Både fynd och skräp på Tradera

21 januari 2008 17:28 | Barnkultur, I skottgluggen, Media, Serier, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jag har de senaste åren handlat en del på Tradera: Tidens kalender (jag har nu alla utom den för 1923), barn- och ungdomsböcker av Lisa Tetzner, FiBs ungdomsböcker, Alla Tiders Seriejournal och, framför allt, enstaka nummer och ibland längre serier av den klassiska veckotidningen Folket i Bild.

Ibland har man tur. Nyligen fick jag för en relativt överkomlig penning tag på FiB-nummer från 1937 respektive 1939, väl bevarade faktiskt.

Sen köpte jag i klump en stor bunt tidningar från 1953 och 1954. De flesta av dem hade jag redan, men uträkningen var att få några få nummer, som jag saknade.

Dess värre hände det som också tidigare har drabbat mig några gånger: Många av de tidningar jag köpte in – bland dem flertalet av dem jag egentligen var ute efter – var ofullständiga. I ett stort antal fall var Frimärksbladet (avdelningen för medlemmarna i FIBs frimärksklubb) urklippt. I andra fall var annonser urklippta, med påföljd att det saknades delar till noveller eller annat textmaterial.

När man köper gamla tidningar, får man acceptera, att papperet kan ha gulnat, att någon har försökt lösa korsordet eller att det finns en liten, liten reva någonstans. Men jag tycker det är otillständigt att människor som säljer på auktionsnät som Tradera säljer ofullständiga exemplar. Det är väl ganska givet att samlare – som jag – vill ha fullständiga nummer, när vi lägger bud.

Jag har tidigare råkat ut för det här flera gånger och också lyckats få till nya uppgörelser med säljarna. En som sålde tidningar med Rit-Olas klassiska serie ”Biffen och Bananen” urklippt gav mig ekonomisk kompensation och – viktigare – angav i fortsättningen defekter av det här slaget i sina traderaannonser. En annan ursäktade sig med att han inte hade kollat (en serie porträtt av filmstjärnor hade klippts ut i nummer efter nummer) och betalade tillbaka en del av vad jag hade lagt ut.

Men det är faktiskt inte pengarna jag i första hand är ute efter.

Är de här människorna som säljer defekta tidningar verkligen så aningslösa, att de inte förstår, att köparna/samlarna är ute efter exemplar, som åtminstone vad gäller text och bild är intakta?

Det kan nog finnas såna också – världen är full av konstigt funtade människor.

Men jag gissar att det bland de här slarvrarna också finns de som tänker: ”Går det, så går det.”

4 kommentarer

 1. Ofta har jag konstaterat att man måste vara kunnig för att handla på Tradera. Jag är trädgårdsamatör och roar mig ibland med att kolla Traderas utbud. Kan konstatera att många skulle både tjäna pengar och spara in besvikelse på att gå till plantskolor. Det säljs ettåriga växter som fleråriga, det säljs växter som är rena ogräset utan att det varnas, det säljs växter som inte är härdiga utan den informationen.SÅ nog är det både fynd och skräp på Tradera

  Comment by Simone Olofsson — 2008 01 22 9:14 #

 2. Samlare som jag är så bjuder jag på Traderas auktioner och hittills jag jag varit nöjd med det jag köpt, har hittat massor av fynd som jag troligen annars inte hittat.
  Mycket har varit i gott skick, något i lite sämre skick men ändå godkänt.
  Jag är också regelbundet på olika loppmarknadsbutiker och loppmarknader i närområdet av vilka jag särskillt vill rekommenderar ”Byring & Bråte”, Amestys loppmarknad på det idylliska området Söder i Halmstad, de håller öppet onsdagar 17-19 och varannan lördag 9-13.
  Där råder en fin ordning och jag träffar alltid på trevlig och kunnig personal samt de flesta av mina många samlarvänner.
  Men en cd har jag ännu inte lyckats hitta och det är Nordströms ”Här och nu” från 1994, när Ingemar Nordström slutade med orkester fortsatte de utan honom och hans förnamn.
  Är det någon av er läsare som har den är jag intresserad av köp.
  Vidare söker jag omslagen till Lill-Nickes kassetterna Lillsjösvängen (1979) och På Spelmansstämma (1980), jag har kassetterna utan omslag.
  En gång svarade jag på en annons i DN om Rekordmagasinet, när jag fick hem tidningarna såg jag att de påminde om Grevéost, ni vet den med massor av hål, snäll som jag är så lät jag saken bero men jag glömmer det aldrig.
  Jag håller med bloggarenn om att tidningarna på nätet ska vara med alla sidor intakta.
  Att samla är en del av mitt liv.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 22 12:36 #

 3. Själv är jag samlare av många saker och har handlat mycket på Tradera, både sålt och köpt. Ett av mina samlarintressen är grammofonskivor, på vinyl förstås (Det kanske förklarar intresset för Melodikrysset en del…). Här skiftar kunnigheten bland säljarna stort. Väldigt många har inte en susning om hur skicket ska beskrivas, än mindre om det gängse graderingssättet bland professionella samlare (från M (=mint=som ny, över VG och G till F eller P, som är ospelbar men kanske OK för väggen p g av etiketten) . ”Fint skick” kan betyda vad som helst, från ospelbart till nyskick. Bilderna hjälper sällan till, eftersom upplösningen är för dålig. Väldigt många vet inte skillnaden mellan en singel (en låt på varje sida) och en EP (oftast två låtar på varje sida) utan beskriver omväxlande 7-tummare som singel eller EP oavsett vad det är. Det hela accentueras av Tradera som inte insett detta utan håller fast vid en splittrad kategoriindelning som innehåller bl a en EP-avdelning där det följaktligen finns både singlar och EP. En del gömmer sig bakom ursäkten att de inte har skivspelare längre och således inte kan kolla skicket, dvs ”jag tar inget ansvar alls”. Oftast kan man dock få viss rättelse när man klagar, det är mer okunnighet än vilja att bedra bakom.
  Det är väl med Tradera som bloggandet på nätet: Förr var auktioner förbehållet de som hade tillgång till skrivmaskin och tryckning och distributionen av auktionslistor till salu skedde med post och förr nådde bara de som hade viss utbildning fram till tidningarnas sidor; nu når alla amatörer Tradera och liknande och nu kan alla som har en dator skriva vad de vill på bloggar och annat över nätet. Därför ser vi amatörer och okunniga salja vad de tror är OK och skriva dålig svenska så att det syns och märks.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 01 23 23:33 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Själv har jag lagt märke till just att rätt många av dem som säljer på Tradera inte tycks kunna skriva den mest elementära svenska.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 24 7:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^