Får jag lämna några blommor…

26 mars 2008 20:38 | Musik, Prosa & lyrik | 4 kommentarer

I Folket i Bild nummer 29 1952 fanns en rättelse: i nummer 23 samma år hade man, inom ramen för följetongen ”Hon dansde en sommar”, som var en filmatiserad version av Per Olov Ekströms roman”Sommardansen”, återgett Nils FerlinsFår jag lämna några blommor”, fast felaktigt.

Detta ledde dock till att tidningen nu hade fått Ferlins tillstånd att publicera texten till visan i sin korrekta version:

Får jag lämna några blommor…

Text: Nils Ferlin
Musik: Lille Bror Söderlundh, 1939

Får jag lämna några blommor – ett par rosor i din vård,
och du må ej varda ledsen, min kära.
Ty de rosorna är komna från en konungagård,
det vill svärd till att komma dem så nära.
Den ena den är vit,
och den andra den är röd,
men den tredje vill jag helst dej förära.
Den blommar inte nu,
först när givaren är död
– den är underlig den rosen min kära.
– – –
– – –
Den ena den är vit,
och den andra den är röd,
men den tredje vill jag helst dej förära.
Den blommar inte nu,
först när givaren är död
– men då blommar den rätt länge, min kära.

Texten hade fram till dess inte ingått i någon av Nils Ferlins böcker, och det är, med tanke på att jag har sett den med olika variationer, intressant att få en av honom själv auktoriserad text.

Ferlin, född 1898, dog 1961, och visan förekom sedan i – och namngav också – den postuma samlingen ”Får jag lämna några blommor” (1967), redigerad av hans hustru Henny Ferlin.

4 kommentarer

 1. ”Får jag lämna några blommor” är speciell på många vis. Den fick stor spridning och blev snabbt mycket populär och trycktes redan 1939 i Lille Bror Söderlundhs debutsamling ”När skönheten kom till byn”. Det var samtidigt den första publiceringen av Nils Ferlins dikt. Ferlins biograf Jenny Westerlundh menar att Ferlin kanske känt en viss osäkerhet inför dikten efersom han själv valde att inte ge ut den. Istället trycktes den i den posthumt utgivna diktsamlingen En gammal cylinderhatt.
  Erik Asklund har gett en bakgrund i romanen Livsdyrkaren, där Ferlins alter ego Fabian Fallin säger att han för många år sedan skickat en dikt till en modejournal,”en ganska sentimental bit”. som han kallade ”Får jag lämna några blommor”, som Pysen, hans värmländske kollega satt musik till.

  hälsningar Christina

  Comment by christina mattsson — 2008 03 27 20:57 #

 2. Hej, Christina: Ja, du om någon borde ju veta exakt besked, särskilt i fråga om Lille Bror Söderlundh. Jag hittade på Google en uppenbart felaktig årtalsuppgift för tonsättningen, men jag har nu korrigerat till 1939. Jag borde förstås ha kollat i din bok om Lille Bror Söderlundh, som jag uppskattar mycket – men den finns i Uppsala och jag själv i Öregrund.

  Fortsätt att hålla ett öga på mig!

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 27 21:58 #

 3. Hej,

  Nils Ferlin föddes den 11 december år 1898, inte år 1892, som det påstås här.

  Vänliga hälsningar/ P.A.

  Comment by Per Anders — 2017 05 08 22:25 #

 4. Till Per Anders: Jag slog väl på feltangent, men det är rättat nu. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 08 23:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^