Melodikrysset nummer 16 2011

23 april 2011 12:40 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Jag höll på att få hjärtslag, när jag i dag började lösa Melodikrysset.

Inte så att jag tyckte att första frågan var svår, tvärt om. ”Flickorna i Småland” klarar jag lätt – en av de roligare versionerna jag har hört är förresten den med Delta Rythm Boys, som jag hörde live från scenen under midsommarfesten i min barndoms Juniskär.

Men redan andra frågan, Uno Svenningsons ”Under ytan”, den som vi i dag hörde i finsk version, ”Alla pinnan”, ville jag kolla också på nätet, och då uppenbarades något hemskt: det jag skrev på tangentbordet syntes inte på skärmen; det gick inte att googla.

Så under hela kryssutsändningen tillbringade jag mer tid med sladdarna under datorbordet än med att lyssna och lösa, gradvis allt mer förtvivlad. När sändningen var över, stängde jag till slut av datorn och startade om den. Och påskens under: nu fungerade plötsligt datorn som den skulle igen!

Och eftersom jag hade skrivit upp alla frågorna, lyckades jag sedan faktiskt på ganska kort tid lösa hela krysset.

Den besvärligaste frågan tyckte jag för min del var den som skulle ge svaret Deep Purple. Här hade Anders Eldeman konstruerat en klurig dubbelfråga, som skulle ge samma svar. Jag kom ganska snart ändå fram till att det var Deep Purple vi hörde först. Men först när jag fick tillgång till Google igen lyckades jag ta reda på att det här brittiska bandet hade lånat sitt namn från en låt, skriven 1933 av Peter DeRose. Nå, medge att Melodikrysset ibland är ett allmänbildande program.

Svår för mig var också närmast föregående fråga, detta eftersom jag aldrig frivilligt lyssnar på eller dansar till dansband, långt mindre har sett ”Dansbandskampen” i TV. Men, som sagt, med hjälp av Google klarar man det mesta: De som gjorde ”Utan dina andetag” heter Elisa’s, bland vilka man alltså återfinner Elisa.

Osäker, fram till googlebekräftelsens stund, var jag också på det unga stjärnskott från Umeå som sjöng ”White Light Moment”: Tove Styrke.

”Radiosporten” ligger definitivt utanför det jag brukar lyssna på, men som ivrig radiot har jag förstås hört signaturen, ”Mucho Gusto”, och till slut kom jag på att det var där den hörde hemma. Alltså måste det sökta svarsordet bli tävla.

Alla minns vi nog ”I natt blir jag din” med Tomas Ledin. Nanne Grönvall, som nu också har sjungit in den här låten, är inte heller särskilt svår att känna igen.

I dag, som så ofta, repriserade Anders Eldeman ett antal låtar och artister, som har förekommit även i tidigare kryss.

Vi hörde sålunda åter frejdiga Rednex med melodifestivalbidraget ”Mama Take Me Home”.

”Tijuana taxi” har definitivt varit med också förr i krysset.

Också Duffy (Aimee Anne) verkar Eldeman gilla.

Ännu lättare att identifiera var förstås vem som som sjöng ”Ramblin’ Rose”: Nat King Cole.

För mig som har lyssnat mycket på både Edvard Persson och Cornelis Vreeswijk var det förstås också lätt att komma på vad den låt av Alvar Kraft heter, där man sjunger om att du kan ingenting ta med dig dit du går: ”En fattig trubadur”.

Sen var det väl bara svaren på filmfrågorna kvar att redovisa (fast ”En fattig trubadur” har ju också gjorts på film):

”Can You Feel the Love Tonight” skrev Sir Elton John för Walt Disney’s ”Lejonkungen”. Den finns förresten också som teater; jag har själv sett den på Broadway.

”Happy Feet” med en massa pingviner har jag själv inte sett, men barnbarnen har den, och den har väl förresten förekommit i Melodikrysset förut den också?

Däremot har jag sett åtminstone avsnitt av ”Stjärnornas krig”.

Nu ska jag måla påskägg på estniskt vis. Den som vill veta hur man gör kan kolla i närmast föregående bloggpost.

Glad påsk, alla melodikrysslösare!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå difrekt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

  1. Glad Påsk också till dig Enn!
    Curt.

    Comment by Curt Axelsson — 2011 04 23 13:02 #

  2. Till Curt Axelsson: Detsamma till dig!

    Comment by Enn Kokk — 2011 04 23 14:35 #

  3. Känner igen mej i din frustration över en plötsligt trilskande dator. Det är klart irriterande – datorer SKA bara funka, eller hur..! Men bra gjort att du redde ut det hela ändå till slut, trots att du under programmet mest verkade vistas mest under databordet. Fortsatt glad påsk! :-)

    Comment by maggan — 2011 04 24 17:46 #

  4. Till Maggan: Det som möjligen förargar mig så här efteråt är att jag inte tidigare kom på att göra det som väldigt ofta hjälper när datorn konstrar: stänga av och starta om.

    Glad påsk själv!

    Comment by Enn Kokk — 2011 04 24 18:00 #

  5. Dansbandsfrågan var den enda frågan som ställde till problem för mig. Jag var tvungen att Googla. Jag lyssnar ytterst sällan på dansdandsmusik och följer inte Dansbandskampen men tycker att styrdans kan vara en trevlig umgängesform. I övrigt tycker jag att krysset var lätt och det är inte så ofta jag känt mig säker på vad svaret skall vara innan han ställt frågan, men i detta kryss hände det två gånger, både Duffy och Tove Styrke.
    Än en gång tack för en underhållande blogg.

    Comment by Dan — 2011 04 26 17:10 #

  6. Till Dan: Jag är verkligen inte mot dans men gillar inte att dansa till fyrkantig musik. Annars är jag öppen för olika slag av dansmusik, lärde mig dock dansa under swingepoken och gillar fortfarande att dansa till den sortens musik.

    Comment by Enn Kokk — 2011 04 26 17:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^