Melodikrysset nr 10 2008

8 mars 2008 11:43 | Barnkultur, Media, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Som så ofta när det gäller direktsändningar var inte dagens melodikryss särskilt svårt. Jag hade smärre problem bara med två frågor.

Dels med ”Antikrundan”, detta för att jag inte brukar se programmet. Med de hjälpbokstäver jag så småningom fick ihop var det dock inte så svårt att komma fram till vad det var för TV-serie signaturmelodin hörde till.

Dels med de artister som sjöng ”Du som tog mitt hjärta”, en fras som jag uppfattade och googlade på. Det visade sig då att de som sjöng var Patrik Isaksson och Sarah Dawn Finer.

Resten var – för mig alltså – mycket lätt.

Dagens kryss innehöll några för Eldeman så typiska upprepningar.

”Idas sommarvisa”, som här skulle ge Ida, har vi väl aldrig hört förut?

Och ännu kortare sen var det väl vi sist hörde Pippis apa, Herr Nilsson, besjungas?

Siw Malmkvist körde Eldeman för säkerhets skull två gånger i dagens program och med samma frågeknep: Vi hörde ”Tunna skivor” i tysk version och ”Mamma är lik sin mamma” i engelsk.

En upprepning jag däremot inte har något som helst emot är de ständigt återkommande frågorna kring Evert Taubes visor – jag har alla hans inspelningar i två stora box-serier, vilket är ett uttryck för mycket hög uppskattning. I dag hörde vi ”Så skimrande var aldrig havet”.

Både Imperiet och Cornelis Vreeswijk är likaledes rikligt företrädda i min skivsamling, så det var inte särskilt svårt för mig att höra, att det var Imperiet som sjöng Cornelis’ ”Personliga Persson”.

En hörvärd modern estradör har vi i Rikard Wolff; jag har även honom på skiva. Här hörde vi ”Pojken på månen”.

På estraderna såg vi också Rolf Bengtsson. Dagens frågeillustration, ”Tivedshambo”, var ett exempel på att han var en vida bättre revyartist än sångare.

Slutligen dagens två melodifestivallåtar. De är båda exempel på att melodifestivalerna faktiskt kan innehålla bidrag, som fäster sig i melodiminnet – jag skrev nyligen om hur eländig den förra uttagningsomgången i årets tävling var i det avseendet.

Men Östen med resten och ”Hon kom med solsken” kom jag omedelbart i håg, fastän vi här fick lyssna till en parodi med stolsben från IKEA.

Och Roger Pontares ”När vindarna viskar mitt namn” är också en sån där låt med äkta schlagertycke: lätt att komma i håg. Naturligtvis kom jag inte i håg, vilket år den tävlade, men hjälpbokstäverna pekade på noll, och eftersom siffran enligt Eldeman skulle dubbleras, måste det ha varit år 2000. Och så var det – jag har kontrollgooglat.

* * *

På jakt efter något svar i det allra senaste melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig i båda fallen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Några kommentarer från mig:
  Låten med Östen med Resten har titeln i presens:
  ”Hon kommer med solsken till mig”. Parodin tycker jag inte var särskilt varken rolig eller rättvis mot IKEA.
  ”Tunna skivor” från maj 1960 är en cover på Connie Francis´ ”Everybody´s somebody´s fool” med svensk text av Åke Larsson (mer ”känd” som ”Ben Hur”). Connie spelade in den i april 1960 och fick en listetta i USA. Låtversionerna kom ut så tätt ihop att den svenska EP-utgåvan med Connie har titeln ”Tunna skivor” på svenska på sitt omslag. Connie hade oxo en jättehit i Tyskland med samma tyska titel och text som den Siwan sjöng idag. Framgången med att sjunga på tyska fick Connie att sjunga in på fler språk, bl a 2 låtar på svenska som finns på en ganska ovanlig svensk EP på MGM från 1962.
  ”Mamma är lik sin mamma” (1968) är en cover på en australisk dunderhit (just ”Sadie the cleaning lady”) inspelad av John Farnham 1967. Det är således inte heller någon text som skrivits speciellt för Siwan. Svensk text av Stikkan Andersson, som ju oxo skrev Tivedshambo. Inte är det väl något fel på Roffe Bengtssons inspelning eller sångröst?
  Roffe är ju dessutom en av de roligaste humortolkarna vi haft. Verkligen synd att han gick bort så tidigt!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 03 08 15:05 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Om Rolf Bengtssons rolighet är jag helt överens med dig. I övrigt är det kul att du bidrar med ännu mer bakgrunder – jag brukar ju, som du vet, också själv ibland ge sådant.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 08 15:21 #

 3. Jag håller med om att dagens melodikryss var ovanligt lätt, vilket det oftast är när Eldeman är ute på turné. Håller också med om att det verkar tryta lite i fantasin hos programvärden, det förekommer lite väl många repriser från tidigare kryss. Evert Taubes visor kan dock inte spelas för ofta, där är vi också ense. Däremot förstår jag inte din negativa kommentar över Roffe Bengtssons sång. Han hade en välklingande baryton och mycket god rytmkänsla och timing, det man vanligen brukar kalla musikalitet. Textningen är dessutom glasklar, något som tyvärr ofta brister hos dagens artister. Jag hoppas att ditt utlåtande var oövertänkt och att avsikten var att poängtera Roffes stora skådespelarbegåvning.

  Comment by Karin Nygren — 2008 03 08 16:44 #

 4. Till Karin Nygren: Kanske blev formuleringen om Rolf Bengtssons sång för negativ. Jag ville egentligen främst få fram, att jag för egen del uppskattade honom mer som skådespelare än som sångare.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 08 17:44 #

 5. Glömde kommentera Din kommentar om Antikrundan;
  Ofta brukar vi som samlar på musik på ett eller annat slags media (helst vinyl för min del) ha en rent generell samlargen för allt möjligt. Själv är jag sådan. Därför är jag intresserad oxo av antikrundan, som jag tycker har många intressanta inslag och är ett till skillnad från allt strunt som sänds ganska så lärorikt om kulturella föremål o annat. De som ger oss information där om olika saker är mycket kunniga och väl pålästa och värda all respekt.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 03 08 17:44 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Det jag skrev om Antikrundan hade inte med något avståndstagande från programmet att göra. Jag mera förklarade, att jag själv inte brukar titta på programmet – och därför inte heller spontant kände igen signaturmelodin.

  Comment by Enn Kokk — 2008 03 08 17:54 #

 7. Man börjar nog bli gammal….det var bättre låtar med förr. Kram!

  Comment by Havsglimten — 2008 03 09 2:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^