Socialdemokraterna nu tredje största parti i Estland

17 april 2011 10:49 | Politik | 2 kommentarer

Valet i Estland i början av mars ändade i en koalitionsregering med två borgerliga partier: Regeringen leds av det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), som i valet fick 28,6 procent och 33 mandat och så den konservativa valkoalitionen IRL, Isamaa ja Res Publika liit (Fäderneslandet och Res Publika), som fick 20,5 procent och 23 mandat.

Det estniska parlamentet, Riigikogu, har 101 mandat, men eftersom det finns partier som deltar i valen men inte blir representerade, kan man alltså inte mellan tummen och pekfingret bara sätta likhetstecken mellan mandat och procent.

Valets stora förlorare blev det i vissa frågor vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet), som fick 23,3 procent och 26 mandat. Det här partiet tävlade förr med Reformierakond om att vara Estlands största parti.

Valets stora överraskning var Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond. Partiet fick 17,1 procent och fördubblade sitt mandatantal till 19.

Ut ur parlamentet åkte Estlands gröna, Rohelised, som den här gången stannade på 3,8 procent.

Krossade, får man väl säga, blev landsbygdspartiet Rahvaliit (Folkunionen), som bara fick 2,8 procent och alltså inte kom in i parlamentet.

Opinionsinstitutet TNS Emor har efter valet (16 mars-6 april) genomfört en opinionsundersökning, som publicerades den 8 april. Naturligtvis kan en opinionsundersökning – både bortfall och antal tillfrågade påverkar resultatet – inte jämföras med ett valresultat, men den här mätningen har ändå en tendens värd att notera.

Siffrorna för det ledande partiet, Reformierakond, har fluktuerat lite, men i den här mätningen får partiet 30 procent (siffrorna är genomgående avrundade till hela procent).

Koalitionspartnern IRL tappar jämfört med valet och får nu 18 procent.

Socialdemokraterna fortsätter sin uppåtgående trend och är med 19 procent i den här mätningen Estlands tredje största parti. Varifrån får då partiet sina nya anhängare? Den aktuella opinionsmätningen ger inga svar på den frågan, men den som kan något om estnisk politik kan ju gissa.

Rahvaliits genomklappning i valet hade att göra med att en hel rad av dess ledande företrädare efter en avbruten fusionsprocess med Socialdemokraterna helt enkelt gick ur sitt gamla parti och anslät sig till Socialdemokraterna; flera riktigt ledande personer bland dessa återfanns också på Socialdemorkaternas valsedlar och valdes in. Det är ingen djärv gissning att tro att överströmningen har fortsatt.

På sikt minst lika intressant är vad som kommer att hända med Keskerakond. Dess gamle, ganska bossaktige ledare Edgar Savisaar hänger sig kvar, och allt fler verkar vantrivas i hans skugga. De estniska tidningarna har under sista tiden innehållit artiklar om en rad centerpartister som i missnöje nu har lämnat sitt parti. Det handlar här inte om någon omedelbar överströmning till (S), men åtminstone en av avhopparna har i en intervju antytt att Socialdemokraterna är ett tänkbart alternativ för honom. Nå, bland de tidigare centerväljarna kan den här processen redan ha börjat.

Rohelised, De gröna, är i den här mätningen uppe i 4 procent, men de lever farligt nära spärren och om estnisk politik, särskilt i dessa ekonomiska orostider, främst fokuseras på kampen mellan Socialdemokraterna och den borgerliga regeringen, är det kanske ändå inte så mycket som talar för ett nytt grönt genombrott.

2 kommentarer

  1. Med tanke på alla dessa av- och inhopp från och till partierna: Som okunnig i estnisk inrikespolitik undrar jag hur ”socialdemokratiskt” Sotsiaaldemokraatlik erakond är?

    Comment by Jean — 2011 04 17 12:14 #

  2. Till Jean: Politiken i Estland är, liksom den i de två andra baltiska staterna, full av partifusioner och övergångar. Den nuvarande partiledaren för (S) i Estland, Sven Mikser, har till exempel (nu för rätt länge sedan) hoppat av från Centerpartiet. Men jag skulle ändå vilja påstå att de nu återstående ganska få partierna börjar få en ganska stabil egen profil på höger-vänster-skalan.

    De estniska socialdemokraterna skulle jag karaktärisera som ett mittenparti med viss dragning åt vänster, vilket senare främst tar sig uttryck i ställningstaganden i socialpolitiska frågor.

    Comment by Enn Kokk — 2011 04 17 12:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^