Melodikrysset nummer 18 2011

7 maj 2011 12:06 | Film, Musik, Politik, Resor, Teater, Trädgård | 9 kommentarer

Kylan håller på att släppa, men här ute vid kusten är det alltid kallare än längre in åt land – grönskan har alls inte kommit lika långt som till exempel inne i Uppsala. Men nya blommor slår ut varje dag. Till fredagskvällen här hemma plockade jag tre buketter ute i trädgården: en med påskliljor och körsbärskvistar, en med pingsliljor och så en med vårens första tulpaner.

Det är i sommarhuset i Öregrund vi bor nu och det närmaste halvåret. Kärt att i dagens melodikryss få höra Evert Taubes ”Vals i Furusund”, där man bland annat sjunger ”vi kom på kryss från Öregrund”. Den som i dag besjöng Ålandshavet blå var dock inte mäster Taube själv utan den legendariske radiomannen Bertil Perrolf, faktiskt också en riktigt bra sångare. Men skulle jag vilja höra den här låten eller något annat med Taube i original, har jag allt av honom i ett par boxar vid CD-spelaren/grammofonen på glasverandan.

En annan av dagens artister, Fred Åkerström, som vi i dag hörde i Alf Hambes fina ”Kajsas udde”, har jag en personlig knytning till. Han sjöng nämligen vid den stora introduktionskonserten på Stockholms Folkets hus 1970 för min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”.

Och för att fortsätta på den personliga linjen: ”Dancing Queen” – som här skulle ge ordet dansa – ingick i ABBA-musikalen ”Mamma Mia!” som jag tillsammans med Birgitta har sett på Broadway.

Också Björk, från Island, har jag sett och hört live, om än inte i just ”Play Dead”. Jag hade lyckats få plats just framför scenen, när hon i København tilldelades Nordiska rådets kulturpris – jag bevakade rådsmötet i egenskap av de svenska Socialdemokraternas nordiske sekreterare.

Jag har till och med sett och hört Karl Gerhard live, på en turné i regi av Folket i Bild, vars ombud jag var i Juniskär med omnejd i mina unga år. I dag hörde vi honom i ”Nu ska vi vara snälla”. Jag har själv skrivit en del om Karl Gerhard – kolla ovan under Kulturspegeln, Musik respektive Sångtexter.

”Bron över floden Kwai” har jag också sett, flera gånger – det är den värd. Den här spännande filmen ”kretsar kring en sådan konstruktion”, vägledde oss Anders Eldeman, och svaret är förstås bro.

En gammal goding i en annan genre är ”When You’re Smiling”, och det man ju gör där är ler. Den finns i många inspelningar, bland annat med Louis Armstrong.

Dagens kryss började för övrigt med en annan gammal goding, ”I Can’t Stop Loving You”. Också den har spelats in av flera framstående artister, lustigt nog till och med av en med lika många bokstäver i både förnamnet och efternamnet som den vi faktiskt fick lyssna på i dag: Ray Charles.

Från Ray är steget inte långt till Roy, i det här fallet = Anders Eriksson i Galenskaparna. Han och kompisen Roger (Jan Rippe) gjorde tillsammans ”Det ska va gott att leva”, en devis jag gärna instämmer i.

Och går inte det, får man väl bita ihop och ”Börja om från början”. Den låten låg Sven Ingvars på Svensktoppen med en gång i världen.

”Fame Factory” har jag asolut aldrig sett på, men Emil Sigfridssons ”Innan mörkret faller” mindes jag vagt från Melodifestivalen. Han sjöng den 2004, visade en googlesökning.

”Johnny Cash & Nina P” med Pernilla Andersson tror jag däremot att jag aldrig hade hört förut. Tydligen har hon nyligen fått Ulla Billquist-stipendiet. Det påminner mig om att jag borde lyssna mig igenom och här på bloggen skriva om den Ulla Billquist-box jag förra året köpte. Det blir säkert en längre bloggartikel om det, en text som jag sen lagrar under Kulturspegeln, Musik.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att intingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Det är väl någon som har er ordinarie bostad under regelbunden uppsikt? Annars kanske det inte är helt riskfritt att lägga ut här på bloggen att ni har flyttat ut till sommarhuset…

  Comment by Eriksson — 2011 05 07 12:20 #

 2. Isländska Björk framförde ”Play dead”.
  Pinsamt nog kom jag inte på Ray Charles…
  Bertil Perrolf var mycket på radio när jag var liten. Han hade en riktigt trevlig röst att lyssna till.

  Comment by Nolbyiten — 2011 05 07 12:59 #

 3. Till Nolbyiten: Tack – jag har korrigerat nu.

  Och du anar väl att jag vet var Nolby ligger.

  Comment by Enn Kokk — 2011 05 07 13:19 #

 4. Vi är själva där då och då för olika förrättningar i Uppsala och Stockholm.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011 05 07 14:13 #

 5. Men det var ju Island som var svaret – inte Björk!
  Jag klarade krysset själv idag, men läser som alltid ditt inlägg eftersom du skriver så trevligt och informativt!

  Comment by Dorothea — 2011 05 07 15:49 #

 6. Till Dorothea: Trots att jag kontrolläser före publicering, händer sånt här då och då. Jag har i alla fall ändrat nu – självklart skrev jag rätt i själva krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2011 05 07 16:07 #

 7. Jim Reeves version av ”I Can’t Stop Loving You” slår dock inte den vi hörde.Tack för en trevlig blogg!

  Comment by Hans — 2011 05 07 19:36 #

 8. Hej Enn! Det är jag och Gisela som anropar dig. Hur mår du, vi borde träffas. Vi missade melodikrysset. Attans också, vi pratade väl för mycket. Hälsa så mycket till Birgitta.
  kramar från oss

  Comment by Lotta Gröning — 2011 05 07 23:05 #

 9. Till Lotta Gröning och Gisela Lindstrand: Jo vars, men den jävla kroppen blir ju äldre och äldre. Jag har under senare år både fått pacemaker och stent, det senare efter en hjärtinfarkt, men just nu är jag faktiskt i bättre form än Birgitta, som också har drabbats av hjärtproblem och väntar på konvertering.

  Vi bor mest i Öregrund så här års. Har ni vägarna förbi, är ni hjärtligt välkomna.

  Comment by Enn Kokk — 2011 05 08 10:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^