Melodikrysset nummer 15 2011

16 april 2011 11:42 | Barnkultur, Musik, Resor, Ur dagboken | 8 kommentarer

Dagens melodikryss hörde inte till de svårare – det var bara en enda fråga jag fick fundera lite på. Det var ju i och för sig helt uppenbart att den som sjöng ”Trying To Recall” måste heta Marie. Men vilken Marie var det? Jo, Marie Lindberg – hon sjöng den här låten i Melodifestivalen 20057.

Dagens andra melodifestivalfråga var mer aktuell – bidraget som spelades, ”Ge mig en spanjor”, fanns med i årets upplaga. Den som sjöng var Lars-Åke Wilhelmsson, oftare kallad Babsan.

Andra, därför att vi dess förinnan hade fått höra ytterligare en melodifestivalare, ”Upp och hoppa”, sjungen 2008 av den frejdiga Frida (Muranius).

De här melodifestivallåtarna i all ära, men nog föredrar jag för egen del ”Did I Tell You” med Jerry Williams. Visst har väl den här låten förresten också gjorts av namnen Hank Williams – men här efterfrågades en svensk artist, och det var ju utan tvekan Jerry som sjöng.

Och ska vi nu fortsätta att göra jämförelser, den här gången mellan utländska artister, så hör jag till dem som vida föredrar Simon & Garfunkel framför Oasis.

Med brittiska Oasis hörde vi ”Stand By Me”, skriven av Noel Gallagher.

Av duon Paul Simon och Art Garfunkel hörde vi ett helt potpurri – jag har förresten alla de här låtarna på skiva. Men varför fick vi höra de här låtarna med Thorleifs?

Povel Ramel förekom två gånger, och inte mig emot!

Med Povel själv hörde vi ”Är det nån som har en våning åt mig?”, vars text skulle få oss att tänka på det sökta ordet, lyhört.

Och så fick vi höra den underbara ”Ta av dig skorna” – det sökta ordet var skor – som Povel skrev tillsammans med Beppe Wolgers. Fast här hörde vi den med far och son Neumann.

Evert Taube är ju också med nästan i varje melodikryss. Den här gången fick vi höra hans ”Eldarevalsen” med dess förfärliga text om vad som kan hända den som skyfflar kol.

Ytterligare en svensk trubadurs verk spelades, Carl Antons. Men i det fallet var det inte någon av hans mest kända sånger utan ”Från Söder har Stockholm fått färgen”. Därmed inget ont sagt om vare sig Stockholm eller Söder.

Dagens två klassiska bidrag hörde väl heller inte till de svåraste.

Eine kleine Nachtmusik” av Wolfgang Amadeus Mozart är underbar musik och torde höra till Mozarts mest kända verk.

Och även de som inte har sett ”Lohengrin” eller känner till Richard Wagner närmare har säkert någon gång hört den brudmarsch, som ingår i det här verket.

Sen var det väl bara ett svar kvar att redovisa, ”Sommarsång”, den som börjar ”Röda stugor tåga vi förbi”. Den sjöng vi ofta under min skoltid, som började i Nylands skola nära Juniskär där jag bodde på den tiden.

På tisdag flyttar vi förresten ut för sommaren till vår egen röda stuga – fast den finns i Öregrund.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

8 kommentarer

 1. Hej Enn.

  Jag tror att Marie Lindberg var med i Melodifestivalen 2007, med; ”Trying to recall”. Efter att ha följt din blogg om Melodikrysset i många år, så vet jag att du brukar vara noga med detaljerna. Enligt Wikipedia så försökte hon både 2005 och 2006, men det var först 2007 som hon kom med.

  Tvärtemot dig, så tyckte jag att dagens kryss var svårare än vanligt.

  Trevlig helg!

  Krister

  Comment by Krister Kappel — 2011 04 16 12:10 #

 2. Till Krister Kappel: Jo, du har rätt. Jag blandade ihop årtalet för hennes första försök (då den här låten kom till) med årtalet då hon faktiskt tävlade.

  Tack för påpekandet alltså – jo, jag brukar försöka ge korrekta detaljer även om sådant som inte direkt efterfrågas.

  För övrigt har jag också någon gång varit inne på din sida och har sett att du kan en hel del om olika slags musik. Nätsökning leder ju många gånger till att man hamnar just hos någon annan melodikrysslösare. Det vet jag av egen erfarenhet – många av dem som numera regelbundet läser det jag skriver om allt möjligt har först hittat mig via nätsökning, till exempel i sin jakt på något svar till Melodikrysset.

  Trevlig helg själv!

  Comment by Enn Kokk — 2011 04 16 12:28 #

 3. Tänk, jag tyckte också att det var ganska lätt idag. Lite nostalgisk blev jag av Lohengrin. Den brudmarschen fanns med i min första pianolärobok, ”Anjous pianoskola” och jag minns, när jag var nio år och hamrade på i basen och jag tyckte det lät väldigt bra!

  Comment by Vendla — 2011 04 16 20:28 #

 4. ”Did I tell you” har inget med Hank Williams att göra. Låten skrevs av Jerry (Sven-Erik Fernström) själv.
  Förresten, Du brukar ju stoltsera med melodikryssartister som har vänstersympatier: Jerry är ju uttalad kommunist…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 04 17 15:20 #

 5. Till Gunnar Bergquist: Ibland bedrar mig mitt minne.

  Men vad jag minns har jag aldrig pläderat för kommunism eller kommunister.

  Fast Jerry som artist har jag ingenting emot.

  Comment by Enn Kokk — 2011 04 17 15:28 #

 6. Så härligt att få höra thorleifs spela alla dessa goa öronhängen på sina saxofoner.

  Comment by Ola — 2011 04 17 20:17 #

 7. Till Gunnar Bergquist

  ”Did I tell you” skrevs av Gavin Povey.
  Jerka har mig veterligt inte skrivit några egna låtar.

  Comment by Hans — 2011 04 17 21:03 #

 8. Till ”Hans”:
  Du har rätt; när jag kollade på min singel står det Gavin Povey som låtskrivare. Jag lät mig luras av en site jag fann genom Google:
  http://www.1songlyrics.com/j/jerry-williams/did-i-tell-you.html.
  Hank Williams var det i alla fall inte.
  Till Enn: Jodå, jag vet att du inte gillar kommunismen; mitt inlägg var egentligen riktat mot din svaghet för att framhäva melodikryssartisters politiska sympatier när de någon gång gynnat sossarna på något valmöte eller liknande. Lite tröttsamt finner jag detta.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 04 17 21:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^