Melodikrysset nr 6 2008

9 februari 2008 11:36 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Två låtar, som på olika sätt knyter an till begreppet barnkultur, startade dagens melodikryss.

Först hörde vi ”Ekorrn satt i granen”, där ekorrn ju hoppar till tallegren och stöter sitt lilla ben.

Och så spelades originalet (”Everybody Wants to Be a Cat”) till ”Alla snubbar vill ju vara katt” ur disneyfilmen ”Aristocats”. Eldeman ville ha singularen av slangordet, det vill säga snubbe.

Sin Evert Taube kan man väl också. I ”Möte i monsunen” förekommer bland annat en elefant. Extra kul för mig var det att i dag få höra låten på mitt modersmål, estniska.

Till Eldemans egenheter hör att han då och då återkommer till låtar, som han också tidigare har använt i Melodikrysset. En sådan är Kai Gullmars och Gus Morris’ ”Ungmön på Käringön”. I den sitter det en gammal fiskargubbe och lagar nät.

En annan av dagens klassiker var Carl Jularbos ”Avestaforsens brus”. Det efterlysta vattendraget var alltså Avestaforsen.

Beatles förekom inte mindre än två gånger i dag – inte så svårt för mig som har deras samlade utgivning i skivhyllorna.

Vi hörde dels ”All You Need Is Love”, tillskriven Lennon/McCarthney men väl i realiteten en skapelse av John Lennon, dels en instrumentalversion med Roar Engelberg av ”Let It Be”.

Kul att höra igen var också ”Tiger Rag” med Les Paul.

Samma sak gäller sången (med Tito Gobbi) ur Gioacchino Rossinis ”Barberaren i Sevilla”, som jag förstås har sett (och hört) på Operan. Svaret här skulle dock bli den provins Sevilla ligger i, det vill säga Andalusien.

Mera italienanknutet: Vi hörde Eddie Oliva sjunga ”Maria, Mari”.

Två av dagens spelade sångerskor skulle jag inte ha klarat utan hjälp av Google.

Det gäller dels Marie Serneholt med ”Enjoy the Ride”, dels Amanda Jenssen med ”Do You Love Me”.

Det här betyder dock inte, att jag totalt saknar kunskap om relativt färsk musik. Ett exempel: Vi hörde i dag den engelska versionen, ”Now You’re Gone”, av ”Boten Anna” med Basshunter, och ord dök genast upp i mitt musikminne: ”Jag känner en bot / Hon heter Anna / Anna heter hon”.

Nu ska jag åka till Stockholm och ägna mig åt en helt annan typ av musik. Jag ska vara med om en repetition med arbetarsångkörer. Om en vecka – lördagen den 17 februari klockan 14.00-15.30 – ska jag vara konferencier vid en konsert med dem i Z-salen i ABF-huset, Sveavägen 41. Tema: ”Vi höjer våra röster för ett solidariskt samhälle”. Kom gärna dit!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag, i något enstaka fall söndag.

2 kommentarer

 1. Som vanligt tror jag bloggarENN har alla rätt.
  V8 sjöngs av en yngling från min hemstad HALMSTAD,
  Jonas Erik Altberg som kallar sig ”Basshunter” är född i västkuststaden 22 december 1984.
  ”Boten Anna” är den låt som starkast förknippas med honom.
  Förra veckan hade Eldeman med Cyndee Peters ihop med Eddie(L2) Oliva, denna gång enbart den sistnämnda.
  Likaså la jag märke till att Ungmön på kärringöntemat återkom för andra lördagen i rad, förra var det nät som lagades och denna gången handlade det om en fiskargubbe(L4).
  När jag lyssnade musiken till frågorna på V6 och L7 så tänkte jag på en viss person.
  Gissa vilken? En ”Ester”, och det var inte Martin Ljung som gör en monolog om en kvinna med det namnet.
  Senare på kvällen tittade jag på en av deltävlingarna till Melodifestivalen, tyvärr gick inte de fyra VARBERGstjejerna i Face 84 vidare som jag jag hade hoppats men till min glädje utbrast jag ”I LOVE EUROPE” när dansbandskungen från Vikingarna Christer Sjögren vann med denna trevliga låt till duktigt trumpetspelande av man i vit kavaj samt fyra dansande tjejer.
  Vilken härlig sextett.
  Musiken till låten är bl a skriven av Torgny Söderberg som är född i VARBERG 26 november 1944.
  Trevligt var det också att blott 15-åriga Amy Diamond med ”Thank you” vandrade vidare till finalen i Globen.
  Hon heter egentligen Amy Linnéa Deasismont och är född 15 april 1992 i Norrköping läser jag när jag googlar på hennes namn.
  Den första barnstjärnan som slog igenom var den då 11-åriga Sanna Nielsen från Bromölla i Skåne som sjöng ”Till en fågel”, henne kan vi se i nästa lördags melodifestival deltävling.
  THANK YOU! skriver jag till denna bloggs innehavare och tackar för all trevlig läsning.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 02 10 1:41 #

 2. Till Lars-Gunnar Blom: En(n) est tackar för uppmärksamheten.

  Den första deltävlingen i årets melodifestival missade jag; vi var på syskonmiddag med Birgittas syskon med respektive. Men förr eller senare blir jag väl tvungen att lyssna, om inte annat så för att det förr eller senare kommer melodikryssfrågor på låtarna, vinnare så väl som andra.

  Comment by Enn Kokk — 2008 02 10 13:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^