Aftonbladet Kryss misshushållar med sin bästa konstruktör

2 maj 2011 21:53 | Media, Ur dagboken | 9 kommentarer

Största nöjet med Aftonbladet Kryss & Quiz har länge varit Svåra krysset, konstruerat av Anna Hagberg. I veckans nummer finns hon visserligen kvar med det betydlig lättare Stjärnkrysset, men varje veckas roligaste utmaning, Svåra krysset, görs nu plötsligt i stället av Mats Larsson. Hagberg har tidigare fått lämna uppgiften att konstruera Kryptiskt till Gudrun Pettersson, som gör att nöjet med kryptot, att det inte som nu ska vara enkelt och förutsägbart, är borta.

Svåra krysset har, i Mats Larssons nya regi, inte blivit lättare att lösa, men det är nu svårt på fel sätt.

Anna Hagbergs styrka låg inte i svårlösta kunskapsfrågor utan i att krysslösaren tvingades associera och pröva alternativa sätt att tänka. I Mats Larssons Svåra krysset finns det något enstaka exempel på den tekniken – svaret på GGGG ska bli MASSAGE – men desto mer av knappologiska kunskapsfrågor. Jag skulle tro att flertalet av krysslösarna behöver använda sig av ordböcker och uppslagsböcker och Google för att kunna lösa det här krysset, som man numera inte kan klara på hygglig allmänbildning. Hört talas om slaget vid LODE – det ligger i Estland – mellan svenskar och ryssar 1573? Ni har väl varit på ORRÖ? (Det ligger väster om Bullerön, om ni nu vet var den ligger.) Ni har väl hört talas om den italienska staden TERAMO? Ni känner väl till betydelsen av ordet ADDUKTION? Ni vet väl att NOA var son till Lemek?

Jag skulle kunna ge ytterligare en bunt såna här exempel.

För egen del har jag löst Mats Larssons svåra kryss, så det är inte det.

Men det var inte kul att göra det.

Jag längtar efter Anna Hagberg.

PS för säkerhets skull: Jag har aldrig någonsin träffat Anna Hagberg, vet ingenting om henne; det här rör sig alltså inte om en uppbackning från en kompis sida. Jag bara gillar hennes sätt att konstruera kryss. dENNsamme

9 kommentarer

 1. Hej. Ingen dagstidnings korsord kan konkurrera med Kors&Tvärs i SvD på fredagarna.

  Comment by Gunnar Westman — 2011 05 02 22:56 #

 2. Håller helt med! Korsord ska inte bygga på knappologi och nycklar som kan slås upp i uppslagsverk eller googlas – då blir de bara tråkiga.
  Nej, ett svårt korsord ska vara klurigt, så där så att man känner sig lite generat lättlurad när man äntligen kommer på vad konstruktören menade med sin fyndiga nyckel. Då är det en fröjd att lösa!

  Comment by Matilda — 2011 05 03 7:53 #

 3. Själv tycker jag om DNs Söndagskryss och Dubbelkryss (som också kommer på söndagarna). När Sverker Mattsson stått för konstruerandet, som i söndags, är det som bäst och kan räcka halva dagen utan att man för den skull behöver några direkta specialkunskaper.

  Man hittar sina favoritkonstruktörer genom åren. Enar Åkered, förstås: DN brukar ha ett av hans Dubbelkryss i repris var fjärde vecka eller så. Hans Christian Nygårdh har jag gillat men jag tycker han var roligare förr. Enzendo Vaddoro syns till exempel inte så ofta i Nygårdhs kryss nuförtiden, tycker jag. Om han inte gjort en comeback de senaste månaderna.

  Comment by Olof Öberg — 2011 05 03 17:22 #

 4. Det är nog snarare Bulls Press som misshushållar med konstruktörerna. Det är de som bestämmer vilka konstruktörer som ska medverka. Och vad de ska få betalt…

  Comment by Lena — 2011 05 10 12:26 #

 5. Till Lena: Att Bulls Presstjänst levererar materialet har jag också förstått. Ansvarig utgivare är Aftonbladets ansvarige utgivare, Jan Helin. Som redaktör anges Åsa Ström, och var hon sitter – på Aftonbladet eller på Bulls – vet jag inte. Är det på Bulls, är det ju lite märkligt. Då har ju Aftonbladet i praktiken avhänt sig alla reella möjligheter att påverka innehållet.

  Jag har i mitt tidigare liv varit chefredaktör och ansvarig utgivare, så det här är ingen främmande värld för mig. Bland annat har jag köpt tecknade serier från Bulls till min dåvarande tidskrift, Aktuellt i politiken (s).

  Comment by Enn Kokk — 2011 05 10 12:58 #

 6. Åsa Ström arbetar på Bulls.

  Comment by Lena — 2011 05 10 13:22 #

 7. Till Lena: Intressant. Det betyder att Aftonbladet köper en färdig produkt, som sen saluförs under tidningens namn. Visserligen är ansvarige utgivaren enligt tryckfrihetslagstiftningen ansvarig även för den här bilagans innehåll, men den ansvarigheten torde i praktiken aktualiseras bara i fall av tryckfrihetsfrågor, till exempel om något kryss innehölle till exempel ett grovt rasistiskt element.

  På det här sättet slipper Aftonbladet allt praktiskt ansvar för innehållet i sin kryssbilaga – men får också finna sig i kvalitetsförsämringar, som vi nu har sett i ett par flagranta fall, först Kryptot, nu Svåra krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2011 05 10 13:52 #

 8. Hej Enn!
  Länge sedan vi hade kontakt – hoppas allt är bra med er.
  Jag tänkte maila Dig men hittade inte Din adress.
  Kanske Du är intresserad av min krönika i veckans Tro och politik som har formen av ett öppet brev till Juholt om partiet och kulturarbetarna.
  Ann Wolgers har tackat på Juholts vägnar. Jag har också skickat det till Lars Hjalmarsson men han har ännu inte svarat.
  Allt gott!
  Bo
  Här är länken
  http://troochpolitik.se/?p=1249

  Comment by Bo Wirmark — 2011 05 11 18:44 #

 9. Till Bo Wirmark: Jag har en vanlig Telia-mejladress med förnamn.efternamn – att jag inte har satt ut den på bloggen är för att slippa massor av skräpmejl.

  Tack för länken!

  Comment by Enn Kokk — 2011 05 11 20:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^