Välkommen till Uppsala! Här i stan tillverkar vi inte längre Slotts senap
13 januari 2008 15:59 | I skottgluggen, Politik | 33 kommentarerNär man kommer till Uppsala med tåg söderifrån, möts man på väg in till stan av en välkomstskylt, som upplyser om att man här i stan tillverkar Slotts senap.
Det är strax slut med det nu. Det är dags att sätta upp en ny skylt med den text som finns i rubriken.
Slotts-fabriken har haft flera olika ägare, men den som slutgiltigt har slagit spiken i likkistan är Unilever. Produkter har lagts ner, sålts till andra tillverkare och flyttats för tillverkning i andra enheter inom koncernen. Nu ska även senapstillverkningen flyttas till Polen och fabriken i Uppsala läggas ner.
Det senare trots att senapstillverkningen har gått med vinst, 60 miljoner kronor per år eller drygt en miljon kronor per anställd, berättar Upsala Nya Tidning (13 januari 2007). Skälet är att vinsten inte är tillräckligt hög; det är lätt att räkna ut att produktionen flyttas till Polen därför att arbetskraften är billigare där och alltså vinsten högre.
Jag är inte ett dyft förvånad över Unilevers beteende. Jag har därför länge undvikit att köpa flertalet av företagets produkter (Lipton, Milda, Knorr, Becel, GB glass, Via, Pepsodent med flera). Men jag har hittills – på grund av att produkten har tillverkats av arbetare i min hemstad Uppsala – ändå köpt Slotts senap.
Det är slut med det nu. Jag kommer aldrig mer att köpa en senap, som inte kan förknippas med slottet i mitt Uppsala.
Och jag uppmanar alla andra att bojkotta alla varor från Unilever.
Vill inte Unilever tillverka varor här, kan företaget också sälja dem någon annan stans.
33 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Precis som när Slotts kom till Uppsala för länge sedan, kommer andra företagsetableringar till idag. Det är säkert många som är nostalgiska när de eventuellt försvinner om många år.
Slotts startade i Uppsala på samma grunder som alla de företag som flyttar hit idag. Det var mer lönsamt.
Säkert är det någon i Polen som sörjer att man slutar konservera zureksoppa till förmån för det där utländska Slotts.
Comment by Petter — 2008 01 13 21:35 #
Jag har aldrig tyckt att Slottssenap smakat någonting alls. Jag känner mig visserligen som uppsalabo i hjärtat (uppsaliensare låtet litet för studentikost för mig) men när det gäller senap håller jag mig till Dijonsenap av olika märken. Man kan nog misstänka att något av dem ägs av Unilever eller Nestlé. Men god senap är det.
Comment by Hans O — 2008 01 13 21:53 #
Välkommen till verkligheten Enn Kokk! Den verklighet som socildemokraterna anslöt sig till redan i slutet av 1930-talet. Hört talas om ”blandekonomi”? Nu är det snart dags att välja sida. Antingen Totalsocialism där staten övertar alla produktionsmedel, alla finansiella organ, alla naturrikedomar inom landet, och de socialistiska politikerna styr över samtliga tillgångar, precis som i fd Sovjet. Eller ren kapitalism där marknadsekonomin styr investeringar, marknadsaktiviteter på exportsidan, styr och bevakar finansinstituten, valutan etc, dvs ren kapitalism.
Är det inte dags att bestämma sig snart? Den av PA Hansson/Erlander så omhuldade ”blandekonomin” har nu i 70 år ökat de socialekonomiska klyftorna radikalt. VÄLJ!
Comment by Lars Rudström — 2008 01 13 21:54 #
Till Petter och Lars Rudström: Det intressanta här är att ett privat företag flyttar ett vinstgivande företag. Jag är i och för sig socialist, men jag trodde, att även privata företag kunde visa social hänsyn och känsla för historiska traditioner.
Comment by Enn Kokk — 2008 01 13 22:25 #
Till Hans O Sjöström: Även jag är en vän av Dijon-senap. Jag kan hålla med om att standardvarianten av Slotts senap är för mjäkig, men Slotts tillverkade också andra varianter av senap.
Comment by Enn Kokk — 2008 01 13 22:27 #
Enn Kokk: Många vinstgivande produktionanläggningar i Sverige (och annorstädes) har flyttat till andra ställen där vinsten blir ännu större. Detta är kapitalismens credo! Om inte ens politikerna kan visa ”social hänsyn och känsla för traditioner” varför ska då kapitalisterna göra det? Jag håller dock med Enn om att det i många fall rent ut sagt är ”för jävligt” hur företagen uppför sig vad gäller empatin för att behålla lokala arbetstillfällen. Detta skulle aldrig ha hänt i gamla Sovjet.
Plats för Ohly?
Comment by Lars Rudström — 2008 01 13 22:51 #
Lars Rudström: Det där sista var bara larvigt.
Comment by Enn Kokk — 2008 01 14 9:44 #
Jag gillar grovkornig Halmstadsenap som inte längre tillverkas i Halmstad, den tillverkas i Falkenberg av deras laxrökeri.
Så när jag är i butiken (Hemköp) brukar jag säga att jag vill köpa Halmstad Senap från Falkenberg, det låter både roligt och underligt.
Men god är senapen.
När det handlar om glass så är det SIA-glass från Halländska Slöinge eller Ängelholms glass som jag gillar bäst.
Det vetemjöl jag använder är från Halländska åkrar och mals i Berte kvarn i Slöinge.
Mycket lokalproducerat för mig.
Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 14 12:16 #
Ber att få rekommendera 50-åriga Mariestadsföretaget Kling Glace, äktsvenskt så det förslår. Produkterna (enligt egen mening bäst i Sverige) finns bl a på Coop forum i Uppsala.
Comment by Rolf Apelqvist — 2008 01 14 14:25 #
Bör det tillfogas att ekonomerna (om de är verklighetsförankrade, Lars Rudström) också bör föra in ytterligare en komponent i sina modeller: växthuseffekten och klimatförstöringen. Den globala ekonomiska modellen måste också ta hänsyn till effekterna av att råvaror skickas över hela klotet för att tillverkas på en plats där lönerna är lägst, för att sedan i form av färdiga produkter transporteras över hela klotet. Den svenska skogsindustrin har redan fått känna av saken i och med att ryssarna (med rätta!) lagt på extratull på oförädlade skogsprodukter. Bättre att ryssarna exporterar papper än virke. När det gäller livsmedel kommer vi i fortsättningen få se mer av lokalt producerade råvaror på diskarna. SIA-glass är alltså en bra produkt för hallänningar och skåningar, men tveksamt om det är någon exportprodukt. Det är att märka att den kapitalistiska ekonomin inte själv har varit förmögen att ta hänsyn till klimatfrågan. För det har det behövts (och behövs framgent) regleringar, främst på EU-basis för vår del. Det är inte Sovjet, men i princip en form av planhushållning för allas vår överlevnad.
Comment by Anders Thunberg — 2008 01 14 14:27 #
Enn Kokk: Javisst var det sista lite larvigt, men från min sida fanns det en allvarlig underton i ”larvet”. Det är ju så, att om Sverige ska komma till rätta med de ökade ekonomiska klyftorna, vilka framförs ideligen av socialisterna, måste det till radikala grepp från socialisterna. Om ni, som är övertygade svenska socialister verkligen vill få till stånd en ändring av de ökade, och fortsatt ökande, socioekonomiska klyftorna kan ni väl inte enbart fortsätta att luta er mot en socialdemokrati som tillåtit dessa klyftor att växa de senaste 25 åren? Jag är faktiskt inte ironisk i detta. Fullt allvarlig. Någon måste välja och bryta en ny väg!
Vem? Mona Sahlin? Knappast! V? Ja, kanske! Ett helt nytt svenskt socialistiskt parti, som inte tillåter den nu fullt utvecklade ”blandekonomin”, men ändå inte är marxistisk? Finns det inte några nytänkare kvar i Sverige. Är alla så institutialiserade att ”allt är bra som det är”?
Fundera lite omkring mitt ”larv”. Finns det trots allt ändå inte en liten bit av sanning däri?
Jag ska inte tråka ut dig mer. Du behöver inte svara mig mer på mina funderingar. Du gör det beundransvärt bra genom alla dina svar i övrigt.
Comment by Lars Rudström — 2008 01 14 15:02 #
Till Anders Thunberg: Jag ansluter mig till fullo till vad du säger ovan. Men glöm inte att ett rent kapitalistiskt system har sitt credo (min tolkning som en gammal man, som tjänat kapitalismen i snart 50 år): ”Det privata kapitalet (aktieägare tex, oavsett om de är privata, pensionsfonder eller väststatliga) kräver, helt legitimt, viss förräntning av sitt riskkapital”.
Att dessa kapitalister då ej har prioriterat empatin för en renare och friskare jord är givetvis egoistiskt, men förklarligt. Därmed inga ursäkter.
Jag ansluter mig helt till dina tankar om att det miljömässigt är fullständigt vansinnigt att frakta varor runt globen ENBART för att det är mer lönsamt just för företaget i en viss situation på en viss marknad. Om man, som du funderar kring, kunde få till stånd en viss reglering av sådant, så ansluter jag mig helt. Om du visste hur många sådana ”vansinniga” transporter jag sett i min dag! Men det är såväl politiskt som ekonomskt svårt att genomföra detta i praktiken utan att EU:s grundtankar förflackas. För att inte tala om hur kineserna, japanerna, sydkoreanerna, indierna etc skulle reagera vid nästa steg av din ”utopis” försök till förverkligande.
Comment by Lars Rudström — 2008 01 14 15:26 #
Ja det är komplicerat det här, Lars R… länder i tredje världen behöver ju få in exportinkomster för att bygga upp sina samhällen och sin välfärd. Det som de kan producera (och har klimatologiska förutsättningar för) är främst jordbruksprodukter…skulle EU sätta upp höga importtullar (för att rädda klimatet och minska onödiga transporter) skulle detta inte vara möjligt. Å andra sidan kan vi börja med att sluta upp med att subventionera vårt eget EU- jordbruk så att vi kan sluta med att slå ut den inhemska produktionen i utvecklingsländerna och göra deras marknader beroende av importprodukter (med stort inslag av växthusgasdrivande produktion).Den som finner lösningar på de här problemen är värd nobelpris både i ekonomi och fred.
Comment by Anders Thunberg — 2008 01 14 15:56 #
Luftade själv häromdan på ett par bloggar – Peter Englunds bl a att om klimathot och miljöförstöring verkligen ska stoppas behövs någon form av planekonomi. Sådan har använts utom i Sovjet, i länder i kris eller krigstillstånd – i andra världskriget i både USA och Nazityskland. Det är ju helt otillräckligt med utsläppsrätter och lampbyte! Och Kyoto och Bali är ju så små steg!
Ett exempel för Sveriges del vore att maximera oljeimporten i fallande skala under en 10-årsperiod. Eftersom olje-bensinbolagen är stora men rätt få borde det kunna gå.
Varför ska skånskt kött upp och vända i Västerås. Bara som litet exempel på kapitalismens vansinnigheter.
Såg senare att både Göran Rosenberg och Lars Gustafsson var inne på samma sak, GR liknade det vid ransonering, som bekant var kaffe ransonerat till 1950.
Comment by Sixten Andréasson — 2008 01 14 16:53 #
Anders Thunberg: Helt rätt igen! Som ett paradexempel kan jag berätta hur den spanska tobaksindustrin i de nordöstra delarna av landet framställer tobak som inte ens de tuffa, kedjerökande spanjorerna orkar röka pga av kvaliteten. Men EU fortsätter att subventionera detta. Och vart går tobaken? Jo, till Egypten och sydöstra Afrika. Ja, man kan bli ledsen för mindre.
Men nu händer det intressanta, vilket du säkert är insatt i. Spaniens EU-politiker med kungen (dock ”opolitisk”, men med stark influens på all spansk politik) och statsministern (liksom den förre, Aznar) i spetsen kämpar som galningar för att Spanien skall fortsatt utkräva ca 8 miljarder Euro NETTO årligen från EU (medan Sverige netto UTBETALAR 2 miljarder Euro). De är ju just nu oerhört oroliga för att de fattiga, nya EU:medlemmarna in de fd öststaterna skall dra till sig dessa miljarder från Spanien, Portugal, Italien och Grekland.
Solidaritet med den fattige grannen? ”Glöm de´” som Fälldin så kraftfullt uttryckte sig i ett annat ämne.
Men allt detta tål att diskuteras. När senast såg du ett SVT-program som behandlade dessa frågor? SVT verkar ha fullt upp med att driva och följa upp alla svenska små-”stars” och fjompan Hilton.
Vart är den svenska offentliga debatten på väg? Varför finns det inga nya Ville Moberg, Tingsten, Stolpe i Sverige idag. Ibland blir jag så trött på all offentlig debatt i Sverige. desutom måste tydligen alla vara så fruktansvärt politiskt korrekta.
Comment by Lars Rudström — 2008 01 14 17:04 #
Ansluter mig helt till Sixten A:s tankar. Bra skrivet! Tror att många svenskar har en god insikt i miljöproblematiken vill knappast någon dra ner på sin ”sköna” vardag. Men hur göra allt Sixten menar rent praktiskt? Vi måste inse att den totala energiförbrukningen ökar för varje dag. Även i Sverige! Trots V:s och Mp:s flummiga budskap. Börja med att förbjuda all privat bilism mellan lördag kl 15 och måndag kl 06.00. Det fungerade utmärkt väl senhösten 1956 i samband med Suez-krisen. Varför inte idag? Fega politiker som vanligt?
Dessutom: bygg ut kärnkraften i Sverige! Detta kommer miljömässigt att bli ofrånkomligt! Men är för många politiskt inkorrekt.
Comment by Lars Rudström — 2008 01 14 17:18 #
Har per mejl fått följande:
Låt smaken ha ordet!
Ej Slottssenap på bordet!
Björn Kumm
Journalist
Comment by Enn Kokk — 2008 01 14 21:46 #
Sixten A: Har läst dina inlägg på P Englunds blogg. Mycket bra skrivet, men ack så socialistiskt naivt. No offense!
Själv kunde jag inte motstå att avkräva historikern lite tidsperspektivt.
Mvh
Lars Rudström
Comment by Lars Rudström — 2008 01 15 0:29 #
Till Lars Rudström: Du efterlyser en svensk debatt om de världsekonomiska sammanhangen och satsning på alternativa bränslen. Ta då del av nedanstående inlägg i DN i dag och där också
”lösningen” kärnkraft behandlas.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=732831
Comment by Anders Thunberg — 2008 01 15 14:09 #
Jag anser att en planerad planekonomi av svensk blandekonomisk sosse-tappning av 60-70-talsmodell är att föredra i ett samhälle framför den oplanerade kapitalistiska vinstmaximeringsekonomi som nu införs av högeralliansen i stat och kommun inom våra en gång offentligt drivna, världsbästa välfärdssystem.
Comment by Bengt Nilsson, röd gråsosse — 2008 01 15 17:47 #
Hej!
Enligt tidningen Affärsvärlden har Michael Treschow blivit utsedd till ordförande i
Unilever. En koncern med en jättestor omsättning.
Ikea tillverkar en del av sina möbler i låglönelandet Polen. Ikea har inga problem med lönsamheten för att uttycka sig försiktigt.
Ikea i Haparande anställde genomgående personal på deltid, uppgifter jag läste om tidningen Alla 2007. Hoppas att det har blivit en förbätting. Ikea borde tänka på sitt varumärke. Svårt att leva på en deltidstjänst om personen är ensam-försörjare, dagligt tal kallar för singel.
Hälsningar
Rustan Rydman
Stockholm
Comment by Rustan Rydman — 2008 01 15 18:17 #
Apotekets senap är den som är bäst i mitt tycke. Halmstadsenap på god andraplats.
Och ska jag tolka det som att Enn inte kommer att köpa någon senap alls då ingen senap nu går att förknippa med Uppsala slott?
Comment by Jesper — 2008 01 16 17:21 #
Till Jesper: Nej, visst kommer jag att köpa annan senap, bara den inte kommer från Unilever.
Även jag använder apotekens senap på jularna.
Comment by Enn Kokk — 2008 01 16 20:33 #
Tack Anders T för det lästipset! Har just läst det. Tyvärr har denne centerpartist (i all sin välmening) flera faktafel. Den svenska fisionsbaserade kärnkraften kan hur lätt som helst ersätta alla bränslen som bidrar till den ”globala uppvärmningen”. Bygg 5 nya moderna kärnkraftverk (kostnad ca SEK 30 miljarder = det svenska ulandsbiståndet per år) så är det avklarat. Men för en sann ortodox Fälldin-anhängare från 70-talet (många röster blev det då) finns ju inte detta alternativ!
Alla sk alternativa bränslen för en centerpartist är givetvis befintligt växande biomassa, sol- och vindenergi. Våra älvar får ju inte ens röras för en utbyggnad konstigt nog. Det finns väl en och annan Fälldin kvar där upe i Norrland.
Samtliga dessa energislag är INTE uthålliga hur länge som helst. De är inte mer miljövänliga än kärnkraften. Den sol som C, V och Mp förlitar sig till är ett enda stort ”kärnkraftverk”, dock enligt fusionsprocessen. Den sprider varje sekund som politikerna sitter i riksdagen, eller debatterar här och i TV, ut sina restprodukter runt om oss närmast befintliga i form av strålning (partiklar).
Med den takt vi människor idag förbrukar energi så närmar vi oss med expressfart mot det tillstånd där all befintlig energinivå är totalt nivellerad. Detta är ett existensiellt problem, inte bara för politikerna men även för de religiöst troende.
Comment by Lars Rudström — 2008 01 16 23:33 #
Till Enn: rekommendera dig att undvika apotekets grovkorniga senap. I och för sig en svensk produkt förpackad i glas från Boda-Nova i Höganäs. Men med 21.4 procent socker!!! Inte bra för diabetes-benägna. Innehåller i övrigt vatten, senapsfrön, salt, ättika + diverse andra kryddor. Men varför, Enn, inte göra egen senap. Inte så komplicerat. Då blir det dessutom äkta uppsala-senap. Och dessutom inga växhusgasalstrande transporter. Det är mycket man göra själv i det egna köket i stället för att köpa multisarna dåliga fabrikat.
Comment by Anders Thunberg — 2008 01 17 12:31 #
Till Anders Thunberg: Men apotekets senap är så god! Måttligt använd, bara till jul, får den passera trots dina argument.
Comment by Enn Kokk — 2008 01 17 21:36 #
Även om man gör sin egen senap måste de ingredienserna transporteras till affären precis som den färdiga senapen. Jag tror att det på förhand kan vara svårt att avgöra vilket som ger minst utsläpp totalt.
Själv gör jag min egen senap och försöker återskapa en senap från kontinenten som jag smakade för snart 20 år sedan. Den var ungefär som Apotekets, men med mer syra. Jag har inte lyckats än, men delresultaten är bra de också.
Comment by Bo Strömberg — 2008 01 17 23:03 #
Ja men jag tänkte mest i Enns lokalpatriotiska termer: ÄKTA SENAP – MADE IN UPPSALA, SWEDEN. Transportfrågan var mer som sagt som ett skämt, fast det kanske inte gick fram. Med tanke på att mycket av det som vi njuter av
på bordet inte (längre) odlas i Sverige får vi kanske acceptera vissa transporter, om vi inte helt ska lägga om våra matvanor. Fast det senare går ju också. Det vågar jag påstpå, eftersom jag upplevde krigsåren. Den livsviktiga tranoljan var dock importerad. Från Norge.
Comment by Anders Thunberg — 2008 01 17 23:23 #
Jag gör numera som BloggarENN, bojkottar unilever.
Har gått igenom mitt kylskåp och skafferi och fann bara EN sak (Minilätta) från Unilever, detta är kastat och ersatt med annat.
Faktiskt bredbar lättost, det fettsnålaste som finns.
Liptons te vägrar jag att dricka då det smakar vedervärdigt.
Twinings te både doftar och smakar ljuvligt.
Jag tillhör de MILDA men använder hellre riktigt SMÖR när jag lagar mat.
Vem är det förresten som har sönder maten? Eftersom man måste laga den.
Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 21 19:48 #
Jag köpte för nån vecka sedan en flaska Slotts Stark Senap. En sort som alltid ska finnas hemme.
Upptäckte, nu smakar den ingenting längre. Det kan inte vara samma produkt!
Tidigare var av sk ”grov” typ nu är det samma finmalda smörja som alla andra.
Får hitta någon annan bättre.
Unilever har jag aldrig heller gillat..
Du kan ju ta och kontrollera hur många ”svenska” livsmedelsföretag som nu är helt eller delvis i utländsk ägo. Många är det…
Visst du förresten att det säljs ”apelsinjuice” som är helt syntetisk i Sverige? Inte ett spår av apelsin i den, t o m apelsinköttet i den är konstgjort..
Säljs som äkta apelsinjuice.
Comment by Eric — 2008 03 21 17:30 #
Till Eric: Multinationella företag av Unilevers typ köper oftast företag för att vinna marknadsandelar, inte för att förvalta ett kulturarv – för kulturarv finns det också i livsmedelsbranschen!
Comment by Enn Kokk — 2008 03 21 17:34 #
Jag förlänger den här tråden med nyheten att det går att köpa uppsalasenap på Coop igen, från företaget Upfood under varumärket Fyris.
Comment by Bo — 2009 07 23 19:30 #
Till Bo Strömberg: Jag har sett deras TV-reklam, men hit ut till Konsum i Öregrund har den ännu inte kommit.
Comment by Enn Kokk — 2009 07 23 20:16 #