Förvirringen i partiledarfrågan – ständigt nya farsakter

24 februari 2011 13:04 | Politik | 17 kommentarer

I går kväll hade vi årsmöte i S-föreningen, Svartbäckens socialdemokratiska förening. Före årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna till ett anförande om landstingspolitik av Vivianne Macdisi, också diskutera landstingspolitiken. Det var ett utmärkt inslag i årsmötet.

Tyvärr kan jag inte säga samma sak om en av de avslutande punkterna på dagordningen, ”Information om val av ny partiordförande”.

Redan rubriken antyder att det här inte är en fråga som avses vara föremål för partimedlemmarnas direkta inflytande.

Uppläggningen – knappast en slump – var exakt densamma som på arbetarekommunens möte för ett tag sen: Vi delades in i grupper och fick uppmaningen att vaska fram tänkbara namn till posten som partiledare. Resultatet blev vad man kunde vänta sig: en räcka namn, som kunde räcka till ett helt VU. Några av de nämnda nominerades av två grupper av sammanlagt tre, andra bara av en grupp. Vägledning för valberedningen?

Tvärt om, skulle jag vilja säga. Den här metoden ska få oss att må bra efteråt – när partiledare väl har valts, ska vi kunna säga, att hans/hennes namn faktiskt var på förslag på vårt möte. Men i själva verket har den valts för att vi inte ska låsa valberedningen och våra kongressombud.

De som nämndes på vår S-förenings möte har alla nämnts i den mediala diskussionen om ny socialdemokratisk partiledare. Problemet, delvis förorsakat av de utpekade kandidaterna själva, som ju i flertalet fall vägrar att berätta vad de vill i för partiet viktiga frågor, delvis beroende på att de som sitter på ett vanligt S-föreningsmöte utan tilläggsinformation, i motsats till till exempel mig och Birgitta, har mycket varierande, ofta skraltiga kunskaper om vad kandidaterna egentligen står för.

Även bakom det senare ligger nog inte så lite av utstuderat beräknande taktik. Bland de namn som föreslogs vid vårt årsmöte nämndes personer som, om de valdes till partiledare, skulle föra partiet i ganska olika riktningar. Det här kan, om vi ska tro på medias redovisningar, leda till exempel till att vi till partiledare väljer en ledande företrädare för socialdemokraterna i Stockholms län, de som i det senaste valet ändade alla sina högergirar med att göra ett veritabelt katastrofresultat.

När diskussionen efter gruppdiskussionen och redovisningen av resultatet släpps fri en stund, är det även i den här församlingen tydligt, att ganska många uttryckligen pläderar för Lena Sommestad och motiverar detta med att de har imponerats av hennes argumentationsförmåga vid det ena eller det andra tillfället.

Som någon vid vårt möte sa, måste man ju inte av detta dra slutsatsen att hon därmed är den optimala personen just på partiledarposten – kanske är det i partiledningen i vidare mening hon hör hemma.

Men det betyder ju inte att de som tänker så därmed är beredda att stödja valet av en partiledare, vars ledarskap utan tvekan skulle innebära ytterligare en högergir, den här gången för hela partiet.

17 kommentarer

 1. Eftersom du tar upp valresultatet kanske det kan vara av visst intresse att titta på hur personrösterna fördelades sig bland de scocialdemokratiska väljaren i Uppsala län vid det senaste riksdagsvalet: Thomas Östros 8,86%, Agneta Gille 2,44%, Lena Sommestad 2,11%, Roger Lamell 1,18% och Pyry Niemi 1,01%.
  Östros, Gille och Niemi kom in i riksdagen, medan Sommestads och Lamells personröster var för få för att rubba partidistriktets rangordning på valsedeln.

  Comment by Jean — 2011 02 24 20:24 #

 2. Till Jean: Nu var personvalskampanjen inte särskilt häftig bland S-kandidaterna i Uppsala län. De flesta räknade, på basis av tidigare valresultat, med att S också skulle få ett fjärde mandat, och det var alltså Lena Sommestad som stod på fjärde plats på listan.

  Comment by Enn Kokk — 2011 02 24 20:34 #

 3. @Enn: De flesta räknade väl med att Östros skulle bli invald, ändå fick han överlägset flest kryss.

  Comment by Jean — 2011 02 24 21:26 #

 4. Till Jean: Men så där är det ju för det mesta om inget dramatiskt är på gång. Många väljare sätter av något slags pliktkänsla ett kryss och då gärna på förstanamnet.

  Comment by Enn Kokk — 2011 02 24 21:38 #

 5. Logiken angående stockholmstappet berodde kanske inte på att de var ”högersvängar” i S retoriken. Det var väl kanske så att väljarunderlaget hade bytt inställning. V blev ju inte nämvärt större.

  Comment by Leif Ekstedt — 2011 02 25 12:14 #

 6. Till Leif Ekstedt: Det är ju inte säkert att alla vänstersinnade socialdemokrater ser Vänsterpartiet som ett realistiskt alternativ – hellre då soffan.

  Men ännu intressantare som förklaring är nog det faktum att partier som försöker kopiera andra partiers recept för den skull inte kan vara säkra på att nå framgång. Genom att lägga sig nära motståndarpartiet ger man ju detta rätt. Och varför skulle i den situationen en velande väljare välja kopian, när man kan lägga sin röst på the real thing?

  Comment by Enn Kokk — 2011 02 25 12:51 #

 7. Intressant, Enn, men har du några förslag om hur man skulle kunna göra valprocessen mer transparent och göra det så att gruppen ”initierade” kunde bli lite större än ”du och Birgitta” för att spetsa till det lite?

  Comment by Anders Thunberg — 2011 02 25 15:33 #

 8. Nu var det ju inför det senaste valet som så att välfärden hängde löst enligt S-ledamöterna och S var den enda garanten. Att påstå att S lade sig nära alliansen om man betänker det resonemanget … vad ledande S-ledamöter sade efter katastrofvalet är ju en annan sak, då erkände man en hel del av sina lögner och tillkortakommanden.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 02 25 16:22 #

 9. Till Anders Thunberg: En god början vore ju om de som pekas ut som tänkbara partiledare och som därmed åtminstone måste anses vara tänkbara att ingå i partiledningen i media besvarade frågor om sina ståndpunkter på olika, viktiga poltiska områden. Det skulle göra det möjligt för fler partimedlemmar att värdera vad valet av den ena respektive den andre skulle innebära.

  Comment by Enn Kokk — 2011 02 25 16:36 #

 10. Till Johnny Diesenfeldt: Du har uppenbarligen inte förstått att mitt resonemang i det här stycket hade udden riktad mot S-distriktet i Stockholms län och nu i partiledardiskussionen aktuella personer därifrån.

  Comment by Enn Kokk — 2011 02 25 16:38 #

 11. Jag förstår att du vill driva partiet vänsterut, att du tror att det ger fler väljare. Lycka till med den strategin.

  Jag skulle tro att om vi får se den gamle kommunisten Ohly ersatt med t.ex Jonas Sjöstedt så kommer socialdemokraterna att bli ännu mer tilltufsade från både vänstern/miljöpartiet och från alliansen.

  Jag tror inte på några tusenåriga riken, alla system inklusive våra gamla riksdagspartier förlorar sitt berättigande förr eller senare, centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet för en långsam kamp mot utplåning, nu börjar socialdemokraterna spricka i sömmarna. Socialdemokraterna saknar en politik och de saknar ledning som kan attrahera väljare verkar det som.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 02 25 18:29 #

 12. Till Jonny Disenfeldt: Om vi räknar bort alla partier som du, enligt egen utsago, inte tror har någon framtid, förstår vi åtminstone vilket parti du själv satsar på.

  Comment by Enn Kokk — 2011 02 25 20:00 #

 13. Snälla Disenfekit, din rabiata öststatsrödskräck funkar inte i Sverige och man kan inte spy galla på allt och alla till vänster om högeryttern. Här pucklar vi på varandra med justa påkar, inte med känslomässiga konvultioner och ovidkommande önskespekulationer.
  Befria oss vänligen från hela din släkts lidanden och förtryck i Ryssland/Baltikum/Vitryssland eller Ukraina!
  Du är i Sverige nu, där ingen annan än kapitalsamlare farit illa av 100 års vänsterpolitik.
  Sen har väl du om någon sett hur bra det funkar att driva partier vänsterut, så sluta klampa in i sakliga höger-vänsterresonemang om partiledarskapet. Din egen högerledare drev ju ditt parti så långt till vänster (Det Nya Arbetarpartiet) att han fick all makten! Så nu måste vi snart ringa 112 för din räkning – och läkning!

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 02 26 0:38 #

 14. Till Enn – Inget parti har en framtid i form av ett tusenårigt rike. Inte heller de jag inte räknade upp. Jag satsar inte på något parti eftersom samtliga partier innehåller oacceptabla delar. Några partier är lite mer demokratiska än andra men det är väl allt, så där hade du återigen fel. Socialdemokraterna skulle må bra av en delning, de två bitarna skulle må bättre isär än att samexistera i ett parti.

  Till Rolf Liljeblad – Dina personangrepp har jag inte mycket gott att säga om, varken de du uttrycker här, eller de grövre du uttryckt i dina email till mig. Vad mina släktingar och min person har att göra med en politisk diskussion förstår jag inte men du är alldeles för obalanserad som person för att diskutera med.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 02 26 6:42 #

 15. @ Jonny Disenfekit: Ugh! En allvis har talat, upphöjd över partiträsket och all politisk okunnighet på denna blogg. Balanserad debattör med skarpa träffsäkra analyser och välavvägd analys av SAP och hela parlamentarismens sverigemoras. Också Ugh!
  Inga svepande generaliseringar eller kollektiva underbetyg,
  för här finns minsann någon som lärt sig hur illa det gick i fädernas hemländer med olika nyanser av rödfärg.
  Trist också att ingen förmår visualisera den partibildning som vore den idealiska för Sverige. Jonnys Sverige.
  PS. Du har ju själv noggrant angett hela din släkts olika efternamn i politiska kommentarer nyligen på Enns blogg, och då förstod du ju det…? DS.

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 02 28 19:42 #

 16. Ser att Rolf Liljeblad fortsätter med sina barnsligheter, han är en debattör som har svårt att kontrollera sitt bångstyriga temperament. En tragisk figur.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 03 01 7:45 #

 17. PIP!
  (försök till sista ordet, men det blir nog bara näst sista?)

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 03 01 10:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^