Om A-K Roth, klematis med mera

21 februari 2008 11:00 | Politik, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Flera av mina läsare minns säkert den närmast oändliga debatt om Israel/Palestina-frågan de (och även jag) har haft med A-K Roth; några betvivlade till slut, att hon fanns på riktigt, och trodde, att hon kunde tänkas vara signatur för en israelisk propagandaagent.

Det är inte min avsikt – Jahvé och Allah bevare mig! – att återuppväcka den, redan allt för långa, debatten.

Men efter viss mejlkorrespondens med A-K Roth, bosatt i Indianapolis (det kunde jag se redan med hjälp av bloggens sitemeter, så här avslöjar jag bara egen kunskap) i USA, har jag fått veta en hel del om henne. Och jag har kunnat konstatera, att hon finns. Jag känner till, vilket namn A-K står för. Jag har hennes adress och telefonnummer. Jag vet hennes flicknamn och har fått del av hennes personliga bakgrund uppe i Ångermanland. Jag känner till hennes födelseår och året när hon tog studenten. Jag vet vad hennes man heter. Och jag vet vad hon och hennes man har jobbat med i USA; båda är nu pensionärer.

Jag har här på bloggen kritiserat henne bland annat för att hon har uppträtt halvanonymt och tycker fortfarande, att det knappast hade varit till men för henne, om hon från början hade varit lika outspoken också här på bloggen. Men jag kan ju inte tvinga på henne min uppfattning i den frågan (och inte i någon annan fråga heller). Och självfallet respekterar jag hennes önskan på den här punkten, så jag tänker följaktligen inte till läsarna vidarebefordra de detaljerade uppgifter om sig själv, som hon har sänt till mig – vill bara att läsarna ska veta, att jag har fått såna uppgifter.

Genom A-K har jag också fått kontakt med hennes bror, en pensionerad lärare från en ansedd svensk högskola. Han har, på A-Ks begäran, sänt en nästan 900-sidig bok till mig, och jag ska genast säga, att den inte handlar om konflikten Israel-Palestina.

Boken heter ”Släktet Klematis” och är skriven av A-Ks brors svärfar, Magnus Johnson. (Den är egentligen utgången men utgavs 1996 av Magnus Johnsons Plantskola AB; boken lär också finnas i engelsk utgåva.)

A-K säger sig ha valt den här boken som gåva därför att hon här på bloggen har läst om mitt och min hustrus trädgårdsintresse. Men valet av denna bok med anknytning till hennes familj ska också, säger hon själv, ses som tack för att jag, trots hennes envist upprepade argument, lät debatten på min blogg vara fri.

För egen del har jag varken ändrat uppfattning i den frågan eller i sakfrågan, där alltså jag och A-K Roth i många avseenden fortfarande är oense.

För boken – ett gediget vetenskapligt kartläggningsarbete – tackar jag dock. Den innehåller bedövande mycket information: om 323 arter och cirka 180 varianter samt 1.400 kulturformer av släktet Klematis. Naturligtvis hade det varit roligt att få se allt detta i bild, men 170 färgfoton av arter och sorter plus 24 akvareller och 100 svart-vita illustrationer är inte fy skam det heller. Jag ska jämföra närmare, när de klematisbuskar som klättrar längs väggarna till vårt sommarhus i Öregrund blommar i sommar.

Till min glädje ser jag, att Magnus Johnson (nu för övrigt död) också har gjort studiebesök i Estland och Lettland och hämtat hem och vidareodlat Klematis därifrån (ofta både härdiga och vackra sorter). Vi har sådana hos oss i Öregrund, men vi har – om jag inte minns fel – köpt våra från Cedergens i Råå nere i Skåne.

4 kommentarer

 1. Tack för det, Enn. Om man vill se illustrationerna och färgfotona kan man klicka på ”gouacher” och ”bilder i boken” till vänster på denna sajt.

  http://clematis.sunstone.se/sv/index.html

  eller

  http://clematis.sunstone.se/

  Om svensk utrikespolitik får vi som sagt vara ense om att vara oense.

  A-K

  Comment by A-K Roth — 2008 02 29 17:04 #

 2. Till A-K Roth: Tack för länkarna också.

  Vidare: Anständiga människor kan ju umgås även om de inte är överens om allting.

  Comment by Enn Kokk — 2008 02 29 17:43 #

 3. Medan jag sitter och mailar i ett försök att få kontakt med Luozi, Kongo-Kinshasa, där en av våra studerande har sin familj, ser jag att A-K Roth lägger ut sina klematislänkar. Luozi är ett osäkert område, och då känna klematislänkar något tröstande.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2008 02 29 19:12 #

 4. Här i Indianapolis har vi också med anledning av oroligheterna i Kenya stor oro för kenyanska medicine studerande och våra ditresta läkare och patienterna på vår medicinska högskolas initiativ i Kenya:

  http://www.medicine.indiana.edu/news_releases/viewRelease.php4?art=677

  Det finns sannerligen många osäkra områden i världen. Vi håller tummarna för att alla insatser inte går om intet.

  Ann Christin, visst kan vår underbara natur och växter vara tröstande.

  Comment by A-K Roth — 2008 03 02 22:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^