Varför ger Norstedts inte ut Laxness?
18 januari 2008 16:39 | Prosa & lyrik | 1 kommentarI nummer 49 1953 började Halldór Kiljan Laxness’ roman ”Salka Valka” som följetong i gamla Folket i Bild; illustrationerna gjordes av Eric Palmquist. Jag läste följetongen – slukade berättelsen – nummer för nummer.
1954 blev ”Salka Valka” film, i regi av Arne Mattsson och med filmmanus av Rune Lindström. Den unga Salka Valka spelades av Birgitta Pettersson, den vuxna av Gunnel Broström.
1955 fick Laxness nobelpriset i litteratur. Samma år gav Folket i Bilds förlag ut Laxness’ ”Världens ljus” i sin folkbokserie. Den trycktes i 80.000 exemplar. Jag var FiB-ombud och sålde boken.
Men det förlag som hade utgivningskontrakt på Laxness’ böcker i Sverige och som således fick intäkterna av den med nobelpriset ökande försäljningen var KF-ägda Rabén & Sjögren.
I min bokhylla har jag ”Himlens skönhet” (utgiven i Sverige 1951), ”Land till salu” (1952, 1955 återutgiven i den av KF huvudägda Vingserien), ”Salka Valka” (1953, 1967 i Rabén & Sjögrens pocketserie Tema), ”Gerpla – En kämpasaga” (1954, 1967 i Tema-serien), ”Islands klocka” (1955) och ”Tidens gång i backstugan” (1957, i Tema-serien 1967).
Sen får man, när det gäller tryckår, gå långt fram i tiden, innan man hittar ytterligare ett par böcker av Laxness (1906-1991).
1989 gav Alfabeta ut den fina berättelsen ”Den goda fröken och Huset”, utsökt illustrerad av Siri Derkert.
Och 2001 gav Atlantis i sin klassikerserie ut en ny upplaga av ”Islands klocka”, fortfarande i Peter Hallbergs översättning – han har översatt alla nämnda böcker – men nu med Laxness’ isländska originaltext, ”Íslandsklukkan”, i samma volym.
Kanhända finns det fler böcker av Laxness översatta till svenska, men det här är de jag har.
Det jag undrar över är varför KFs förlag inte längre tycks intressera sig för Laxness.
Laxness’ gamla svenska förlag, Rabén & Sjögren, är ju numera ett renodlat barn- och ungdomsbokförlag, men förlagets vuxenutgivning övertogs i samband med den omvandlingen av systerförlaget Prisma. Senare har en stor del av den kvalificerade skönlitterära utgivning, som fanns dels på Rabén & Sjögren, dels på Tidens förlag (som har varit föremål för samma avsmalning i utgivningen som R&S), förts över till flaggskeppet i KFs bokkoncern, Norstedts.
Men någonstans på vägen försvann Laxness (och många andra mycket läsvärda författare med honom). Vad jag kan påminna mig, har Norstedts inte återutgett en enda av Laxness’ böcker, ens i sin pocketserie Pan.
För min del skulle jag ännu hellre se, att Norstedts äntligen fick ändan ur vagnen och startade en klassikerserie, en med böcker av tidlöst värde, en serie där de riktigt läsvärda skönlitterära böckerna ständigt fanns tillgängliga i nytryck.
Förlaget kunde ju börja med att återutge böcker av sina genom åren många nobelpristagare, bland dem alltså Laxness.
Om ingen på Norstedts vet, vilka nobelpristagare som har getts ut på i koncernen ingående förlag, så kan jag bistå med en lista.
1 kommentar
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Och jag fick ”Världens ljus” som premium i läroämnen i realskolan i Dals-Èd. Var nog då lite väl ung för att rätt uppskatta Laxness. Minns egentligen bara en illuster figur med en flaska hembränt och utropet ”Huv upp broder” Har den kvar – så jag får kanske trotsa synnedsättningen och försöka läsa om den. Sköt om dig Enn.
Comment by arne engkvist — 2008 01 18 17:28 #