Om rosor

24 februari 2006 16:38 | Trädgård | 1 kommentar

De levande rosorna i bloggvinjetten ovan finns i den del av häcken runt vårt hus i Öregrund, som vetter mot Håkanssonsgatan. Den här karminröda rosen – Rosa gallica officinalis – kallas oftast för Apoteksros eller Provinsros, men från historien är den också känd från rosornas krig som Lancasters röda ros. Den blir minst 150 cm hög och bildar en tät, ogenomtränglig häck.

Naturligtvis har vi i vår stora samling av gammaldags rosor också Yorks vita ros, som representerar den andra stridande sidan i rosornas krig. Den här rosen – Rosa alba sauveolens eller simplena – benämns också Jungfruros eller Albaros. Den blir 150-125 cm hög. I vår trädgård finns den i en rabatt, anlagd i en klyfta i berget, i slänten halvvägs upp mot huset.

I samma rabatt finns York och Lancaster (Rosa damascena variegata ”York and Lancaster”), som på ett märkligt sätt på samma rosenbuske blandar färgerna hos rosorna från rosornas krig: blommorna är omväxlande röd-vita, rosa-vita, helt röda eller helt vita. Den här rosen är lite mindre och blir 150-175 cm hög.

Om Astrid Lindgrens Vita rosen har jag nyligen skrivit i kulturkontorets blogg, som det finns länk till här intill.

1 kommentar

  1. […] Upp på spåret – huvudspåret – igen, keine Angst. Den högsta pulsen och det hetaste engagemanget bland inläggen här finns i det som skrivits om Ebba Witt-Brattströms angrepp på vad hon ser som undermålig svenskundervisning i dagens svenska skola, speciellt för dem som inte har svenska som första språk och i förlängningen Gringo-ilskan över denna attack. Under vägen har för övrigt fokus flyttats eller kanske vidgats till att gälla också ”miljonskans” vara eller snarare icke-vara. Nu kan jag inte erbjuda någon fint kvoterad uppsättning inlägg för och emot E W-B:s position. Jag kan det inte, eftersom jag bara har fått nomineringar av texter som är för (å andra sidan kan ju den som vill ge den andra sidans position profil göra detta via kommentarfunktionen). Här är några exempel: Kultur, Evas dröm, tnydahl, Enn Kokk och Staffan. […]

    Pingback by Bloggplock » Språkplock - färdigbökat — 2006 05 17 9:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^