Melodikrysset nummer 7 2011

19 februari 2011 12:00 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Melodikrysset började ovanligt lätt i dag, först med ”Rivers of Babylon” med tyska Boney M, sen med Bruce Springsteen och ”Born In the USA”.

Fast sen krånglade Anders Eldeman till det i onödan, tyckte jag. Det hade ju räckt med att spela ”Jag ber dig” med Magnus Carlson (mett ett s i efternamnet), men han spelade först också ”In My Galaxy” med Magnus Carlsson (med två s i efternamnet).

Annars var det mest beprövade grepp.

Vi hörde åter en melodifestivalare, ”One Love” som Carola 2008 sjöng tillsammans med Andreas Jonsson.

Och Svensktoppen fanns förstås också med. I dag hörde vi ”En dag” med Spotnicks, men när den 1989 var med på listan, sjöngs den av Tommy Nilsson.

Och så testade Eldeman oss som inte ser/lyssnar på Idol genom att spela ”All For Love” med E.M.D., som består av de före detta Idol-deltagarna Erik Segerstad, Mattias Andréasson och Danny Saucedo. Men man kan väl googla!

Mer bekant är jag med Evert Taube och hans värld, till exempel hans visa om den glade bagaren i San Remo som väl rimligen arbetade en hel del med deg.

OD, Orphei Drängar, är mig också välbekanta: vi går regelbundet på deras konserter, och eftersom hustrun är så kallad moster i OD, går vi då och då också på deras middagar, som utöver mat och dryck även de bjuder på sång. Behagligt var det i dag att få lyssna på en folkvisa om en behagligare årstid, ”Uti vår hage”.

Inga Gill känner vi väl inte främst som sångerska, men visst var det hon som sjöng ”Kom in i mitt liv”.

Hon var ju främst skådespelerska, och det för oss osökt över till en annan av dagens frågor. När Milos Forman 1984 gjorde sin mycket sevärda film ”Amadeus”, använde han sig naturligtvis av skådespelare – men jag tyckte att den på ett intressant sätt visade upp både Wolfgang Amadeus Mozarts liv och musikaliska verk.

”Three Blind Mice” – som här skulle ge ordet mus – sjöng vi på engelsklektionerna, när jag gick i realskola i Sundsvall.

Och den för oss vidare till det land, England, där den sång som nu återstår att redovisa utspelar sig: ”Streets of London”. Många minns den säkert också i Pierre Isacssons svenska version, ”Genom gatorna på Söder”, men det var nog Ralph McTells ganska mörka original Anders Eldeman tänkte på, när han ville få oss att associera till slum:

Streets of London

Text och musik: Ralph McTell, 1969

Have you seen the old man
In the closed-down market
Kicking up the paper,
with his worn out shoes?
In his eyes you see no pride
And held loosely at his side
Yesterday’s paper telling yesterday’s news

So how can you tell me you’re lonely,
And say for you that the sun don’t shine?
Let me take you by the hand and lead you through the streets of London
I’ll show you something to make you change your mind

Have you seen the old girl
Who walks the streets of London
Dirt in her hair and her clothes in rags?
She’s no time for talking,
She just keeps right on walking
Carrying her home in two carrier bags.

Chorus

In the all night cafe
At a quarter past eleven,
Same old man is sitting there on his own
Looking at the world
Over the rim of his tea-cup,
Each tea last an hour
Then he wanders home alone

Chorus

And have you seen the old man
Outside the seaman’s mission
Memory fading with
The medal ribbons that he wears.
In our winter city,
The rain cries a little pity
For one more forgotten hero
And a world that doesn’t care

Chorus

10 kommentarer

  1. Ja i dag var det ju relativt enkelt att lösa krysset men ja brukar ju ändå läsa dina fina kommentarer. Det är också intressant att se hur du inte bara staplar svar utan också väver ihop det till en löpande historia där bitarna hakas ihop på ett fint sätt.

    Comment by Curt Axelsson — 2011 02 19 12:39 #

  2. Till Curt Axelsson: Det vore ju fullständigt meningslöst att bara redovisa svaren, i nummerordning eller i den ordning Eldemans frågor ger. Jag försöker, på det relativt begränsade utrymme som står till förfogande, dela med mig av egna kunskaper och erfarenheter, och jag uppskattar därför också läsarkommentarer, som bidrar till att att lära oss som är roade av musik, även populärmusik, lite mera.

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 19 12:49 #

  3. ”Amadeus” är onekligen mycket sevärd och jag har sett den många gånger. Mozarts operor spelar med rätta en viktig roll i filmen, men med ett undantag. Mozarts underbara Cosi Fan Tutte nämns aldrig i filmen och vi får aldrig höra så mycket som en ton från Cosi.
    T o m en Mozartkännare som Folke Törnblom var kritisk mot Cosi Fan Tutte i en av sina tidiga böcker. Karaktärerna i Cosi är mer sterotypa än i de två andra Da Ponteoperorna, något som fick Mozart satsa allt på musiken – och vilken musik!

    Comment by Mats Larsson — 2011 02 19 13:16 #

  4. Till Mats Larsson: För min del var det väldigt länge sen jag såg ”Amadeus”, så just det här kom jag inte i håg – intressant!

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 19 13:47 #

  5. Hej Enn!

    Jag hade också skrivet att Inga Gill sjöng; ”Kom in i mitt liv”, men Eldeman sa att den hette; ”Kom in i mitt hus”. Vet du vilket av alternativen som är det rätta?

    Krister

    Comment by Krister Kappel — 2011 02 19 13:57 #

  6. Till Krister Kappel: Nej, jag kan inte den här låten. Men i mina anteckningar, löpande förda under programmets gång, har jag i det här avsnittet skrivit titeln ”Kom in i mitt liv”. Är du säker på att Eldeman sa ”Kom in i mitt hus”?

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 19 14:31 #

  7. För en diggare av gitarrinstrumentaler (som även Eldeman verkar vara, och det är ju ofta praktiskt i melodikrysset) var det kul att The Spotnicks fick vara med idag. The Spotnicks är en i Sverige underskattad grupp som hållit på i mer än 50 år och som under åren sålt enorma mängder skivor, mest utomlands, inte minst i Japan. Medlemmarna i gruppen har växlat men Bo Vinberg med sitt karakteristiska gitarrsound har hela tiden varit kärnan.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 02 19 14:47 #

  8. Till Gunnar Bergquist: Jag tittade själv på deras imponerande långa skivlista och la märke till hur många av skivorna som har knytningar till andra länder.

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 19 14:56 #

  9. Hej igen Enn!

    Jag har lyssnat en gång till på webben och Eldeman säger; ”Kom in i mitt hus”, vid snabbgenomgången.

    Trevlig helg.

    Krister

    Comment by Krister Kappel — 2011 02 19 15:03 #

  10. Roligt att Eldeman har med Spotnicks då och då, tredje gången på kort tid. Nu skall de dessutom äntligen få komma med i Bingolotto den 20/3. På tiden de får visa sig i tv.

    Comment by Ove — 2011 02 20 18:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^