Uppsala Konsert & Kongress – ett välbesökt hus med musik för alla smakriktningar

27 februari 2008 22:30 | Musik, Teater | Kommentering avstängd

Tillsammans med andra ledamöter i kulturnämnden i Uppsala träffade jag i kväll VDn för Uppsala Konsert & Kongress (Musikens hus), Magnus Bäckström. Magnus berättade för oss, hur det hade gått under 2007, de första månaderna när huset var i gång:

Från den 31 augusti till den 21 december genomfördes 158 konserter och föreställningar. Antalet besökare var 67.590. Räknar man in siffrorna också för Öppet hus och för Kulturnatten, alltså gratisevenemangen, blir publiksiffran över 83.000. På scenerna medverkade 2.210 musiker med flera.

Sammansättningen av programmet är mycket varierad. 38 av de 158 evenemangen (24 procent) bestod av västerländsk klassisk musik. En lika stor andel utgjordes av nöjes- och underhållningskonserter. Programmen för yngre publik av typen electronica, hiphop och indiepop var 28 (18 procent); 12 program bestod av övrig pop- och rockmusik (= 8 procent). 25 program (16 procent) innehöll folk- och världsmusik, 10 procent (16 program) jazz. Publiken kunde ta del av 13 dansframträdanden (= 8 procent). 18 barnkonserter framfördes (= 11 procent). 16 av programmen (10 procent) kategoriserade Magnus som övrigt.

Jag och Birgitta har fortfarande ett antal konserter med Uppsala kammarorkester kvar att gå på – vi har säsongsabonnemang. Den 11 mars ska vi gå och lyssna på Mikael Wiehe och Åge Aleksandersen. Den 20 mars ska vi gå på den stora folkmusikgalan med Väsen, Lena Willemark och internationella gäster. Den 19 april är det dags för ODs vårkonsert.

OD kan man lyssna på även den 20 april. Här några ytterligare glimtar av vårens återstående program: Babben Larsson, Lennie Norman och Adde Malmberg (9 mars), Henrik Schyffert (11 mars), Björn Skifs (15 mars), Sveriges Radios symfoniorkester (10 april), Cesaria Evoria (12 april), Rigmor Gustafsson (23 april), Anne-Lie Rydé (25 april)…

Huset där allt detta (och mycket mer) äger rum ligger vid Vaksala torg 1, ett stenkast från Uppsala C; det är urenkelt för stockholmare att gå på konsert i Uppsala och sen hinna hem igen.

Gå in på www.ukk.se och kolla hela programmet!

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^