Den här gången hörde vi Rita Coolidge sjunga i ”Octopussy”.

Eftersom ett av de andra svaren skulle bli ”os”, fanns det väl en upprepning också i att fråga vad det är som besvärar i ”Smoke Gets In Your Eyes” (Jerome Kern, Otto Harbach, 1933). Jo röken förstås.

Kvar att svara på är väl då bara veckans barnvisefråga. I den lyder texten: ”Prästens lilla kråka skulle ut och åka, ingen hade han som körde.” Och svaret på frågan vad det var som ingen kunde göra är förstås då köra.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att trycka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

20 kommentarer

 1. Om du kör uppspelningen av krysset i Windows Media Player kan du hoppa direkt till andra delen genom att trycka på knappen ”Nästa”.
  Bör gå i RealPlayer också men det använder inte jag så uttalar mig inte om hur man går till väga.
  Annars går det ju att spola genom att antingen dra i markören direkt eller trycka på ”Snabbspolning framåt” eller ”Spola tillbaka”.

  Men du kanske hade koll på det och jag bara missuppfattade följande stycke:
  ”Även det senare tog mer tid än beräknat, eftersom jag inte begrep att den långa pausen mitt i berodde på bortplockade nyheter utan råkade gå ur programmet och alltså sen måste börja om från början.”

  Mvh,
  Jannicke

  Comment by Jannicke — 2008 04 07 22:56 #

 2. Till Jannicke: Tack för tipsen – jag ska använda dem någon annan gång då jag behöver. Men jag brukar ju för det mesta klara av krysset i samband med originalutsändningarna på lördagarna.

  Den här gången blev jag först bara störtförvånad, när det inträdde en så lång tystnad, att jag trodde, att jag av någon anledning hade tappat bort programmet.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 07 23:08 #

 3. Hihi. Här har jag tvingat mig själv att låta bli reflexen att gå in på din blogg sedan i lördags, för att inte råka läsa dina melodikryssförslag innan jag själv hunnit lyssna på programmet. Och så visar det sig att du gjort som jag och lyssnat på webben på måndagkvällen – och uppenbarligen av samma anledning, dessutom. S hade distriktskongress även här i Blekinge i lördags, och det var anledningen till att jag inte kunde lyssna på vanlig melodikrysstid.

  Nåja. Tur att möjligheten finns att lyssna i efterhand när man vill på Melodikrysset – och de flesta andra radioprogram också för den delen.

  Comment by Urban Jönsson — 2008 04 07 23:43 #

 4. Vilket märkligt sätt från S bloggar!! Jag pingar också där och ibland har jag undrat om jag är för ”vanlig”, alltså skriver om för mycket annat för att gillas. Ditt fall bekräftar mina misstankar. DÅ måste jag få säga att det finns en enda blogg från S bloggar jag länkat till på min sida, det är din. Jag sitter också i Kultur och fritidsnämnden, känner mig besläktad, dina inlägg är alltid roliga och intressanta. Jag blir lite ledsen om S bloggar tror att man kan och ska vara politisk och inget annat. Så högst ointressant det hade blivit. När politiker visar sina ”mänskliga” drag, delar erfarenheter,och annat då blir vi personer som andra kan känna igen sig i, inte bara maktgalna, översittare som präglar mycket av synen på politiker idag.

  Skönt att jag redan hittat dig i alla fall!!

  Comment by Simone — 2008 04 08 7:03 #

 5. Enn.
  Fortsätt med att lägga ut dina bloggar på samma sätt även fortsättninsgvis, vi behöver både kultur och politik. Sedan till ”strulet” med Webbradion, så berodde det på tekniska bekymmer på SR. Då även partidistriket i Västmanland hade årskongress på ”Melodikrysstid” blev det nätet som gällde. Funderar på att till kommande år skriva en motion om att lördagar mellan 10-11 får inga kongresser pågå!! (lite skämt men lite allvar)
  Hälsningar

  Tommy i Sala

  Comment by Tommy Johansson — 2008 04 08 8:38 #

 6. Fördelen med att lyssna i efterhand på webben är att man kan snabbspola framåt och så klart även bakåt.
  Håll bara pilen intryckt på punkten och för framåt.
  Jag har din blogg bland mina favoriter och brukar dagligen läsa vad Enn Kokk skriver, höll på att skriva Enn Blogg, allt läser jag inte men tycker det är trevligt att du skriver och finns.
  Anledningen att jag kom att börja läsa var att jag sökte svar på en fråga i något kryss och då hamnade här och det har jag aldrig ångrat.
  Numera behöver jag inte ringa folk och fråga efter svar eller att fråga människor jag möter.
  Så har jag också av dig lärt mig hur man googlar fram svaren jag inte kan.
  Snabbaste svaret kommer på http://www.korsord.se som har ett forum för melodikrysset.
  Bry dig inte om vad andra tycker utan fortsätt att skriva som du själv vill.
  Att klaga är så lätt särskillt om människor kan göra det anonymt.
  Tror 99 % gillar Enn Kokks blogg.
  Det blev lite upprepningar men tål att upprepas igen för eventuellt nytillkomna.
  PS.Har du läst något av mina böcker(Mitt livs match, Inte nu igen!, Livet går vidare) som jag sände med e-post?DS.
  Böckerna finns i landets sju Universitetsbibliotek som pliktexemplar om andra är intresserade.
  Ännu en gång skriver du läsvärt hur du kom fram till veckans lösning av krysset, hur jag själv gjorde har jag redogjort på annan plats här.
  Ha en trevlig vecka alla som läser detta.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 04 08 12:08 #

 7. Hej! Ville bara skriva några rader och tacka dig så mycket för att du lägger ut dina lösningar till melodikrysset. Jag har en mamma som alltid försöker lösa det på helgerna, men ibland kör hon fast, speciellt på dom lite nyare artisterna, och själv hinner jag inte höra melodikrysset på lördagarna och missar reprisen på söndagskvällarna också, och hinner inte lyssna på webben heller, men, din sida gör att jag kan hjälpa mamma med det hon kört fast på. Är vi hem till henne på lördagarna så gör hon så att hon spelar in melodikrysset på sin bandspelare, så att jag, hon och min pojkvän tillsammans kan försöka lösa det när vi kommer fram. Tusen tack för att du hjälper mig hjälpa mamma!!

  Comment by Anne — 2008 04 08 20:36 #

 8. Till Anne: Hälsa din mamma (som jag inte känner) att jag gärna hjälper andra människor när jag kan.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 08 21:18 #

 9. Hej Enn.
  Jag delar inte din och många andras engagemang och intresse för melodikrysset, däremot är jag beredd att ställa mig upp i vilken talarstol eller repskapskapmöte som helst och försvar din rätt att pinga på s-bloggen. Fortsätt att skriva om allt som ligger dig och många av oss varmt om vårt röda hjärta. Det må vara melodikrysset, Bob Dylan, poesi, barnbarn eller ont och gott i partiet och politiken. De som ansvarar för AiP idag och andra s-bloggar kanske lär sig hur man kan nå fler läsare än de redan frälsta och mest övertygade. Må gott och hälsa Birgitta!

  Comment by Tomas Wennström — 2008 04 08 21:18 #

 10. Till Tomas Wennström: Min webmaster Bo Strömberg har redan tagit bort den automatiska pingen till s-bloggar. Vill dom inte ha hela människor där, slipper dom. Jag har ändå mina trogna läsare, och dom är många.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 08 21:21 #

 11. Jag som trodde att sossarna hade lärt av sin tidigare historia, att det är dumt att isolera sig från yttervärlden även om man är stor och stark. Det här är ju löjligt Du gjorde alldeles rätt som kapade länken direkt. Förr brukade vi säga: Allt är politik! Nu för tiden måste man nog i stället säga politik är mycket mer än politik. Så länge olika sossepåvar (och andra påvar med för den delen) inte begriper det blir ju politiken bara ett spel för de invigda, och det är livsfarligt.

  Comment by Hans O — 2008 04 09 11:37 #

 12. Till Hans O Sjöström: Just det här, att en bokrecension eller en teaterrecension också inrymmer värderingar och att människor bedömer politiker också efter hur de senare arbetar i sin privata trädgård och i övrigt lever sina liv, är något som man närmast måste ha skygglappar för att inte förstå.

  Om inte annat så brukar ju mitt gamla parti ha fallenhet för att se poänger med kvantitet. Jag når genom min blogg väldigt många människor, en stor del av dem för övrigt inte socialdemokrater, detta genom att erbjuda en mer mångsidig läsning än ett stort antal av de bloggar som pingar till s-bloggar gör – därmed inget ont sagt om dessa bloggare. Varför man inte ser det positiva i att ha min blogg bland de mest lästa-rankade är för mig fullkomligt obegripligt.

  Men deras reaktion drabbar ju inte mig; jag har ju inte vunnit min stora läsekrets främst via s-bloggar.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 09 12:02 #

 13. Att lösa melodikrysset är även mitt och många andras lördagsnöje. Förstör det inte genom att leverera svaren i Din blogg, färdiga att skicka in för dem som inte vill eller kan anstränga sig med tankearbete. Lite som att avslöja vem som var mördaren i deckaren. Eller vänta till torsdagen, då det är för sent att skicka in veckans lösning!

  Comment by Palle — 2008 04 12 11:11 #

 14. Till Palle: Men ingen tvingar dig ju att kolla min blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 11:45 #

 15. Jag (och Du) klarar nog krysset utan hjälp, men de som inte gör det borde inte få sådan. Ett rättvisekrav, om vi ska ta fram gamla plakat och argument. Eller med ett avkortat citat av Abraham Lincoln: ”Gör inte åt andra vad de själva borde göra åt sig.” Kul att Du läste min kommentar iaf…

  Comment by Palle — 2008 04 12 21:36 #

 16. För att göra en parafras på Ditt första inlägg på den här sidan: ”Det är inte lätt att göra alla till lax” – sa han som färgade gråsejen röd…

  Comment by Palle — 2008 04 12 21:41 #

 17. Till Palle: Jag läser alla kommentarer, svarar också när jag tycker att det behövs.

  Men att tala om rättvisa i en tävling som mest är en utlottning bland jättemånga insända svar är väl att ta i? För egen del har jag, trots årtionens melodikrysslösande, aldrig hittills sänt in något svar. Jag avstår gärna från de där vinsterna – för min del får de gärna gå till någon som uppskattar dem mer än jag (och, gärna för mig, är mindre musik- eller googlekunnig än jag).

  Sen återstår bara frågan, hur det kom sig att du själv hamnade på min blogg. Googlade du efter något svar som du själv inte klarade?

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 21:55 #

 18. hej. om man kör fast i melodikryss eller annat kryss i tidningar kan man gå in på ”webbkryss.nu” och fråga svenska folket.

  Comment by thomas — 2008 04 13 10:47 #

 19. I Halmstad fanns för flera år sedan en konfektyrhandlare med butik vid Stora torg som kallades ”PALLE”, på fritiden var han skådespelare och höll varje år i Nyårsrevyn som alltid hade premiär på nyårsafton, ”Palle” var en mycket rolig aktör som roade mycket folk.
  Dessutom var det en sympatisk person med ett gott hjärta, ett hjärta som inte slår längre.
  Palle har gått ur tiden men hans minne lever för alltid kvar.
  Dessutom har han en son, han bor i Stockholm, han kallas också för Palle.
  Palle dä var född en kall decemberdag i Teckomatorp.
  Från lördagen/ IS Halmia gjorde 3-0 precis innan som vi trodde halvtidssignalen men domaren underkände målet då han ansåg tiden var ute vid trean så 2-0 blev halvtidsresultatet som i andra akten förvandlades till 2-1.
  Men det viktigaste var att Idrotts Sällskapet vann sin premiärmatch.
  Fyra fd HBK-are fick jag det till, Peter Lindau(spelande tränare), Joel Borgstrand(ur-HBK-are), Abner Hintsa(han hade långa svarta vantar på sina händer/armar) och Christoffer Andersson(kamrat till Peter Larsson).
  Pluss då min kamrat HBK-supportern ”Laban” som var där och äntligen tittade på en Halmiamatch, det var längesedan och då räknar jag årtal.

  Då ISH:s och HBK:s resultat brukar följas åt så lär HBK vinna i em på Olympiastadion och HBK får tre poäng till och jag en poäng till mitt tips då resultatet lär bli
  1-2.

  I Halmstad visas vår match på Escobar på Brogatan, tror alla matcher visas där?

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 04 13 11:48 #

 20. bra att du hjälper med krysset för lite tröga som jag tack för hjälpen

  Comment by christina valborg — 2009 04 18 11:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^