Melodikrysset nr 13 2008

29 mars 2008 11:55 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 19 kommentarer

Först av allt: Jag gissade i ett fall fel när jag löste förra veckans melodikryss: Det som hörde hemma i djurriket var ”bi” (inte ”bo” som jag föreslog). Av detta ska man dra lärdomen att man inte kan lita på att jag alltid har rätt.

Vidare: Jag har under veckan, per post, fått ett skällbrev i ett gammalt kärt ämne. En kvinna uppmanar mig att omedelbart sluta publicera mina förslag till lösning av melodikrysset. Dessutom kommer hon med diverse otidigheter om min person, uppenbarligen baserade på ett par missförstådda texter här på bloggen.

Sånt får man leva med. Jag strävar vidare med veckans melodikryss, och jag tror att jag den här gången har en helt korrekt lösning.

Svårast, för mig, den här gången var vilket land ”When You Believe” ur en tecknad film skulle leda tanken till. Men eftersom Eldeman gav oss namnen på de båda sångerskorna, Whitney Houston och Mariah Carey, var det ju bara att googla: Filmen var ”The Prince of Egypt” – som jag inte har sett – och svaret alltså Egypten.

Sångaren, musikern och textförfattaren med det delvis svenskklingande namnet Todd Rundgren hör inte till de artister jag brukar lyssna på, men namnet dök upp i minnet med hjälp av bara några få ledbokstäver. Sen har jag förstås kontrollgooglat: Jo, visst var det han som sjöng ”I Saw the Light”.

Inte heller John Denver finns i min skivsamling. Men visst var det han som besjöng West Virginia i ”Take Me Home Country Roads”.

De melodifestivalanknutna sångerna och sångerskorna var lätta den här gången.

Allra först hörde vi i dag Lena Philipson framföra en engelsk version av Orups ”Det gör ont”.

Och Amy Diamond, sist i dag med ”Thank You”, hörde vi ju så sent som i årets melodifestival.

När jag hörde Eric Gadd sjunga ”Tvåhundratusen”, höll jag ett slag på att totalt tappa tråden. Det jag tyckte mig höra något slags modern version av var ”Sånt är livet”. Är det någon mer som har tänkt i de här banorna?

Resten av dagens frågor tyckte jag för egen del var ganska lätta.

Jag är en inbiten P1-lyssnare och känner förstås igen signaturen till Eko-redaktionens ”Dagens eko”.

Carl Michael Bellman har vi det allra mesta av i vår skivsamling, givetvis då också Epistel numero 82 ”Vila vid denna källa”, där man njuter av rött vin och pimpinella.

På Café de Paris i London introducerade Noel Coward Marlene Dietrich i ”Falling In Love Again”, det vill säga ”Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt”, det som nästan blev hennes signaturmelodi. Gissa om vi har mycket Marlene Dietrich i vår skivsamling!

Så veckans svenska schlager.

En kär gammal bekant var ”Titta in i min lilla kajuta” av paret Jules Sylvain och Nils Gustaf Granat.

Även dansband, i det här fallet Sven-Ingvars, har åstadkommit örhängen. Här hörde vi Sven-Erik Magnusson på spanska (!) sjunga ”Två mörka ögon”, som alltså skulle ge nyansen mörk.

Schlager vet jag inte, men evergreen är väl i alla fall Evert Taubes fina ”Så länge skutan kan ”.

Och så avslutar vi veckans redovisning med en låt som Frank Sinatra gjorde till evergreen, ”New York, New York”. Det var alltså bara halva titeln som behövdes.

* * *

Om du har hamnat här, när du har googlat efter något svar till det senaste melodikrysset, prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

19 kommentarer

 1. Hej Enn!

  Löser kryss så gott jag kan, och det jag inte kan, det lär jag mig av dig.
  Förstår inte alla dessa som upprörs av att du skriver ett kåseri. Jag och många andras mening till besök på din sida är att lära sig. Det kan inte kallas fusk om man inte skickar in svaret, dessutom, har vi ett sånt behov av att vinna en ”fjuttig” tävling?

  Måtte det bli slut på alla anklagelser och låt oss lösa melodikrysset på vårt eget sätt, med eller utan Enns hjälp.

  Comment by Anna — 2008 03 29 12:26 #

 2. Till Anna: Tack. Det som gjorde just det här brevet obehagligt var en personligt nedsättande ton.

  Själv skickar jag heller inte, vilket jag upprepade gånger har skrivit, in svar. För mig är det här en rolig lek en stund på lördagsförmiddagen. Tävlar jag med någon är det med mig själv.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 29 12:39 #

 3. Jag är då SÅ tacksam för din intressanta blogg som jag hittade tack vare att jag sökte lösning på melodikrysset! Det är larvigt att tjafsa om fusk – ska man inte få kolla uppslagsverk heller kanske? Det handlar ju inte precis om att klara en tenta på universitetet eller konkurrera ut sökanden till en anställning – där kan man tala om fusk! Jag skickar in mina lösningar via nätet och skäms inte ett dugg för det!

  Comment by Dorothea — 2008 03 29 12:53 #

 4. Hej Enn Kokk!
  Löser krysset själv så långt det går och tittar in på din sida om det har blivit samma svar som du har kommit fram till. Varför skulle du sluta med att publicera DINA lösningar? Det är ju inte alltid som du har rätt, som du själv skriver.
  Om inte annat så behöver väl inte DAMEN titta in här då när hon ändå tycks kunna lösa krysset på egen hand.
  Det är ju ändå bara förslag som du kommer med, sen är det ju upp till var och en om de vill använda ditt förslag i krysset.

  Kryzza lugnt.

  Comment by Conny Persson — 2008 03 29 14:11 #

 5. Jag misstänker att du ändå behandlade damen md respekt…

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2008 03 29 15:13 #

 6. Som vanligt skriver du intressant hur du kommer fram till din lösning, det är alltid så lättläst och välskrivet.
  Det var säkert fler än du som trodde på bo, i gott sällskap är du då även din och Birgittas dotter TROR PÅ BO.
  Tycker det är en stunds trevlig lördagsavkoppling att lyssna på och lösa melodikrysset.
  Anders Eldeman sätter så beundransvärt ihop det hela.
  Något fel på dig Enn Kokk som människa tror jag inte på, det enda som kan ligga dig i fatet att du inte vet vad Halmia är.
  Men jag tror du vet det med.
  Ha en fortsatt trevlig helg alla som läser detta.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 03 29 21:26 #

 7. Till Lars-Gunnar Blom: Jo, jag vet vad Halmia är. Det är bara det att jag för egen del inte är intresserad av idrott. Men jag har inget emot att andra är det.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 30 7:50 #

 8. Trevligt att du känner till Halmstads äldsta fotbollsklubb, för er som inte känner till dem kommer här information/
  IS Halmia är en fotbollsklubb i Halmstad grundad den 16 juni 1907.
  Halmia var det första laget från Halland som gick upp i Fotbollsallsvenskan, närmare bestämt år 1932, och är gammal ärkerival till Halmstads BK.
  Publikrekordet på Örjans Vall – 20 381 åskådare – innehas också fortfarande av Halmia, och sattes i kvalspelet till Allsvenskan 1962 mot Landskrona BoIS, där Halmia vann med 3-0.
  Halmia har spelat elva säsonger i Allsvenskan. Det skedde senast 1979, men laget tog bara nio poäng och blev sist i tabellen samtidigt som lokalkonkurrenten HBK vann serien. Under större delen av klubbens existens har Halmia medverkat i näst högsta divisionen, senast 1998.
  Jubileumsåret 2007 spelar herrlaget i div. III och damlaget i div. II.
  Kända supportrar
  Per Gessle Musiker
  Bengt Johansson Handbollspelare och Förbundskapten
  Jörgen Andersson Socialdemokrat
  Lars-Gunnar Blom Fotbollsintresserad
  Bo Ljungman Mest nu levande supporter
  Kjell Bengtsson Mest nu levande supporter
  Bo Göran Christiansson Mest nu levande supporter
  IDAG SÖNDAG 30 MARS är det PREMIÄR för årets fotbollsallsvenska, detta år ser ut att bli lika spännande som fjolåret.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 03 30 12:28 #

 9. Självklart ska du fortsätta ditt kåseri om melodikrysset. Är ”inbiten” kryssare och läser med stor glädje dina svar och kommentarer någon dag efter. Blir närmast full i skratt att någon kan uppröras av detta.

  Comment by Fia — 2008 03 31 13:04 #

 10. Då var väl i alla fall ämnet Halmstad/Halmia uttömt…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 04 01 23:40 #

 11. Hej,
  stötte igår på Din blogg när jag googlade efter ett av veckans svar.
  Jag vet inte vad en gamla damen skrev, men jag tycker nog oxå, att Ditt bloggande av veckans resultat innan sista insändningsdagen har lite av besserwisseri. Dessutom bidrar Du till förhöjd orättvisa i utlottningen. Hur många snyltgäster skriver av Dina riktiga resultat och bidrar till veckans 20.000 insändningar utan att eget snille har öppnat porten dit?
  Mvh
  Björn T. Hückel, Hamburg, där man lyssnar på krysset på nätet

  Comment by Björn T.Hückel, Hamburg — 2008 04 06 6:28 #

 12. Till Björn T Hückel: Jag är inte mer besserwisser än att jag öppet redovisar, vad jag har svårigheter med eller är osäker på.

  Som mina regelbundna läsare vet, struntar jag för egen del helt i tävlingsmomentet – har trots årtionden av melodikrysslösande aldrig någonsin själv skickat in svar.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 06 7:42 #

 13. Lustigt, att Du inte tar ställning till min centrala fråga:
  ”Hur många snyltgäster skriver av Dina riktiga resultat och bidrar till veckans 20.000 insändningar utan att eget snille har öppnat porten dit?”

  Eller Du kanske betraktar Dina insatser i förtidigt avslöjande av lösningarna som ett tecken av aktiv solidaritet med de svaga?

  Comment by Björn T. Hückel, Hamburg — 2008 04 08 12:40 #

 14. Till Björn T. Hückel:
  Menar du alltså att det sitter en hoper människor här i landet (eller, hemska tanke, kanske till och med utomlands!), möjligen flera tusen, som drivs av att söka upp en hemsida på internet, skriva av svaren, skicka in dem, allt för att ha en pytte-pytte chans att kanske, kanske vinna en…påse som det står ”melodikrysset” på? Eller i bästa fall en bok. Så torftiga liv tror jag inte svenskarna har, och om du mot förmodan har rätt – kan du inte unna dem den där påsen?

  Comment by pw — 2008 04 08 13:20 #

 15. Till Björn T Hückel: Som jag svarade dig och som jag har skrivit flera gånger, är jag inte intresserad av tävlingsmomentet, över huvud taget inte tävlingsinriktad. Alltså intresserar det mig inte heller, om nu några av dem som besöker min blogg drar nytta av de svar jag har kommit fram till. Hur som helst är det inga 20.000 som uppsöker min blogg på lördagarna – för det mesta något tusental, ibland – när det är svårt – det dubbla.

  Något snille tror jag över huvud taget inte att man måste vara för att klara Melodikrysset. Vem som helst som har ett hum om hur Google fungerar kan för det mesta hitta svaren där.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 08 13:27 #

 16. Hej!
  Jag uppskattar din melodikryssblogg!
  Vi försöker alltid att lösa utan hjälp, men då och då behöver jag ”din hjälp”. Kul att du beskriver svaren litet fylligt också.
  Jag gick i samma läroverk som du, men vi hade inget med varandra att göra. Du var ju redan då litet kändis.
  Ha det så bra!
  Hälsn. / Göte B

  Comment by Göte Bengtsson — 2008 04 08 15:54 #

 17. Till Göte Bengtsson: Hej själv! Roligt att ibland stöta på gamla skolkamrater.

  Som du väl har sett försöker jag ofta berätta lite om musiken och om hur jag kom fram till frågesvaren – att som några andra gör bara publicera svaren i nummerföljd tycker jag för egen del är tämligen poänglöst.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 08 16:13 #

 18. Till Göte B: Du måste väl ha varit den som hade den allra kortaste skolvägen till läroverket – som boende på gamla brandstation? Medan du Enn torde väl ha haft den längsta – 17 km med njurundabussen.

  Comment by Anders Thunberg — 2008 04 08 17:30 #

 19. Till Anders Thunberg: 18 kilometer minns jag att man räknade till respektive från Juniskär på den tiden.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 08 17:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^