Sofia Karlsson får mig att längta efter Skärmarbrink

7 januari 2008 21:59 | Musik, Politik | 5 kommentarer

När vi fyllde 70 år, uppvaktades vi av bland andra Leif Karlsson. Bland det vi fick fanns senaste CDn med Sofia Karlsson, ”Visor från vinden”, med en hälsning från henne själv. Leif är Sofias pappa, och han och jag var en gång i världen arbetskamrater på Socialdemokratiska partistyrelsen. Vi har haft kontakt allt sedan dess.

Sofia är ingen uttalat politisk sångerska; hon är en underbar sångerska i skärningsfältet mellan folkmusik, visa och singing-songwriting (även av ett lite modernare slag), och det räcker för mig. Men jag noterar förstås med tillfredsställelse, att både den nämnda CDn och hennes succéartade skivdebut ”Svarta ballader. Sofia Karlsson sjunger Dan Andersson” innehåller sånger, som fanns i min gamla sångbok ”Upp till kamp!”, som säkert fanns i hennes hem under uppväxttiden.

I kväll hade jag det stora nöjet att i TV se ett nästan timslångt program med henne. Många av sångerna finns på hennes båda CD, och vad jag har skrivit om dem kan du läsa här respektive här, så slipper jag upprepa mig.

Men TV-programmet innehöll också nytt material, bland annat sånger skrivna av henne själv. Åtminstone en av dem, ”Skärmarbrink”, fick mig att längta efter ytterligare en CD med henne.

5 kommentarer

 1. Vi såg också programmet ikväll och njöt av hennes sång och sångval. Vi har hennes båda CD och ser också fram emot nästa. Jag tycker väldigt mycket om hennes Dan Anderssonvisor och det sätt hon framför dem på.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008 01 08 0:19 #

 2. Till Kristina Strömberg: Hon är fortfarande ung och växer och växer musikaliskt. Och så blygsam – trots de enorma framgångarna.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 08 11:32 #

 3. Sofia Karlsson kommer 4/3 på sin turné till Rival i Stockholm, det läser jag på hennes hemsida.

  http://www.sofiakarlsson.com

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 08 12:02 #

 4. Sofia Karlsson kommer den 8 mars 2008 kl 19.30 till Konserthuset i Göteborg. Gissa om jag skall vara där!

  Comment by arne engkvist — 2008 01 08 17:18 #

 5. Hej!
  Jag blev djupt tagen när jag lyssande till Sofia Karlsson igår på tv. Jag brukar annars vara ganska sparsmakad när det gäller sångare och sångerskor framförande av texter. Sofia Karlsson verkar dessutom vara klok person, väl genomtänkta åsikter när hon promenerade utmed Årstavikens strandpromenad på Söder. Världen är liten, jag har hört en pappa Leif Karlsson tala på ett (s) möte häromåret. Jag citerade på mötet vad Sten Andersson hade skrivit om honom i sina memorarer.
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2008 01 08 20:56 #

 6. På söndagskvällen tittade jag på reprisen av teveprogrammet med denna Stockholmsfödda snart(25 mars) 33-åriga sångerska och musiker, det var ett trevligt program som jag spelade in på dvd.
  Detta är det enda jag har med henne men som jag nu har nöjet att se när jag vill.
  Det kommer säkert att gå bra för Sofia Karlsson både musikaliskt och övrigt.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 14 12:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^