Melodikrysset nr 3 2008

19 januari 2008 12:06 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 12 kommentarer

Jag har nog gått i land också med veckans melodikryss, men det innehöll en del knepigheter.

Bland det jag för min del hade problem med fanns den svenska popsångerska som 1981 gjorde ”When It Comes To You”, men med hjälp av Google har jag kommit fram till att hon hette Elin, Elin Ruth eller egentligen Elin Rut Sigvardsson.

Sophie Zelmani, här med ”Yes I Am”, känner jag åtminstone till, även om jag inte har några skivor med henne.

Den avslutande frågan löste jag med hjälp av ledbokstäverna: svaret skulle bli undra. Men jag fick googla för att komma på de rader i Del Shannons ”Runaway” som skulle leda till svaret: ”As I walk along / I wonder what went wrong / with our love.”

Att Ellis var efternamnet på den amerikanske bluesartisten med albument ”Fanning the Flames” listade jag också ut med hjälp av ledbokstäverna. Men vem i helvete är egentligen den här B B King-inspirerade artisten? Jag har en jätteavdelning med amerikansk blues i skivhyllorna, och inte heller sonen – Matti Dahl, själv gitarrist och mycket kunnig på hur olika amerikanska bluesgitarrister låter – hade ens hört talas om Tinsley Ellis, som han, efter diverse googlande, visade sig heta. Svårt!

Klaus Wunderlich hade ersatt trumpeter med synth. Inte för att Eldeman frågade efter det, men jag tyckte det var förargligt att inte komma på vad det var som han spelade – särskilt som jag så väl kände igen det. Just nu är jag lite stressad – vi ska till Konserthuset i Stockholm i eftermiddag – och jag minns inte ens melodin längre.

Efter lite funderande kom jag på att ”Freedom Come, Freedom Go” i svensk dansbandsversion – här med Fortunes – kallades ”Hörru Rut”. Har inte Sten och Stanley gjort den också?

Popartistturnen sommaren 1987 har jag inte sett och hört, men här var det lättare att höra, att de som efterfrågades i ”I Want You” var Per Gessle och Eva Dahlgren.

Dagens första fråga, den som illustrerades av ”Leva mitt liv”, tyckte jag själv var ändå lättare: Det var Svante Thuresson, mannen med absolut gehör, som sjöng. Honom har jag inte bara hört på skiva utan också live, bland annat på ett socialdemokratiskt valmöte i Stockholm.

Peter Jöback sjöng ”Varför, Gud?” ur musikalen ”Miss Saigon”. Den finns i våra skivhyllor, så det var inte alltför svårt för mig.

Veckans barnvisa, ”Här är polisen, som mitt i gatan står”, har jag själv sjungit, när jag gick i småskolan. Här skulle den ge yrkesbeteckningen på den som agerar i visan, nämligen trafikpolis.

Lika lätt, för mig åtminstone, var det att känna igen Kai Gullmars och Gus Morris’ ”Ungmön på Käringön”, en av Harry Brandelius’ långlivade hits. I den sitter det en fiskargubbe och lagar nät.

En höjdare, både vad gäller texten och musiken, är Povel Ramels ”Underbart är kort”.

Slutligen konstaterar jag än en gång, att Eldeman har pippi på James Bond-filmer. Den här gången spelade han ”From Russia With Love” ur ”Agent 007 ser rött”. Jag har den själv som videofilm.

* * *

Söker du efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

12 kommentarer

 1. Hej. Idag tyckte jag krysset var svårt men det är ändå en stunds underhållning med sköna låtar, om vi vill kan vi höra programmen hur många gånger somm helst på webbradion http://www.sr.se och vill vi uppleva det ur radion en gång till så ser vi fram mot söndagsreprisen i P4 efter 23-nyheterna.
  Som vanligt har du skrivit ett trevligt förslag med dina egna kommentarer och det är alltid lika trevligt att läsa.
  Jag tror du har rätt lösning.
  Vad jag vet så är det fyra som publicerar förslag till lösningar varje vecka, de andra har jag nämt några gånger så det gör jag inte igen.
  Den ena vill alltid vara snabbast med sin lösning och var det också idag.
  Själv väntar jag att klicka iväg min lösning till onsdag då jag får veta hur en av mina bekanta löst sin lösning, det är en kvinna som inte har tillgång till googlandet utan löser sina kryss helt själv. Ibland har hon löst hela men ofta har hon missat någon och när det är svårt är det bara halvfullt.
  Tror inte hon sänder iväg några lösningar med snigelpost.
  Jag vet om att hon löser men hon vet inte om att jag löser, vi brukar inte prata om melodikrysset.
  Trevlig helg till alla bloggläsare.
  PS.Twinigs te är godast.DS.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 19 12:50 #

 2. God Lördag middag
  Musiken du inte kunde skaka fram, var väl om jag inte misstager mej Triumph marschen ur Aida. Det är alltid trevligt att läsa dina kommentarer om veckans melodikryss.

  Trevlig helg önskar Jan Niklasson

  Comment by Jan Niklasson — 2008 01 19 13:11 #

 3. Först: Ett par skrivfel (antar jag) TinSley Ellis heter han (Namnet ej i krysset), och I wOnder….
  Ellis var totalokänd för mig oxo tills nu.
  Ant: Var det inte Haydns trumpetkonsert?
  Tredj(!): Sten Carlsson och Salta Mandlar hade största framgången med ”Hörru Rut”, men S&S har oxo gjort en version på platta.
  Apropos ”pippi”: Jag personligen gillar Eldemans ofta förekommande val av instrumentala låtar med gitarrband. Exempelvis den som han spelade idag, Runaway med norska bandet the Quivers, en inspelning från 1963.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 01 19 14:34 #

 4. Trumpeterna var som Jan N, sade Triumfmarschen ur Verdi´s Aida.
  http://www.amazon.com/gp/music/wma-pop-up/B000001G4K002006/ref=mu_sam_wma_002_006/104-1867208-1395904

  Comment by Gunnar Berg — 2008 01 19 18:30 #

 5. Jag löste krysset helt rätt den här veckan, men jag går så gärna in hr ändå och läser dina kommentarer till låtarna. (Och läsarnas kommentarer.)
  Men VAD menade Eldeman när han refererade till Sten Stensson Sten? (Poppes figur som var länsman eller polis.)

  Comment by Dorothea — 2008 01 20 10:01 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Tack för påpekandena – det var skrivfel. Som jag skrev var jag stressad och hann inte kontrolläsa ordentligt. Jag har rättat, även om det här ju inte berörde själva kryssvaren.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 20 11:13 #

 7. Hej krysslösare!
  Jag undrar också vad Eldeman menade när han refererade till Sten Stensson Sten?

  Trevlig fortsättning på helgen.

  Comment by Conny Persson — 2008 01 20 12:15 #

 8. Till Dorothea och Conny: Sten Stensson Stéen från Eslöv är en figur som har förekommit både på teatern och i en rad filmer. Rollen förknippas med skådespelaren Elis Ellis, vars efternamn alltså fungerade som ledtråd till den amerikanske bluessångarens efternamn.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 20 13:40 #

 9. Till Jan, Gunnar & Gunnar: Som jag skrev, kände jag så väl igen melodin som spelades på synth – men kom för mitt liv inte på vad det var. Sen gled melodin – efter ett besök på Konserthuset i Stockholm – helt ur mitt minne.

  När jag nu använder länken som Gunnar Berg har lagt ut, inser jag omedelbart, att han har rätt: Det Eldeman spelade i synth-version var ”Triumfmarschen” ur Guiseppe Verdis ”Aida”.

  Att jag kände igen melodin beror förstås på att jag har sett och hört ”Aida” flera gånger på Operan.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 20 13:47 #

 10. hej, jag är också en trogen melodikrysslösare som tills nu aldrig hört talas om bluesgitarristen/sångaren Ellis, men det var en trevlig bekantskap, ska se om det går att hitta skiva ngnstans. Kul att ni diskuterar lösningen på blog, jag brukar konferera med min mamma och med min bror, vi löser på varsett håll och ringer efter krysset för att stämma av.Ha det bra!

  Comment by Ingrid Edgarsdotter — 2008 01 20 22:07 #

 11. Elin Sigvardsson är högaktuell nu i dagarna, hennes tredje album A Fiction kom ut i december 2007. Hon är född 1981, det måste ha varit i det sammanhanget Eldeman nämnde årtalet (själv missade jag just den ledtråden, men kände igen Elin i alla fall). Utomlands har hon lanserat sig som Elin Ruth, ett namn som hon nu tydligen tänker använda också på sina svenska skivomslag.

  Tinsley Ellis kände jag inte till, men Sten Stensson Steen-ledtråden fick mig direkt att tänka på Elis Olsson Ellis och därmed rätt svar. Det enda som retar mig är att jag inte direkt kom på Sophie Zelmani, jag har ju faktiskt en skiva med henne.

  Comment by Urban Jönsson — 2008 01 21 10:09 #

 12. Hej alla som läser på den här sidan, idag 13 septemer tyckte jag det var buslätt kryss

  Comment by AnkiBo — 2008 09 13 10:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^