Om viktiga ting som sodavatten till whiskyn

24 mars 2011 13:57 | Mat & dryck, Ur dagboken | 23 kommentarer

Det händer att jag dricker whisky on the rocks. Men oftast vill jag ha min whisky med soda.

På flera månader har det inte funnits sodavatten att köpa på vårt Konsum. Flera i personalen som jag har frågat har inte vetat varför; en ung man visste uppenbarligen inte ens vad sodavatten är för något, långt mindre vad det används till.

I går kom jag i håg att fråga föreståndaren, som då själv stod i kassan, om det här. Kärnpunkten i hans förklaring var att flertalet konsumbutiker inte bryr sig om att ta hem sodavatten, eftersom så få efterfrågar det, i deras fall enligt honom bara vi och ett par till. Sodavattnet säljs dessutom i små 33-centilitersreturflaskor, en förpackningsmodell som butiksfolket vill fasa ut. Men vår konsumföreståndare är serviceminded, så han lovade försöka få hem sodavatten igen.

Det där att sodavatten inte tycks finnas i stora petflaskor tyder onekligen också på att konsumtionen av den här varan är måttlig.

Erfarenheter av barerna på Uppsala slott – jag talar om ODs middagar – och några studentnationer säger mig också att en del av de studenter som serverar där inte vet vad sodavatten är för något. Det har inte så sällan dessutom hänt att barpersonalen inte har hittat något sodavatten.

Är whisky och soda sålunda en kombination på utdöende bland unga människor?

Fast ska jag vara rättvis, har jag stött på samma slags okunskap även bland äldre människor. För ett antal år sen, när jag var hembjuden till ett par som var ännu äldre än jag, frågade mannen i huset efter middagen om jag ville ha en whisky, och jag tackade ja.

In kom då – utan att jag hann hejda honom – hygglig whisky blandad med en rejäl dos Pommac.

Det smakade jävligt, men jag drack upp. Man är väl artig.

23 kommentarer

 1. Whisky och Pommac? Du har min stora respekt för att du höll masken och drack upp.

  I sakfrågan tror jag att din spaning är helt korrekt. I min bekantskapskrets tror jag att det vanligaste sättet är att dricka sin whiskey helt ren, eller möjligtvis med en liten skvätt vanligt kranvatten (för att få ner alkoholhalten). Whiskey och soda var det länge sedan jag stötte på någon som drack.

  Comment by Johan Sjölander — 2011 03 24 15:34 #

 2. Till Johan Sjölander: Min vana att dricka whisky med soda har nog att göra med att jag dricker det sist på kvällen, gärna i sängen med en god bok. Ska det bli något bevänt med läsningen, måste man ju dra ut på whiskydrickandet, gärna med hjälp av soda.

  I motsats till salig Harry Schein dricker jag dock inte whisky dagligen, bara helgkvällar. Och alltså, med hjälp av sodan, i hyggligt måttliga doser. I likhet med Schein dricker jag gärna blend, till exempel hans favorit Cutty Sark.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 24 16:08 #

 3. Whisky och sodavatten är på väg ut. Jag tror att det har två orsaker, dels den stora trenden mot single malt-drickande men även ”vatten-explosionen”. Dvs att vi numera köper vatten på flaska. Det klassiska sodavattnet smakar inte bra nog i denna konkurrens.

  Jag föredrar min whisky ren så jag vet inte, men borde inte ett vanligt hårdkolsyrat vatten som Vischyvatten fungera lika bra? Om man saknar ”saltsmaken” så kanske en yttest liten nypa mineralsalt skulle göra susen?

  En utvikning till: klart att studenter inte har någon koll! De har de aldrig haft och kommer aldrig att ha. Vore ju förskräckligt i så fall!

  Comment by Christer E — 2011 03 24 16:14 #

 4. Uppe i Piteå var en gång en grogg på whisky och äppelcider populär. Bra om whiskyn är för dålig för att drickas ren.

  Comment by Christer E — 2011 03 24 16:17 #

 5. Till Christer E: Jag har provat både vichyvatten och vanligt, icke smaksatt mineralvatten, typ Ramlösa original. Det går – fördärvar inte whiskyn – men med sodavatten blir det bättre.

  När jag var ung och själv student, drack också studenter fortfarande sodavatten till whiskyn. (Fast de drack förstås mycket oftare billigt rödvin.) Så jag tror att Johan Sjölander har rätt: det här är en trend, företrädesvis bland yngre människor.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 24 16:23 #

 6. Jag har druckit whiskey och Pommac. Det smakade illa.
  Jag har druckit whiskey och Cola. Det smakade illa. Jag har druckit ren Pommac. Det smakade bra. Jag har druckit ren Cola. Det smakade bra.
  Slutsats: Det är whiskeyn som fördärvar! :)

  Comment by Jean — 2011 03 24 16:42 #

 7. Till Jean: Min dotter Kerstin skulle applådera dig. Hon har dock ingen egen erfarenhet av whiskey.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 24 16:46 #

 8. Till Enn: Varför inte testa en calvados (t ex Lecompte Originel, nr 221, 350 ml, 149 kr. Smutta och låt den snurra runt i munnen och hamna vid sidan av tungan långt bak i munnen innan du sväljer.

  Comment by Jean — 2011 03 24 19:43 #

 9. Till Jean: Jag har inte förtalat Calvados. Det är en utmärkt dryck som jag också nyttjar.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 24 21:50 #

 10. Broder Enn. Varför blanda whiskyn? Dricker helst min whisky ren och rumsvarm. Så dålig whisky att jag måste maskera smaken med någon annan vätska köper jag inte. Till otillbörliga inblandningar räknar jag även is. Leve den skotska whiskyn/arne

  Comment by arne engkvist — 2011 03 24 21:57 #

 11. Till Arne Engkvist: Jag har druckit mycket rumsvarm whisky på hotellrum genom åren. Men för egen del föredrar jag den med is eller med sodavatten.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 24 22:03 #

 12. Jag är ju själv väldigt förtjust i whiskey, men jag dricker den oftast ren. Jag laborerade i början med vatten, is och en massa variationer (Där soda var en av dem). I slutändan landade jag i att dricka det som det är. När jag tänker efter känner jag nog ingen som blandar i något utöver möjligen lite vatten.

  Whiskey och soda är väl kanske på väg att gå samma väg som Eau de Vie + päronsoda.

  Comment by Fredrich Legnemark — 2011 03 24 22:29 #

 13. Till Fredrich Lagnemark: Men det smakar inte alls så jävligt som Eau de Vie + päronsoda låter.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 25 8:44 #

 14. Jag tycker att whisky är överreklamerat, som rökning. Rök en cigg i ett kolsvart rum, eller blunda när du röker så är det inte så ”gott” längre. Man röker med ögonen också, tydligen.
  Jag föredrar en drink, eller varför inte en iskall kaptenLöjtnant. Men visst 1000,an händer det att jag även tar mig en ren whisky till cigaretten – bara för att vara lite ”Grabbig” :-)Dock helst från Kanada eller Irland.
  Hade jag inte gillat att ta mig ett glas rött till maten skulle jag nog helst blivit som den kloka Kerstin. För alkoholen förstör väldigt mycket för alltför många familjer, där de flesta drabbas hårt i andra hand!

  Comment by Kevin Iversen — 2011 03 25 13:30 #

 15. Till Johan Sjölander: Tack för en god whisky med soda under den socialdemokratiska kongressfesten! Och trevligt att råkas.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 28 16:00 #

 16. […] Den socialdemokratiske profilen Enn Kokk har skrivit insiktsfullt om visky och soda i sin blogg HÄR. Tipsa någon annan om detta inlägg!E-postMerSkriv utFacebookLinkedInTwitterLike this:GillaBli […]

  Pingback by Lättgrogg « Svenskt Cigarrlexikon — 2012 03 28 1:02 #

 17. Hejsan. Det har blivit nå’n missuppfattning angående sodavatten. Många butiker tror att Loka och Ramlösa är sodavatten. De är enbart kolsyrat vatten. Sån’t man kan göra i en vanlig kolsyremaskin för hemmabruk. Sodavatten och Vichyvatten innehåller förutom salt, också soda. Den stora skillnaden mellan Soda- och Vichyvattnet är trycket på kolsyran. Jag har älskat dessa båda drycker sen jag var ca. 5 år.Efter att ha googlat runt efter recept på riktigt sodavatten och hittat nåt enstaka där man kan använda matsoda och sen köra blandningen i en vanlig kolsyremaskin, typ Soda Streamer.
  Det är en otrolig skillnad mellan riktigt sodavatten och kolsyrat vatten så jag förstår din frustration när butiken vägrar ta hem riktig sodavatten. Vi (min fru och jag) saknar numera också den Soda som lokalbutiken tidigare sålde.

  PS. Jag undrar om det går lika bra med målarsoda istället för matsoda?DS

  Comment by Hans-Olov Fastén — 2013 03 06 18:50 #

 18. Första gången jag besökte en krog med riktig bar var på studentfesten 1969. Efter (den rätt miserabla) maten skulle man ju ha något starkt.
  Efter diverse köande kom jag fram till disken för att beställa. Lätt nervös klämde jag fram med första tanken: Whisky med soda.
  Ursäkta, det smakade förfärligt.
  Det har aldrig upprepats, men det kanske vore på tiden nu. Whisky är ju en utmärkt dryck, särskilt med is. Problemet är tydligen att hitta sodavatten.

  Comment by Åke F — 2013 03 06 20:39 #

 19. Tänk att det finns människor som köper dyr whiskey och sedan blandar ut denna ädla dryck med ex vis vatten….ja nog är det märkligt. Oblandat är bäst.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 06 21:40 #

 20. Måste man dricka bara det ena eller det andra?
  Jag är väldans förtjust i maltwhisky, men nu när det går mot ljusare och varmare tider så kan en svalkande whiskygrogg verkligen passa bra vid grillen (ja, det kanske är tidigt ännu men ni fattar). Mitt problem är att hitta soda. Den enda som jag hittar nuförtiden är Spendrups Soda. Känner ni till om det finns någon annan tillverkare? Och i så fall, vilken affär/kedja brukar ha dem i sitt sortiment?

  Comment by Kaj Olsson — 2013 03 30 23:02 #

 21. Bäste Enn Kokk!
  Jag blir alltid förundrad när jag läser Dina rader och kommentarer. Jag blev ju utskälld förra gången när jag vågade ifrågasätta vissa saker. Det känns dock väldigt konstigt att läsa om Whisky och soda hos företrädare för socialdemokratin.Jag vet mycket väl vad soda är. Konsumbutiken hos oss i Dalen i Enskededalen, Stockholm, var urdålig, tråkig. Den lades visst ner på 80-talet redan om jag minns rätt.

  Min undran är:Är Du en övermänniska? Hur hinner Du, Du och Birgitta med allt? Hur orkar Ni?

  Mvh från Kristina, vars man efter en stroke inte kan prata. En man som tjänat troget i regeringskansliet i 28 år. Ring mig på tel 08/659 38 67. Telefonsvarare finns om jag inte hinner svara.

  Comment by Kristina Granlund von Schantz — 2013 03 31 0:46 #

 22. Till Kaj Olsson: Coop Konsum i Öregrund, där vi vistas under sommarhalvåret, har Spendrups soda.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 31 8:44 #

 23. Till Kristina Granlund von Schantz: Livet har många sidor. Också de av oss som under våra yrkesverksamma år på heltid (och mera) ägnade oss åt politik har andra sidor. Min blogg, som är personlig, speglar allt detta. Förvisso skriver jag då oh då om politiska frågor som engagerar mig men också om musik, litteratur, film, trädgård, barnböcker, barnbarn, mat och dryck, således också någon enstaka gång om whisky.

  Glad påsk!

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 31 8:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^