Vårlunch hos Matti och Karin

10 april 2011 19:55 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Vi var – tillsammans med Karins föräldrar Lena och Lennart – hembjudna till sonen Matti och hans Karin. Matti och Karin bor på Stockholms Söder, och eftersom vägen hem till dem är en lång och svår uppförsbacke, tog vi taxi från Centralen. På Centralen köpte jag ett knippe blommande höga kvistar att ha med till värdfolket. Birgitta hade med sig egenhändigt virkade grytlappar av en sort som Matti har uttryckt beundran för hemma hos oss.

Maten var en riktig vårlunch: rökt lax, en delikat potatissallad, sås med örtkryddor och en härlig grönsallad med hela minitomater. Efteråt, till kaffet, fick vi också efterrätt, där inte allt var lämpligt för mig som är diabetiker. Men jag åt med god aptit av jordgubbarna, blåbären och vispgrädden.

Både under lunchen och sen runt kaffebordet flöt samtalet lätt. Karins föräldrar har vi lärt känna först efter det att Karin kom in i Mattis liv, och det är roligt att kunna konstatera att vi delar många grundläggande värderingar, även politiska, med dem. Så vi pratade bland annat om partikongress, både den stora socialdemokratiska nyligen som också de hade följt och så distriktskongressen i Uppsala i går som Birgitta och jag var på. Mycket prat blev det också om resor – alla i den här lilla kretsen har både erfarenheter och mera reslust,

En del av kaffebordssamtalet kom att handla om olika palmebiografier och hur man ska värdera dem, delvis också källkritiska missar, ja rent av missar av själva källorna, som finns till exempel i Henrik Berggrens annars på flera sätt intressanta bok.

Både jag och Birgitta är förtjusta i Göran Greiders nyutkomna palmebiografi – se mina omdömen ovan under Kulturspegeln, Politik. Greider och jag och sen också Birgitta har haft mejlkorrespondens efter mitt, Greiders och Berggrens palmemöte i Eskilstuna för kort tid sedan, så han vet att vi båda gillar hans bok. Men den här mejlkorrespondensen började egentligen med ett mejl till mig från Göran, där han ville göra mig uppmärksam på att han i sin jättelika artikel i DN nyligen om rosenodling hade citerat det jag här på bloggen har skrivit om den nuvarande socialdemokratiska partirosen, den så kallade krossade tomaten, alternativt den flinande apan och surgubben.

Vi tackade Matti och Karin för vårlunchen – och möjligheten att träffa Karins trevliga föräldrar – av hela vårt hjärta och hälsade dem välkomna att i sin tur hälsa på oss i vårt sommarhus i Öregrund under början av påskhelgen.

Tisdagen i påskveckan bär det nämligen i väg till Öregrund igen, för ytterligare ett halvår ute vid roslagskusten.

7 kommentarer

 1. Hej!
  Tack för dina trevliga artiklar. Jag är nästan ute varje dag och läser vad du skriver. Jag blev nyfiken på Birgittas virkade grytlappar, tror du hon skulle vilja dela med sig av mönstret.
  Tack på för hand Eva I KIlleberg, Skåne

  Comment by Eva Johansson — 2011 04 13 18:21 #

 2. Hej!
  De här grytlapparna virkar jag av s k Regnbågsgarn, ett ekologiskt bomullsgarn, batikfärgat för hand, tål tvätt 60 %.
  Från Regnbågen färgeri och textilverkstad, Falun.
  Jag har köpt garn på Sätergläntan Hemslöjdens Gård – http://www.saterglantan.se – och Yll o tyll, Bredgränd, Uppsala.

  De här garnerna är färgstarka och mångfärgade i olika grundtoner. Jag använder tre-fyra färger + svart till varje grytlapp. Det är runda grytlappar
  randiga i olika färger med en eller ett par svarta ränder. Ränderna kan vara mellan tre och sex varv, mitten liten eller stor.Man börjar alltså i mitten och virkar varv efter varv. Om man vill kan man virka en uddkant ytterst. Jag brukar virka två grytlappar med ungefär lika mönster. En viktig del av nöjet är att sätta ihop färger och mönster. Jag brukar använda virknål
  2 1/2 eller 3.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011 04 14 12:36 #

 3. Det var trevligt att höra om grytlapparna! Min kollega Ann från Fornby folkhögskola är en av två duktiga konsthantverkare som tillverkar detta garn. http://www.regnbagen-textilverkstad.se/. Jag har själv virkat grytlappar av detta garn, det är en ren njutning.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 04 14 13:27 #

 4. Jag har också stickat av Regnbågsgarn. Babykläder – väldigt vackert på! – och en röd sommarkofta åt mig själv. Nu håller jag på och stickar en sommarkofta åt yngsta barnbarnet Klara, 6 år, i olika röda och rosa toner.
  Stickor nr 2 och 2 1/2.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011 04 14 13:39 #

 5. Hej, Enn! Nu är det härligt i Öregrund, må du tro! Kommungrabbarna snyggar upp och kör ut blomsterarrangemang. Lite is kvar i hamnen och Lions stenbumling ligger där den legat – men jag gissar att den brakar igenom isen under helgen som kommer. DÅ ÄR DET VÅR I ÖREGRUND! Egentligen borde man hitta på nå’t skoj när den där bumlingen brakar igenom isen – jättegrillparty på torget, eller nå’t annat kul.
  Ha en trevlig helg!
  / Yvonne

  Comment by Yvonne — 2011 04 15 15:42 #

 6. Till Yvonne och andra öregrundsbor: Vi flyttar ut på tisdag.

  Comment by Enn Kokk — 2011 04 15 16:20 #

 7. Hej, hej!
  ”Vi flyttar ut på tisdag,” Ja, det var det jag läste i ditt inlägg – tänkte att jag skulle få dig att längta hit till Öregrund riktigt ordentligt. Du/ni välkomnas säkert av en härlig trädgård.
  Ha en skön helg nu, Enn och alla andra!
  / Yvonne

  Comment by Yvonne — 2011 04 15 19:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^