Melodikrysset nr 2 2008

12 januari 2008 11:51 | Barnkultur, Deckare, Film, Musik, Serier | 8 kommentarer

I går eftermiddag var Birgitta och jag på trettondagsmottagning hos landshövding Anders Björck på Uppsala slott. På kvällen hade vi middagsgäster: Birgittas bror Ragnar och hans fru Gunnel. Och lite senare i dag ska vi gå på premiär på Uppsala stadsteater: William Shakespeares “En vintersaga”.

Ibland är det mycket, men inte missar jag Melodikrysset!
Det bestod, som vanligt, av musik som jag är mycket hemma på respektive bara har en vag aning om. Men jag tror nog, att jag har löst krysset rätt.
Till det lättaste i dag hörde Evert Taubes “Nudistpolka”, som skulle ge beteckningen på en utövare, det vill säga nudist:

Nudistpolka (Den lycklige nudisten)

Text och musik: Evert Taube, 1954

Inte dansar jag vals,
nej, det passar ej alls
i nudistens attityd,
för i valsen är man pryd
men se polkan går i nord som i syd
uti i dur, går i ur, går i skur, är kultur,
har en frisk och frejdig fart,
o, vad det är underbart
att få naken dansa polka.

Hoppsansa, se opp i svängarna!
Hoppsansa, se opp i svängarna!
Polkan går på gröna ängarna,
polkan är nudistens musik!
O, hur skönt att utan kläderna
långt från hala dansgolvsbräderna
dansa få i sommarkväll
en polka naturell, naturell, naturell
o vad polkan gör mej säll! Hej!

Sund är glädjen bland nudisterna,
luft och sol utplånar bristernas,
ifrån hjässan ner till vristerna,
att vara naken gör ditt sinne rent.

Ria faderia faderia faderallala rallala ralla,
Ria faderia faderia faderallala, ho å hoppsansa.

Inte heller var det svårt att identifiera Johann Strauss’ “An der schönen blauen Donau“. Den förekom ofta i radio förr i världen. Dessutom har Birgitta och jag för inte allt för länge sen haft en fin båtsemester på Donau, från Wien och nerströms genom många länder. Fast inte var Donau blå precis.

Lätt var det också, för en gammal radiot och Karl Gerhard-beundrare (se under Kulturspegeln, Musik!), att identifiera Karl Gerhards och Jules Sylvains “Nu ska vi vara snälla”.

Om några yngre lyssnare nu eventuellt inte klarade den frågan, måste de allra flesta ha haft desto lättare med dagens barnvisa, “Imse, Vimse spindel”.

Jag kan ju då ta några frågor, vars svar inte var alldeles självklara för mig, en man på 70 år.

Jag kan till exempel inte påstå, att jag brukar lyssna på pojkband, till exempel Westlife. Mycket riktigt har jag aldrig hört deras “Have You Ever?” från albumet “Back Home”. Men de har förekommit tidigare i Melodikrysset, och jag vill minnas att jag då ringde vår svärson Bo Strömberg och fick rätt svar. Så den här gången klarade jag dem, till och med innan frågan var ställd, med hjälp av hjälpbokstäverna. Sen har jag förstås kontrollgooglat.

Inte heller har Barry Manilow någonsin hört till de artister, som jag har brukat lyssna på; dock har jag förstås hört hans “Copacabana”. Barry Manilow fäste sig i mitt minne då han bestods med ganska hånfulla kommentarer i serien “Earnie”, som jag regelbundet läser.

Betydligt lättare var det då att lösa den ganska krångliga frågan om ett mansförnamn, som döljer sig i förnamnet på den kvinnliga artist, som tillsammans med Dolly Parton och Linda Ronstadt sjöng “To Know Him Is To Love Him”. Den finns på CDn “Trio, Vol 1″, och eftersom jag har “Trio, Vol 2″ med samma artister, vet jag att den tredje sångerskan heter Emmylou Harris. Hennes förnamn döljer mansnamnet Lou.

Jag gillar de här tjejerna mer än Joe Cocker, som vi i dag hörde i George Harrisons “Beware of Darkness”. Med det sagda vill jag ingalunda såga honom; jag bara rangordnade.

Vi går därefter över till den svenska populärmusiken.

Hela fyra kryssord skulle man få fram, om man mindes originaltiteln till den parodiversion som spelades. Eftersom Östen med resten hör till de grupper som kan vara kul att lyssna på, mindes jag förstås originalet: “Ge mig en kaka till kaffet“.

En melodi ur “Chess” gav en dubbelfråga: en av upphovsmännen till den här musikalen är Benny Andersson. Och den som sjöng var Anna-Lotta Larsson, en alls icke oäven sångerska.

Den tredje svenska populärmusikfrågan fick sitt svar i det radioprogram, som föregick Melodikrysset, Ring så spelar vi. Där spelades nämligen “Ålefeskarns vals” med Kjell Krage. Och det ålefeskarn fångar är förstås ål.

Jag har tidigare bekänt, att jag har hemskt svårt att minnas TV-signaturer. Så var det också i dag. Först när Eldeman gav ledtrådar till miljön i deckarserien från 1980-talet, kom jag på svaret: “Miami Vice“. Jag har sett den här serien, vilket en smula anknyter till den debatt som har förts med anledning av mitt senaste inlägg här på bloggen.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att i stället antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

8 kommentarer

 1. TACK för ännu en trevlig läsning med rätt svar.
  Tycker du ska skicka in ditt svar då det är så lätt numera med datans hjälp, fyra svar per e-postadress får insändas.
  Jag har redan klickat iväg mina svar, chansen att vinna är mycket liten men det är ELVA som vinner varje vecka.
  Första priset är Bonniers musiklexikon som finns i bokhandeln att köpa för dryga 300 kr, den var för övrigt med på senaste bokrean.
  Jag har en äldre tryckt 1995.
  Jag sände ett mail till Anders Eldeman och påtalade att jag tyckte det skulle vara presentkort på cd-skivor som andra pris, han svarade att det var svårt att adimistrerar i skivaffärerna.
  Nu har han bytt priser från klockor till väskor, troligen med något tryck på.
  Låt oss leka med tanken att någon sänder in svar i brev med snigelpost varje vecka, på ett år blir kostnaden 5,50×52 = 286,00.
  Vad det kostar med nätets hjälp är svårare arr räkna ut.
  Den store vinnaren är Svenska staten (Posten) som får sälja mängder av frimärken.
  Samt de elva som har turen att få sina lösningar dragna bland de tusentals som kommit fram till Sveriges Radio i Stockholm.
  Mina vanliga hälsningar till alla lä(ö)sare.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 12 12:52 #

 2. Till Lars-Gunnar Blom: Jag har som sagt inga kostnader alls för det här.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 12 13:31 #

 3. Alltid lika glädjande att läsa Dina kommentarer till Melodikrysset! Jag har börjat vända mig till Din blogg i stället för att söka på annat håll. Den är fullödig och full av positivitet som gör mig glad. Tack! Vänlig hälsning Ingrid Nylin Nyköping

  Comment by Ingrid Nylin — 2008 01 12 14:39 #

 4. Till Ingrid Nylin: Tack! Men naturligtvis kan inte heller jag allt. Det har hänt att jag inte har klarat en fråga, också att jag har blivit korrigerad av läsare med bättre kunskaper.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 12 14:41 #

 5. Intressant att läsa dina kommentarer till melodikrysset. Min dotter Kait tipsade om din blogg. Hon och jag har löst tillsammans i flera år. Klart att det är hon som alltid (för det mesta) har det rätta svaret. Kul i alla fall att försöka, gamla låtar går väl bra (om man kommer ihåg dem!) men popmusiken blir lite knepigare. Tack för nu, jag fortsätter att läsa dina bloggar.
  Med vänlig hälsning
  Janne

  Comment by Jan Bessing — 2008 01 12 16:45 #

 6. Alltid lika intressant att läsa kommentarerna och dina resonemang hur du listat ut svaren. Visserligen kan man hitta svar på frågorna på andra ställen i nätet, men det kan ta lite tid. Givetvis är det en fjäder i hatten om man kan få svaren ”ur sitt eget huvud”, men ibland räcker det inte till.

  Comment by Ralph Johannessen — 2008 01 12 17:03 #

 7. Jag och min man löser krysset varje vecka och det är lite av en sport att klara det på egen hand. I andra hand försöker jag hitta svaren på nätet. När det inte går är det så tryggt att veta att Du har de rätta svaren. Det är sedan kul att gå in och läsa vad du har skrivit om de olika frågorna.
  Lillemor

  Comment by Lillemor Kunder — 2008 01 12 18:30 #

 8. Till Jan Bessing, Ralph Johannessen och Lillemor Kunder: Tack för uppskattande kommentarer! Också jag behöver googla ibland, och då gäller det att veta vad man ska googla på. På sitemetern kan jag se vad andra (jag kan inte se deras namn) har googlat på för att hamna hos mig, och jag ser ju där ganska ofta exempel på att frågarna inte behärskar själva tekniken – de ställer ibland hela frågor med frågetecken och allt, som om det satt någon googlegubbe och svarade manuellt i andra ändan. Men ibland har de ändå haft tur, använt något ord eller en ordkombination som har lett dem rätt, till exempel till min blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 12 19:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^