Korta meningar
4 mars 2011 13:38 | Korta meningar | 10 kommentarerJag föreslår att man upprättar en lång lista med kriterier för att få sitta i valberedningen.
* * *
Socialdemokraterna väntar på att få en partiledare, och väljarna känner partileda.
* * *
Om vi vill ha en riktigt framgångsrik ny partiledare, bör vi väl hämta honom från ett partidistrikt som var framgångsrikt i valet, till exempel Stockholms län?
* * *
Epoken Björklund tar väl slut den också, så vi skulle väl, för en nätt transfersumma, kunna sälja någon av våra partiledarkandidater från Stockholms län.
10 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Hej Enn!
Jag kollar in på din blogg ibland, men har nog aldrig kommenterat förut, just nu tittar jag in i samband med att det drar ihop sig inför en presskonferens där man troligtvis kommer presentera Socialdemokraternas valberednings förslag till ny partiordförande. Jag är inte väldigt insatt, men undrar om det finns en välformulerad tanke bakom varför du skiver ”honom” i meningen
”Om vi vill ha en riktigt framgångsrik ny partiledare, bör vi väl hämta honom från ett partidistrikt som var framgångsrikt i valet, till exempel Stockholms län?”
Comment by Sven Englund — 2011 03 10 12:03 #
Till Sven Englund: Av två skäl. Dels verkar ju alla kvinnliga kandidater vid det här laget vara utmönstrade. Dels, och viktigast, var det här en känga åt Micke Damberg.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 10 13:36 #
Och hur framgångsrikt var SAP i det län där Håkan Juholt är/var distriktsordförande?
Comment by Jean — 2011 03 10 13:54 #
Till Jean: Jag ha veterligen inte nämnt Håkan Juholt, men i Kalmar län, som han representerar, gick det åtskilligt bätre för (S) än i Stockholms län. I Kalmar län fick (S) 35,7 procent i riksdagsvalet och 40,8 procent i landstingsvalet, medan (S) i Stockholms län fick 22,2 procent i riksdagsvalet och 25,6 procent i landstingsvalet.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 10 14:28 #
I senaste riksdagsvalet Stockholms län backade Socialdemokraterna med 3,93 procentenheter, i Karin Jämtins Stockholms stad med 2,29, i Juholts Kalmar län med 5,73, i hans stödlän Blekinge med 5,86. För att inte tala om det påstådda vänsterdistriktet Skåne där SAP fick i de tre separata rikdagsvalkretsarna norra/östra -6,47, södra -8.15 och västra -6,17. I Västra Götaland och Göteborgs stad som också tycks stå bakom Juholt backade SAP också betydligt kraftigare än i Stockholms län.
MEN siffrorna är stumma. Utfallet kan bero på att valledarna varit usla, att de varit bra men den politik de personligen antas stå för inte attraherar, eller att det är partiets officiella politik väljarna vänt ryggen. Att bolla enbart med siffrorna riskerar att leda vilse.
Man borde, menade jag i en tråd här för ett tag sedan, analysera samhället och dess utveckling, sedan med utgångspunkt i de grundvärderingar partiet har arbeta fram ett program som partiet vill stå för. Och sedan välja de företrädare som ska föra fram den politiken. Nu har man gjort tvärtom.
Comment by Jean — 2011 03 10 15:01 #
Till Jean: Men du måste ju också utgå från utgångsläget i respektive distrikt. Stockholms län var ju så långt nere redan i förra valet att man inte rimligen kunde vänta sig att tappen där nu skulle bli i paritet med några av dem du nämner.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 10 15:30 #
@Enn: Om vi ska hålla oss till hur långt ner SAP i Stockholms län låg redan efter förra valet så är ju läget för Karin Jämtins och Veronica Palms vänsterdistrikt Stockholms stad minst lika katastrofalt. 2006 fick SAP enbart 23,17% i staden och 26,16% i länet. Nu lyckades partiet i Stockholm inte ens klara 21% (20,88%). Valresultatet var alltså bättre i länet än i staden. Och i ett antal av valdistrikten i Stockholms stad var Miljöpartiet större än SAP. Något kanske det hela ändå beror på vad partiet och dess företrädare lokalt har för inställning i olika frågor…
Comment by Jean — 2011 03 10 20:44 #
Till Jean: I just stockholmsregionen – stan plus länet – tror jag att många av väljarna har svårt att skilja det ena distriktet från det andra. Min övertygelse är att om partiets centrala profil i fortsättningen tillåts dominera, kommer det att gynna (S) även i hela storstockholmsregionen.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 10 21:58 #
@Enn: Som gammal demokratisk socialist är det min övertygelse att det är det sakliga innehållet i den centrala profilens budskap som blir avgörande.
Comment by Jean — 2011 03 10 22:11 #
Till Enn.
Tack för koncis förklaring!
Comment by Sven Englund — 2011 03 11 1:27 #