Ett intressant inlägg i Aktuellt i politiken!

4 februari 2008 16:05 | Politik | 9 kommentarer

Min gamle vän och arbetskamrat på Socialdemokratiska partistyrelsen Leif Karlsson – senare bland annat anställd på PRO – har skrivit ett beaktansvärt inlägg i min gamla tidning Aktuellt i politiken; det vimlar annars inte av såna där nu för tiden.

Inlägget tar sin utgångspunkt i bytet av ekonomisk-politisk talesman, och Karlsson vill bland annat påminna om det faktum att Göran Persson efter katastrofepoken Carl Bildt faktiskt tog Sverige ur en djup ekonomisk kris.

För egen del vill jag dock främst lyfta fram den tänvärda slutklämmen i Karlssons lilla inlägg:

”I eftervalsdebatten måste socialdemokratin skilja på vad som var fel i politiken och vad som gick snett i valrörelsen. En misslyckad valrörelse får inte tas till intäkt för omprövningar och förändringar av politiska ställningstaganden som i grunden var och är riktiga.

Det gäller till exempel alliansfriheten i utrikespolitiken, starka statsfinanser, arbetsmarknadsutbildningen, a-kassan, ersättningsnivåerna i sjukförsäkring och föräldraförsäkring, pensionärernas skatteregler, de statliga företagen, Apoteket, Sveriges Radio och Sveriges Television, samt det offentliga ansvaret för hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.”

Jag instämmer.

9 kommentarer

 1. Apropå A-K Roth:
  ak-roth-in’-ee-on
  Definition:top of the heap, the first fruits
  best of the spoils or crops the Greeks customarily selected from the topmost part of the heaps and offered this to the gods

  Det är i alla fall en snygg pseudonym!

  Comment by Ann Christin — 2008 02 04 16:24 #

 2. Du glömde påpeka att Lars och Mats Bergquist är bröder, båda ambassadörer på olika håll i världen, den ena f d ledarskribent i DN, söner till en f d fp-riksdagsman, senare landshövding i Växjö…

  Comment by Göran Baecklund — 2008 02 04 17:46 #

 3. Till Göran Baecklund: Brödraskapet kände jag faktiskt inte till. Jag har träffat dem var för sig.

  Comment by Enn Kokk — 2008 02 04 21:59 #

 4. Till Ann Christin,
  letade i min gamla gammalgrekiska ordbok (Griechisch-Deutsch)upp
  akro-thinon:

  ακρο-θινον, το, gewöhnl. im Plur., (θισ), 1) das O b e r s t e vom Haufen, insbes. von der Kriegsbeute, das E r s t l i n g s o p f e r, Weihegabe 2) Beute , N. T.

  Det tyder jag som att ordet vanligen är i pluralis, det översta av högen (mängden), särskilt av krigsbytet, första offret, offergåva (helgelsegåva) 2)byte, Nya Testamentet.
  Snyggt – kan väl diskuteras.
  Bo G.Strömberg kan väl kolla också.

  Comment by Sixten Andréasson — 2008 02 04 22:04 #

 5. Jo, de två betydelserna verkar man vara överens om. I Nya testamentet förekommer ordet en (1) gång, i Hebreerbrevet 7:4 ”Betänk hur stor han måste vara, denne som Abraham, vår stamfader, gav sitt bästa krigsbyte som tionde.” I original ”Θεωρεῖτε δὲ πηλίκος οὗτος ᾧ [καὶ] δεκάτην Ἀβραὰμ ἔδωκεν ἐκ τῶν ἀκροθινίων ὁ πατριάρχης.” I Firefox och de senaste versionerna av Explorer kommer alla accenter med, äldre versioner av Explorer har problem med vissa delar av Unicode. Ser ni en mängd rektanglar i den grekiska texten: byt till Firefox eller uppgradera Explorer.

  Comment by Bo Strömberg — 2008 02 04 22:41 #

 6. Jag har ju faktiskt ett grekiskt-svenskt lexikon från 1853 också och där står det:
   
  ἀκροθινίον, ίου, τό (ἄκρος, θίς hög), is. i plur. förstlingen af grödan, hvilken togs från det öfversta af högen och offrades Gudarne; förstlingen af bytet Hebr. 7:4.

  Comment by Bo Strömberg — 2008 02 04 23:12 #

 7. Jag behöver uppgradera Explorer…och bibliska texter, t o m ett enstaka ord som i detta fall, får det att pirra i min litterära nerv. En blogg skapas förstås av ägaren, men också av de som besöker och kommenterar. Och jag gillar det här…

  Comment by Ann Christin — 2008 02 05 18:32 #

 8. Ann-Christin!
  Byt till Firefox. Byt också till Linux operativssystem. Det finns många olika varianter av det. Själv använder jag Ubuntu. Smidigt och ganska likt de positiva sidorna av Windows fast utan virusangrepp, pop-upfönster och annat otyg. Dessutom är det en gratis progamvara med nordisk anknytning. Grunden till operativsystemet är utarbetat av finländaren Linus Torvalds. Uppdateringar kommer ständigt, vilket bland annat ger ett förnämligt virusskydd. Jag har också tillgång till Windows på min dator men använder det sällan på grund av alla problem.
  Hälsningar
  Hans O

  Comment by Hans O — 2008 02 05 20:41 #

 9. Ann Christin och Bo, det var trevligt att dyka ner i det grekiska – det riktigt gamla (som jag inte alls behärskar!). Var dock skeptisk till att viss person skaffat en pseudonym eller akronym på så konstigt sätt. Har funnit att Roth är det många som hetat från det ställe i Ångermanland som A-K har antytt. Hon har också skrivit att hon velat vara anonym eller halvt anonym. Troligen helt annat efternamn i USA. Tycker vi ska acceptera detta. Själv har jag avslutat all debatt med henne.

  Comment by Sixten Andréasson — 2008 02 06 20:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^