Det blåser friska vindar inom socialdemokratin

4 mars 2008 12:45 | Media, Politik | 5 kommentarer

”Det har blivit kul igen att vara socialdemokrat. Jag tänker inte främst på opinionssiffrorna, utan på diskussionsklimatet i partiet. Plötsligt dyker det upp inbjudningar att i varierande konstellationer diskutera erfarenheter och idéer förutsättningslöst på olika politikområden.”

Den som skriver så är Lotta Fogde, som bland annat har varit statssekreterare hos Leif Pagrotsky. Hon var en av de statssekreterare som av den dåvarande regeringen (s) tvingades att lämna ledningen för Socialdemokrater mot EMU. (Observera, att det inte var hennes dåvarande chef, Leif Pagrotsky, som tvingade henne att retirera. Han stod för samma linje.)

Det citerade inleder Lotta Fogdes Krönika i senaste numret av Tiden (1 2008), Socialdemokraternas idé- och debattidskrift. Artikeln, ”När får vi föra ett samtal om Europapolitiken?”, innehåller bland annat en kritik av EU-parlamentarikern Göran Färms (s) oblyga försök att ge sig själv tolkningsföreträde i debatten om EU-fördraget och vaxholmsfallet.

Intressant i sammanhanget är också en debattartikel i samma nummer av Tiden, ”Lissabonfördraget gör ingen skillnad. Socialdemokratin bör ta strid för strejkrätten”. Den är skriven av Sören Wibe, som ledde det socialdemokratiska EMU-motståndet.

Tidskriften Tiden fyller 100 år i år och har inte på mycket länge varit så läsbar. Den nye redaktören, Bo Bernhardsson, gör ett fint jobb.

Ett jubileumsår som detta bör ju gärna användas också till historiska återblickar. Och de finns där. Karin Englund, förutvarande chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, berättar om hur Tiden blev arbetarrörelsens idétidskrift. Och Bo Näslund, tidigare bland annat redaktionschef på Arbetet, berättar om A-pressens sorgliga historia utifrån den bok som ni här på bloggen tidigare har mött genom ett inlägg av Björn Kumm, ”Arbetarpressen 100 år”.

Men jubiléer måste ju inte bara handla om historia. I det här numret inleds också den nya serien Århundradets idéer, och först ut där är Katrine Kielos med den läsvärda artikeln ”Feminismen måste utmana samhällsordningen”.

Naturligtvis finns där också artiklar, som jag har invändningar mot. Men det är bara ett friskhetstecken! Varför skulle socialdemokratin hålla sig med ett debattorgan, där alla tyckte likadant?

Det senare har vi sett praktiseras, på den förre redaktörens tid. Men nu är Tiden åter värd prenumerationsavgiften, 288 kronor för sex nummer (helår). Sätt in beloppet på plusgiro 134 74 81-2!

Mer reklam:

SSUs debattidskrift Tvärdrag var redan tidigare läsvärd, ofta mer spännande än Tiden. Och den har verkligen inte blivit sämre med en ny redaktör, Daniel Suhonen (känd från ABF-huset i Stockholm; han har också medverkat här på bloggen) vid rodret.

En stor del av innehållet i senaste numret (1 2008) handlar om klasser och klassamhälle.

I det här fallet kostar sex nummer 100 kronor, vilket betalas in på bankgiro 5676-4822.

5 kommentarer

  1. Jag håller förvisso med om att både Tiden och Tvärdrag har blivit bättre. Men samtidigt är det sorgligt få som har tillgång till dom. Det minsta man skulle kunna begära är att de fanns i tidningshyllorna i de butiker som saluför t ex Neo, Arena och Ordfront.

    Arbetarrörelsen har överhuvudtaget alldeles för få arenor – publicistiska såväl som fysiska – för att kunna föra en ordentlig idédebatt. Jag har skrivit om det på LO-tidningens nätkultursida idag. Det är en artikel om Rickard Sandlers idé att starta en arbetarhögskola. (Länk ovan)

    Comment by Fredrik Jansson — 2008 03 04 14:01 #

  2. I namnet menar jag.

    Comment by Fredrik Jansson — 2008 03 04 14:02 #

  3. Jag håller med om att Tvärdrag blivit en riktig succé. Tidningens olika teman och artiklarna är av sådan kvalitet att de definitivt är av intresse för den breda vänstern och borde finnas i tidningshyllorna på Pressbyrån.

    Comment by Alex T — 2008 03 04 14:53 #

  4. Till Fredrik Jansson: Bra inlägg om Brunnsvik!

    Comment by Enn Kokk — 2008 03 04 15:51 #

  5. Håller med övriga om att kvaliteten på Tvärdag höjts. Tycker den är riktigt bra nu. ”Den vågar”.

    Och det är sant att det är kul att vara sosse nu. Inte bara för att folk inte suckar o byter samtalsämne när man nämner vilket parti man tillhör… utan också för att det händer mycket. Arbetarrörelsens forskarnätverk är ett sånt nytt initiativ som jag tycker är spännande, och jag både tror o hoppas att det ska bli något riktigt bra. Forskning diskuteras för lite inom politiken. Och forskning diskuteras för sällan ur ett politiskt perpektiv. (alltså två skilda saker)

    //Catti Ullström

    Comment by Catti Ullström — 2008 03 04 17:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^