Melodikrysset nr 11 2008

15 mars 2008 11:57 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Som Eldeman förutspådde, var dagens melodikryss svårt. Ändå tror jag att jag har lyckats lösa det korrekt.

I ett fall minns jag dock inte vad det var som ledde mig till svaret, Afrika. Jag var fullt upptagen av att anteckna uppgifter om det andra ledet i dubbelfrågan, vars svar var en kär gammal schlagerbekanting, Sven Arefeldts ”I en roddbåt till Kina”. Och nu kommer jag för mitt liv inte i håg, vad det var för melodi som ledde mig till att den efterfrågade världsdelen var Afrika. (PS: När jag försöker komma i håg vad som spelades för att illustrera Afrika, anar jag någonstans i bakhuvudet. att det kan ha varit ”Triumfmarschen” ur Guiseppe Verdis ”Aida”, som ju skrevs till invigningen av Suezkanalen.)

Men det var egentligen inte den här frågan som jag tyckte var svår. Betydligt svårare hade jag, speciellt som jag inte ens uppfattade vem som sjöng, att identifiera Gyllene Tider-hiten ”Flickorna på TV 2″. Men det var den man, med lite god vilja, kunde ana bakom den nya versionen. (PS: Nu har jag googlat och fått fram att den spelade versionen gjordes av Deejay Timo, vars namn jag alltså inte uppfattade.)

En av dagens frågor, den om ”Good Song” ur ”This Is What I Am”, hade jag – det ska jag ärligt erkänna – inte klarat utan att googla. Den som sjöng var Salem Al-Fakir.

Googlande är för övrigt ibland en inte alldeles enkel konst. Jag ser, när jag kollar sitemetern till min blogg, ofta exempel på rent befängt konstruerade frågeställningar (till exempel sådana som förutsätter, att det sitter en googlegubbe någonstans och svarar på fullständiga frågor med frågetecken och allt) – att dessa googlare ändå har hamnat på min blogg brukar då bero på att där finns något enda nyckelord, som råkar stämma.

Jag skulle kunna tänka mig, att titeln på Per-Eric Moraeus’ och Py Bäckmans låt ”Koppången” i dag har lett till mycken googleförvirring. Många försökte säkert, efter att ha hört Eldeman uttala ordet, med sådant som Kokongen eller Kopongen, vad nu det senare är. Själv klarade jag dock den här frågan genom att jag identifierade sångerskan, Anne-Sofie von Otter.

Resten av frågorna hade åtminstone inte jag några mer våldsamma problem med.

Den inledande dragspelsversionen av en gammal storschlager handlade om ”Mjölnarens Irene”. Den skrevs av Leon Landgren och Åke Gerhard och spelades in av Thory Bernhards och sen en rad av den tidens andra artister.

I samma klass för oss som har lyssnat mycket på äldre schlagermusik var ”Jag tror, jag tror på sommaren”, skriven och framförd av Stig Olin.

Jag är också tillräckligt gammal för att många gånger ha hört Sten Frykbergs ”Bohus bataljon”, där det låter bom, bom, bom i refrängen.

Och en gammal radiot som jag känner förstås igen Zarah Leanders stora hit ”Vill ni se en stjärna”, även när den – som här – sjungs på finska av Olavi Virta, också han en stor stjärna.

Veckans melodifestivallåt (från 2007) var ”Samba sombero” med Anna Book.

Veckans Taube, ”Rosa på bal”, handlade om fröken Rosa. Den här frågan bör väl ha varit lätt att klara för de flesta krysslösarna.

Själv skulle jag skämmas – före detta nordisk sekreterare för de svenska socialdemokraterna som jag är – om jag inte kände igen den norska nationasången ”Ja, vi elsker dette landet” och inte förstod, att invånarna i landets huvudstad benämns oslobor. Den skrevs av Bjørnstjerne Bjørnson och melodin är komponerad av hans kusin Rikard Nordraak.

Den efterlysta rollfiguren från en TV-serie från 1980-talet var rimligen Kurt Olsson, spelad av Lasse Brandeby.

En av de bästa låtarna i dagens melodikryss har jag sparat till sist: Eric Claptons fina ”Tears In Heaven”. Den är ett exempel på att låtar som slår inte måste ha ett meningslöst innehåll.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att trycka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

10 kommentarer

 1. Jag melodikryssar ju inte, men läser ändå. Däremot har jag precis sett del ett av sju om rockens historia. Eric Clapton och Cream var ett av många fantastiska brittiska bamd på 1960-talet. Jag förundras ständigt över detta decennium. Var kom all energi ifrån? Var det världskrigets fasa som vändes i en explosion av kreativitet? Jag var ett barn då, men minns ändå så mycket så tydligt, formades av stämningarna.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2008 03 15 12:33 #

 2. Oväsentligt, men var det inte Mats Olin som sjöng?

  Comment by lars-erik hallenfur — 2008 03 15 12:40 #

 3. Till Ann Christin Sandlund: En intressant privat iakttagelse är att min nu 35-årige son (Matti Dahl), som själv också är musiker, och jag båda har en mycket hög uppfattning av sjuttiotalsmusiken.

  Varför det gjordes så mycket bra musik just då kan man bara spekulera om. Till paradoxerna hör att denna, när det gäller politiken mycket kollektivistiska era ju bars upp av människor, som var präglade av frigörelse från normer och andra band. Inom musiken ledde detta till experimentlusta. Brittisk rock av den typ som spelades av Cream och Clapton har ju till exempel mycket starka influenser från bluesmusiken.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 15 12:51 #

 4. Till Lars-Erik Hallenfur: Mats Olin har också spelat in den. Men ursprungligen spelades den in av låtmakaren själv, Stig Olin, och jag tror att det var hans originalversion vi hörde här.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 15 12:55 #

 5. Ang Olin:
  Tyckte Eldeman nämnde svensktoppen, där låg aldrig Stig. Dessutom sade han väl att det inte spelade någon roll om man tog efternamnet på den som sjöng eller den som skrev låten.
  Hur som helst, detta var sonen Mats som sjöng, jag har båda versionerna och kan skilja på dem.
  om GT: Sjöng DeeJay något? Jag uppfattade ingen sång,och knapptnågon likhet i melodin heller…
  Och visst var det Aida?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 03 15 14:40 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Då ger jag mig i fallet Olin.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 15 14:45 #

 7. Hej Enn!
  Jag brukar kolla dina svar på Eldemans frågor, mest för att kolla stavning. Därför är du lite ”medskyldig” till att vi igår vann första pris i Melodikrysset. Det var vår åttonde vinst på sju år (2 klockor och 5 väskor).
  Det roliga vid lördagens vinst var att vi uppgav namnet på en av våra hundar (Berta) när vi sände in lösningen. Vi har nämligen upptäckt att hon för tur med sig. Vi har en hel pärm med andra korsordsvinster där vi angivit hennes namn.
  Hälsningar från Värmlandsskogarna
  och Bertas husse/matte
  Lars Hedman/Ann Karlsson

  Comment by Lars Hedman — 2008 03 16 19:51 #

 8. Till Lars Hedman: Underbart! Grattis! Hälsa Berta.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 16 21:29 #

 9. Når ble ”Jag tror, jag tror på sommaren” utgitt for første gang?
  Er det noen som kjenner til årstallet for første gang den kom ut og litt om historien rundt denne sangen?

  Comment by Hege Eskedal — 2008 03 25 13:29 #

 10. Jeg fant det jeg lette etter på : http://www.st.nu/familje/index.php?action=visa_artikel&id=562185

  Comment by Hege Eskedal — 2008 03 25 13:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^