”S måste säga nej till EU-fördraget”

4 mars 2008 11:51 | Politik | 1 kommentar

Morgan Johansson och Bo Bernhardsson fanns båda, liksom jag själv, på den segrande sidan i EMU-omröstningen, nej-linjen.

I motsats till mig arbetade de däremot båda för svenskt EU-medlemskap.

I dag befinner vi oss, alla tre, på den EU-linje, som borde vara både socialdemokratins och Sveriges: ”Vi kan inte bara fortsätta i samma hjulspår. Vi måste bli mycket mer ifrågasättande, och noggrant granska alla förslag som kommer från EU för att bedöma hur de påverkar svensk välfärd. Sverige ska vara med i EU, men vi behöver ju inte vara den mest godtrogna medlemmen i den europeiska familjen.”

Citatet är hämtat från Morgan Johanssons och Bo Bernhardssons artikel på DN.debatt i måndagens Dagens Nyheter (3 mars 2008), ”S måste säga nej till EU-fördraget”. För att göra en lång och genomtänkt argumentation kort: Sverige bör vägra att ratificera EU-fördraget, till dess att vaxholmsfrågan har lösts på ett för oss acceptabelt sätt.

Du kan ta del av hela artikeln här.

Artikeln avslutas så här:

”Socialdemokratin och LO bör därför inte tveka. Vi bör ställa som villkor att vi inte tänker medverka till att ratificera fördraget i september, om inte Vaxholmsfrågan är löst. Det måste först stå alldeles klart att fackliga organisationer kan vidta konfliktåtgärder för att hindra social dumpning.”

1 kommentar

  1. Det är inte bara där som EU-frågan diskuteras. Det finns ett vitalt EU-arbete som pågår inom olika delar av fackföreningsrörelsen, i mitt fall närmast Byggnads. Det är djupt oroväckande att det finns en slags von-oben-attityd från högre partikoryfeer när det gäller oron om vad EU faktiskt har kommit att utvecklas till.
    För egen del kan jag bara säga att ja, jag röstade ja till EU, men jag röstade inte ja till det som det blivit. Oavsett vad Margot säger är INTE frågan om EU’s existens alls avklarad, därför att både socialdemokrati och borgare varit alltför passiva (och kanske för imponerade av EU-bygget). Istället för att vara olydiga och ifrågasätta införandet av en cnetraleuropeisk byråkrati och politikkultur.
    Det är inte konstigt att SAF applåderar Lavaldomen, och det borde få flertalet socialdemokrater att dra öronen åt sig. I vart fall borde den EU-kritiska delen av rörelsen börja mobilisera, och peta ja-sägarna.

    Comment by Calle Fridén — 2008 03 09 20:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^