Republik nu!

30 april 2006 13:49 | I skottgluggen, Politik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jo, jag hade naturligtvis – tillsammans med min hustru, den före detta talmannen – kunnat gå på riksdagens lunch för den 60-årsfirande kungen. Men jag avstod.

Naturligtvis unnar jag kungen att, liksom alla andra, fira en jämn födelsedag i goda vänners lag. Men hovet utnyttjar alltid varje tänkbart tillfälle till att, med lite fräsch rojalistisk yra, stärka monarkins ställning, och till det vill jag inte bidra.

Jag har gjort den plikt som följde av att vara talmannens make. Men jag gjorde det av kärlek till min hustru, inte till kungen. Och även då fanns det gränser för vad jag som republikan kan tänka mig att delta i: Jag har till exempel aldrig sjungit med i Kungssången, inte ens när jag stod bredvid drottning Silvia.

I stället äter jag en ensam sista april-lunch vid köksbordet i Öregrund: kallrökt ekologisk lax, kokt potatis och färsk skivad gurka; till det dricker jag Pripps blå lättöl.

Radions P1 står på, och jag lyssnar med ett halvt öra på den rojalistiska yran.

Så jag återgår till Bruce Springsteen och Pete Seeger.

Och i morgon tar jag bussen in till Uppsala för att delta i Första maj-demonstrationen.

Samling sker på Vaksala torg klockan 13.30. Där delar jag (gratis!) ut Ordfronts Första maj-nummer, det där Wanja Lundby-Wedin inte längre ställer sig helt avvisande till att ta över som partiledare efter Göran Persson.

14.00 är det avmarsch för demonstrationen.

14.30 är det möte i Odinslund med Mona Sahlin. (Men, som jag tidigare har sagt: Jag skulle delta, även om förstamajtalaren var en häst.) I Odinslund står jag vid ABFs bokbord och säljer (till ett mycket lågt pris) och signerar laboremusboken ”Var blev ni av, ljuva drömmar?”.

4 kommentarer

 1. Kungssången är intressant. Det är väldigt få i min generation som kan den (född 80). Första versen innehåller 52 stavelser vilket gör den perfekt att använda om man ska räkna kort. Om andra är närvarande kan det också leda till en diskussion om just statsskicket. Sjunger den faktiskt ibland, trots att jag är republikan, men aldrig när det förväntas. Bara när det är så malplacerat att det ger en ironisk överton.

  Comment by Daglonare — 2006 04 30 14:41 #

 2. Kan man få beställa ett signerat exemplar av boken ”Var blev ni av, ljuva drömmar”? Du citerar så ofta från den, så jag är mycket nyfiken och skulle gärna vilja läsa den. Själva firar vi dagen med att skola om plantor, tapla ved och äta en god lunch/middag med stekt lax, potatismos, sallad och en god romsås. Ha en fin 1:a maj!

  Comment by Kristina Strömberg — 2006 04 30 14:59 #

 3. Jo visst ska du få ett exemplar av ”Var blev ni av, ljuva drömmar?”, vid första bästa tillfälle.

  Comment by Enn Kokk — 2006 04 30 15:53 #

 4. Kungssången hörde till det man måste lära sig i den gamla folkskolan, i mitt fall Nylands skola nära Juniskär i dåvarande Njurunda kommun (i dag inkorporerad i Sundsvall).

  Så inte är det för att jag inte kan texten som jag har underlåtit att sjunga den.

  Comment by Enn Kokk — 2006 04 30 15:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^