Hur många är det som studerar socialism nu i dag?

6 februari 2008 12:23 | Politik, Prosa & lyrik | 2 kommentarer

I nummer 22 1954 av Folket i Bild läser jag, under debattavdelningsvinjetten fönstret, en artikel av författaren och folkbildaren Birger Norman. Av den framgår att man i de olika studieförbunden bland annat studerar de ideologier och rörelser, som står studieförbunden i fråga närmast.

Om ABF skriver Norman:

Arbetarnas Bildningsförbund slutligen hade haft 16 318 cirklar. Bland dessa hade 373 studerat kooperation, 247 socialism och kommunism, 125 kulturfrågor, 73 internationella frågor, 48 människan och nutiden (möjligen = arbetarrörelsens kulturprogram från 1952, ”Människan och nutiden”; Birger Norman var själv sekreterare i gruppen som utarbetade programmet E K), 39 aktuella frågor, 35 arbetarrörelsens historia och 20 politiska spörsmål.

Jag blir lite nyfiken. Hur många cirklar är det i dag som studerar socialismen? Hur många studerar arbetarrörelsens historia?

Det jag citerar ovan betyder inte, att heller Norman var nöjd med sakernas tillstånd. Han såg tidigt vartåt det barkade. Här är en dikt – den finns inte med i artikeln – som illustrerar den saken:

Summary

Farfar bläddrar i Brantings
tal och skrifter
Far vilar under rökmolnet
med Industritjänstemannen
Mor vandrar lycklig
i Damernas värld
Sonen knäpper energisk
portföljen kring den unga
konservatismens framtidsmål

* * *

Den som vill läsa mer om Birger Norman kan klicka på Kulturspegeln ovan och sen gå ner till Prosa & lyrik. För den bekväme finns det en direktlänk här.

2 kommentarer

  1. Jag är ganska övertygad om att det finns cirklar som handlar om socialism även idag. Jag tror till och med att antalet kan vara ganska konstant jämfört med Normans uppräkning (dock är det nog en mindre andel av det totala antalet cirklar). Men att definiera cirklar så är lite godtyckligt. Är en cirkel om Marx’ Kapitalet en cirkel i socialism eller en cirkel i kapitalism? Är en cirkel om Chavez’ Venezuela en cirkel i internationella frågor eller i socialism?

    Comment by Fredrik Jansson — 2008 02 06 14:14 #

  2. Till Fredrik Jansson: Även Birger Norman var i själva verket medveten om att det ibland är svårt att kategorisera – han hade ju själv en mycket gedigen folkbildarbakgrund från ABF:

    ”Som redan sagts: siffrorna är osäkra därför att ämnesrubrikerna stundom är outgrundliga. Symptomatiskt torde de ändå vara pålitliga.”

    Comment by Enn Kokk — 2008 02 06 15:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^