Finska statens drycker är inte de sämsta

6 april 2011 22:43 | Mat & dryck, Politik | 4 kommentarer

I dag var jag på Systembolaget och fyllde på dryckesförrådet inför en kommande middag. Jag inhandlade Hallands fläder och Gammal Norrlands akvavit; OP fanns redan hemma. Till det köpte jag fyra flaskor Grolsch.

Grolsch har jag alltid gillat, och de nämnda klassiska svenska snapsarna (plus några till) köpte jag då och då redan på den tiden då de tillverkades av det dåförtiden statliga Vin & Sprit. Numera ägs de här svenska klassikerna av finska statens motsvarighet till V & S, Altia, som vårdar det här dryckeskulturarvet bättre än franska Pernod Ricard, som den borgerliga regeringen sålde V & S till. Altia säljer för övrigt (men äger inte) även Grolsch.

Vill du veta mer om det som Altia och dess dotterbolag Philipson & Söderberg respektive Bibendum har för drycker i sitt sortiment, kan du kolla här.

När jag var på Systemet, tog jag också med mig hem två sortimentskataloger, en som omfattar det som finns att köpa i systembutikerna, en som omfattar beställningssortimentet.

När det gäller det ordinarie sortimentet har jag redan ganska bra kläm på vilka sorter i de olika dryckeskategorierna som säljs av just Altia, men eftersom beställningssortimentskatalogen (men inte ordinariekatalogen) anger svensk distributör, till exempel Altia och dess båda dotterbolag, kom jag nu på att finska statens Philipson & Söderberg faktiskt säljer en irländsk maltwhisky, Connemara. Den finns i både det ordinarie sortimentet och, i fler varianter, i beställningssortimentet. I det skotska maltwhiskysortimentet hittade jag Bruichladdich, som distribueras av systerföretaget Bibendum. De här skulle man kanske prova någon gång.

Beställer man, och helst en mängd personer, varor ur beställningssortimentet, brukar det leda till att varorna i fråga hamnar i det ordinarie sortimentet och således exponeras på butikshyllorna, vilket i sin tur leder till fler köpare. Men i så fall fordras det verkligen en märkbar efterfrågan. Bara whiskysortimentet upptar ett dussintal sidor, uppställda i två spalter, i beställningskatalogen!

Nu är jag en systemkund som, särskilt när vi under sommarhalvåret bor i Öregrund, då och då beställer hem varor ur beställningssortimentet – de kommer inom bara ett par dar, och det kostar inget extra, så tala om service! Och några av Altias varor är jag faktiskt nyfiken på. Dock tror jag kanske inte att det just nu är läge för att popularisera Altias två japanska whiskymärken, Hakushu och Yamashaki, även om vi som dricker whisky vet att den har lagringstid.

Men vad sägs om Arette och Herencia, som jag hittar under rubriken Tequila och Metcal?

Eller om likören Koskenkorva Salmiakki – är salmiaksmakande likör gott? Jag antar att de flesta kanske föredrar Molinari Sambuca al Caffé eller Amarula Cream, om vi nu ska hålla oss till finska statens utbud.

Vi som kan tänka oss smaksatt starksprit men inte längre vill gynna det numera franska Absolut kan hittar ett antal fullgoda alternativ från Altia i Systembolagets beställningssortiment:

Koskenkorva Blueberries
Koskenkorva Green Apple
Koskenkorva Lingonberry
Koskenkorva Nordic Berries
Koskenkorva Vanilla

Några av de här borde man väl kunna lyfta upp i det ordinarie sortimentet.

4 kommentarer

  1. Nä, Salmiakki-brenkku (som vi kallar brännvin här i f.d. östra rikshalvan) är inte så värst gott — inte om man kommit ur tonåren i alla fall.

    Den ”salmiak” som åsyftas är en stark lakritskaramell, typ Turkisk Peppar, som är krossad och upplöst i Kossu. Finns det inte en liknande dansk snaps, just ”Tyrkisk Peber” el. dyl?

    Fruktansvärt sötsliskig historia i vilket fall som helst.

    HTH!

    Comment by Christian R. Conrad — 2011 04 10 18:33 #

  2. Till Christian R Conrad: Jo, Tyrkisk peber finns som shot, kallad Hot’n Sweet. Jag har inte druckit det heller.

    Comment by Enn Kokk — 2011 04 10 20:18 #

  3. Marskens sup är en förnämlig dryck som jag alltid inhandlar när jag är i Finland.

    Comment by Anders Lotsson — 2011 04 11 18:37 #

  4. Till Anders Lotsson: Just det har jag aldrig druckit, men den mixen måste ju också gå att blanda själv, eftersom proportionerna finns på nätet och ingredienserna inte är ovanliga.

    Själv har jag någon gång, när ginen har varit slut, blandat brännvin och vermouth (Martini) och då kallat den blandning jag har bjudit hustrun på för Bränntini.

    Comment by Enn Kokk — 2011 04 11 21:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^