Marsdagbok, bland annat om Olof Palme och om att han aldrig verkar få någon efterträdare
3 mars 2011 21:34 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarerI går kväll var Birgitta och jag i Enköping för att än en gång inleda en kväll kring utställningen ”Flykten från Estland 1943-1944”. Tuula Autio från Upplandsmuseet, som har producerat utställningen, gradvis under dess vandring också kompletterat den med lokalt material, skjutsade oss i sin bil.
Lokalen i Enköpings bibliotek var full av folk, och jag törs av både frågor och applåder dra slutsatsen, att publiken fann det här ämnet intressant. Liksom vid de tidigare tillfällena – i Uppsala, Östhammar och Öregrund – kom det fram åhörare även efteråt, bland dem också ester.
Just nu läser jag annars palmebiografier inför mitt framträdande i Eskilstuna onsdagen den 9 mars. Jag vill vara à jour med framför allt de böcker mina meddebattörer har publicerat. Här om dan blev jag klar med Henrik Berggrens tegelsten ”Underbara dagar framför oss”. För närvarande håller jag på med Göran Greiders alldeles nypublicerade ”Ingen kommer undan Olof Palme”.
Olof Palme, aktuell på grund av 25-årsminnet, och de här böckerna kom också upp under en lunch Birgitta och jag var bjudna på i dag – ja lunchen sträckte sig nästan ända fram till middagstid. De som bjöd oss, hem till sig, var förre landshövdingen i Uppsala län, till lika under en period medarbetaren till Olof Palme, Hans Alsén och hans hustru Karin Alsén Reimer. Med vid lunchen var ytterligare ett par S-veteraner från Uppsala, Aldes Andersson, som bland annat har varit partiombudsman, och så Gunnel Nilsson, gift med Erik Nilsson, förr en av de ledande kommunpolitikerna (s) i Uppsala – Erik är för egen del tyvärr för sjuk för att längre kunna vara med på en träff av det här slaget.
Men det vore direkt vilseledande att ge sken av att den här gruppen av mycket erfarna socialdemokrater numera mest tittar i backspegeln. Tvärt om: fokus under lunchsamtalet låg på tillståndet i vårt parti och det faktum att man ännu inte har lyckats komma till skott i partiledarfrågan.
Det är klart att vi också diskuterade partiledarkandidater (om de nu alltså verkligen är kandidater) och deras lämplighet för den här uppgiften; i det här lilla sällskapet var målet för diskussionen dock inte att enas kring en speciell person. Fast naturligtvis diskuterade vi, prövande, några av namnförslagen – deras både plus och minus för uppgiften – och jag tror nog att vår lilla lunchförsamling, utan att à la valberedningen först upprätta långa kriterielistor, med sin samlade erfarenhet och kunskap om vad som krävs av en partiledare är hyggligt skickad att kunna bedöma många av de enskilda namn som förekommer i debatten.
Nu har vi inte den sortens hybris att vi tror att vi är valberedningen, så jag avstår från att publicera vad vi sa om olika kandidater – om de nu alltså är det.
Men jag tror mig våga tolka stämningen i vår lilla veterangrupp så, att den var – och nu uttrycker jag mig milt – förundrad över att vårt parti forfarande, så här nära inpå den extra partikongressen, varken har förslag om någon partiledare eller om någon ny partiledning i övrigt.
Medan vi diskuterade, åt vi oss igenom en synnerligen delikat lunch. Den föll det på min lott att tacka värdparet, speciellt värdinnan, för.
9 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Vi i Härnösand har bestämt oss både i fråga om ordförande och ombud till kongressen.
Det bör rimligen komma ett förslag från valberedningen inom kort. Ombuden måste få tid att ta ställning.
Jag ser – vad det nu betyder – att Nils Gösta Dambergs duktige son Mikael Damberg de senaste 24 timmarna seglat upp som favorit.
Comment by Tord Oscarsson — 2011 03 03 21:41 #
Till Tord Oscarsson: Mikael Damberg kommer – hur man nu ska tolka det – från ett partidistrikt som verkligen inte lyckades lika väl som till exempel ni i ert distrikt.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 03 21:59 #
Vill man definitivt döda S så ska man välja Damberg.
Det händer saker ute i världen just nu, och om S drar sig ännu mer till högre då är partiet helt kört när vindarna vänder igen, för det kommer de med stor sannolikhet att göra.
Det ska inte handla om makten rätt och slätt utan också om VAD man ska använda makten till, och om att ha en ideologisk linje och kämpa för denna linje.
Comment by Kerstin — 2011 03 04 1:05 #
Hej! Jag var en av dem som var med i Enköping, och det var mycket intressant att höra om flykten. Men det var en sak jag fäste mig vid – frågan om arbete för nyanlända flyktingar. Det finns ingen automatik i att det är bra för språket att komma ut i arbetslivet. Lyssna på dagens ekosändningar, som berör Gnosjö, som har framställts som ett underverk i fråga om arbete och tolerans. Nu kommer det fram, det som vi redan vet, vi som är engagerade i språkundervisning på det ena eller andra sättet, att det inte sägs många ord på en dag, på ett okvalificerat arbete. Det är inte språkutvecklande! Och Gnosjö kommun inser nu att de måste satsa mer på sfi-undervisning. Lärare kan mycket om kommunikativ undervisning, och sådan pressar fram språk, på ett positivt sätt.
Lite till Björn Kumm också: Det är skillnad på uppmärksammad och uppmärksammad PÅ. I äldre tiders undervisning talade man inte så mycket om partikelverb som man gör nu – skillnaden på HÄLSA på och hälsa PÅ, till exempel. Verben får många andra betydelser, och svenskan är väldigt rik på partiklar, också något som är ganska svårt för inlärare. Med vänlig hälsning Britt-Marie Johannesson
Comment by Britt-Marie Johannesson — 2011 03 04 9:58 #
Till Britt-Marie Johannesson, intressant påpekande om luriga partikelverb. Onekligen är det en sak att bli UPPMÄRKSAMMAD på Enns blogg, en annan sak att bli uppmärksammad PÅ hans blogg. Fast vanligen märks det ju inte så mycket i skrift.
Nu har jag också uppmärksammat och blivit uppmärksammad på ordet inlärare.
Comment by HO — 2011 03 04 10:28 #
Till Britt-Marie Johannesson: Jag tror säkert att du har en poäng, men jag vill påminna om att det är stor skillnad mellan dagens respektive fyrtio- och femtiotalens arbetsliv. Tempot var inte lika uppskruvat förr, och det fanns mycket större möjligheter att faktsiskt samtala med arbetskamrater. Jag har egna erfarenheter av fabriksjobb på 1950-talet.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 04 10:38 #
Jag håller helt med Britt-Marie Johannesson här. Och vad gäller andra tider och förr – jag var aktiv som sfi-lärare på 70-talet och i textilindustrin, där många invandrare hamnade, fanns inte en chans att prata under arbetstiden. Maskinerna förde ett sådant oljud att man inte hörde vad man tänkte ens (och jag överdriver inte här). Städning var också ett arbete som inte gav tillfällen att öva svenskan. Det finns fler sådana arbetsuppgifter och den som inte kan svenska får oftast just uppgifter där de inte kan öva sin svenska – just för att de inte kan svenska.
Så det handlar om VAR i arbetslivet en invandrare hamnar, inte rätt och slätt om att ”man lär sig bäst genom att komma ut i arbetslivet”, som varit populärt från politiskt håll att hävda. I många fall har istället det där med ”arbete direkt” förhindrat inlärning av en acceptabelt bra svenska.
Idag har vi dessutom en bostadssegregation som förhindrar övning i svenska liksom möjligheten att se hemlandets TV via paraboler som också ger mindre kontakt med svenska språket. Inget av detta hade vi tidigare.
Comment by Kerstin — 2011 03 04 13:46 #
Kanske är det symptomatiskt Enn att du inte lyckades förmedla några givna kandidater ens från ditt veterangäng… varifrån kommer denna ovilja inom partiet att öppet och offentligt diskutera personfrågor? Har vi för mycket att taktiskt spel och korridorpolitik? Eller är det jag som för naiv? och inte förstår politikens sanna villkor?
Comment by Anders Thunberg — 2011 03 06 23:05 #
Till Anders Thunberg: Nu gick det här samtalet inte ut på något annat än att pröva fördelar respektive nackdelar med några av de personer som diskuteras. Och för övrigt var väl inte det här samtalet ett offentligt samtal.
Comment by Enn Kokk — 2011 03 07 10:10 #