Last chorus: Ingegerd Lundeborg

6 maj 2011 15:34 | Musik, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

I det Öregrund vi kom till 1969 var Lundeborgs konditori en oas av lokal kultur. Där doftade det av nybakt vetebröd från eget bageri. Var vädret vackert, kunde man sitta ute på kondisets grusbelagda innergård och fika.

På den tiden var vårt nyinköpta sommarhus fortfarande mycket primitivt, så på torsdagarna gick vi till badhuset bredvid Hasselbacken: badade bastu och tog oss ett dopp i badhusets lilla bassäng.

På hemvägen blev det en vana att göra ett uppehåll på Lundeborgs, sitta en stund med en kopp kaffe i uteserveringen; barnen fick då gärna en kall läsk och något gott till.

Barnens nyfikenhet väcktes också av den lekstuga som stod precis i kanten mot uteserveringen. Fru Lundeborg som vi så småningom kom på vänskaplig fot med – vi kallade henne aldrig vid förnamn, Ingegerd – tillät till och med våra barn att gå in i den här lockande lekstugan. Jag har aldrig frågat något av barnen Lundeborg vad de tyckte om det.

Så småningom såldes Lundeborgs konditori till nya ägare, och stället har därefter skiftat mycket i både inriktning och kvalitet – fast som på Lundeborgs tid har det ju aldrig blivit ens när det har varit som hyggligast.

Pappa Lundeborg är sen länge död, men mamma Ingegerd, född 1924, kom under senare delen av sitt liv att bo inte så långt från oss, i ett gult hus mitt emot Konsum. Och till det här husets trädgårdstomt flyttades också lekstugan från kondiset, till färgen lika gult som huset. Till att börja med mötte vi ofta fru Lundeborg, när vi var på väg till eller från Konsum. Vi inte bara hälsade – ofta blev det en liten pratstund över staketet.

Nu har man sedan länge inte längre brukat se fru Lundeborg på det här sättet, däremot ibland något av barnen eller deras respektive eller barn. Fru Lundeborg var sjuk och allt mindre rörlig.

När vi i år till påsk kom ut till Öregrund för årets sommarboende och som vanligt passerade fru Lundeborgs gula hus, var flaggan på halv stång. Anställda på Konsum bekräftade det vi redan anade: fru Lundeborg hade dött, faktiskt förolyckats i en fallolycka.

I dag hölls hennes begravning – för oss var det alldeles självklart att gå dit. Inte så att vi kände Ingegerd Lundeborg nära, men för oss var hon en del av det genuina Öregrund, som vi genom åren har kommit att älska och också, med tidens rätt, själva har blivit en del av. Så i morse var vi ute i trädgården och plockade var sin kistbukett: Birgitta pingsliljor, jag en blandade vårbukett. Och så gick vi till Öregrunds kyrka, belägen tvärs över gatan sett från det som fordom var Lundeborgs konditori.

Den här kyrkan, med sitt ljusa brädtak, sina höga fönster med ett generöst ljusinsläpp och sitt vackra kor, besöker vi normalt inte i samband med religiösa akter; oftare är vi där på någon sommarkonsert. Ingen av oss är troende, men när det gäller att hedra en avlidens minne, ska man naturligtvis respektera hans eller hennes tro. I det här fallet var begravningsakten nästan till hundra procent kyrkligt religiös, men även i en sån här akt kan man, om man som jag inte är troende, hitta lisa. I dag inleddes begravningsakten med Oskar Lindbergs mycket vackra ”Gammal fäbodpsalm”. I psalm 198, ”Likt vårdagssol i morgonglöd”, med sitt budskap ”efter vinter kommer vår”, kan man ju främst ta fasta på rader där psalmisten ”besjunger våren, blid och stark / och livets alla under”, föregångna av ”fåglars kör i lund och mark”. Hit till Öregrund kommer ju vi och många andra för att få uppleva det som beskrivs i den här psalmens sista vers:

Snart alla fåglar stå i skrud,
och skogen kläder sig som brud,
när livets krafter blomma.

Ja, härlig är jorden, som det heter i dagens avslutande psalm, 297.

Andra må tycka detsamma om Guds himmel och sjunga om själarnas pilgrimssång. Men för egen del är jag tillfreds med att ha fått vandra genom de fagra riken på jorden och att se mitt tidevarv försvinna.

6 kommentarer

 1. ”Men för egen del är jag tillfreds med att ha fått vandra genom de fagra riken på jorden och att se mitt tidevarv försvinna.”
  Så sant, så sant, Bäste Enn en bra devis!!!
  Skall försöka att memorera det till nästa lunch med Owe Wikström eftersom diskussionerna ibland går höga om det jordiska och det konkurrerande himmelska.
  Ha en god senvår och sommar i Öregrund och gör allt ni inte nästan hinner med…….

  Comment by Urban Sjölander — 2011 05 07 10:38 #

 2. ”Gammal fäbodpsalm” hör till det vackraste och samtidigt sorgligaste jag vet i musikväg. Vilket naturligtvis har att göra med begravningar där den förekommit. Har svårt att höra den melodin i något sammanhang utan att det känns som att något går sönder inombords – en Pavlovsk betingning förmodar jag.

  Comment by Olof Öberg — 2011 05 07 11:46 #

 3. Vilka vackra minnesord. Hoppas att fru Lundeborgs anhöriga också läser din blog.

  Comment by Kjell Ryder — 2011 05 07 21:00 #

 4. Trevligt att läsa och fint. Minns Ingegärd och Putte sedan min barndom. Hur gott det doftade i bageriet och hur vänliga de var. Om jag minns rätt var Putte Lundeborg son till Dora vilken var min faster.

  Comment by Micael Gatugård — 2011 08 28 0:02 #

 5. Släktforskar och undrar om inte Sven-Erik Lundeborgs mor hette Anna f. Jönsson kom från Helsingborg. Bror till Åke Gatugård.

  Comment by Marianne Petersson — 2018 11 23 11:51 #

 6. Till Marianne Petersson: Ja, jag vet inte – så väl kände vi inte familjen.

  Huset mitt emot Coop Konsum i Öregrund har numera nya ägare. Men den lilla lekstugan, som ursprungligen fanns på kondisets gård och sen tillsammans med fru Lundeborg flyttade till trädgården till det hus där hon bodde fram till sin död, finns kvar.

  Comment by Enn Kokk — 2018 11 23 16:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^