Melodikrysset nr 1 2008

5 januari 2008 11:53 | Film, Musik, Ur dagboken | 33 kommentarer

Eldeman sa, att dagens melodikryss var knepigare än det förra, och det håller jag med om. För min del blev det en hel del googlande, men jag tror att jag till slut har löst det rätt.

Jag höll på att få hjärnstillestånd redan på första frågan, den med fanfaren, men svaret på frågan vad man får uppleva efter den, måste rimligen vara film. Den där fanfaren körs väl på biograferna?

Även frågan om instrument och deras antal visade sig vara knepigare än jag först trodde. Instrumentet var trombon, det var enkelt; jag har ju hört den här låten i radio. Men hur många var de? Till slut kom jag på svaret, sjuttiosex. ”Sjuttiosex tromboner”, ”Seventy-six trombones”, fanns med i en musikal från 1957, ”The Music Man” av Meredith Willson, har jag googlat mig fram till.

Krysset innehöll också ett antal låtar och artister, som jag för egen del inte har något förhållande till.

Ett exempel är Agnes, här med ”Champion”. Hennes namn känner jag ändå till; visst har hon väl redan tidigare förekommit i Melodikrysset?

Inte heller hade jag tidigare hört ”It’s In the Rain” – men också Enya känner jag åtminstone till.

Det senare gäller även Ozzy Osbourne (man har väl haft barn i yngre tonåren i huset). Men tro för den skull inte, att jag tidigare hade hört hans duett ”Changes” med dottern Kelly – henne hade jag inte ens hört talas om.

Jag hade för all del inte heller hört Jonas Otter, men i det här fallet förstod jag, att den han sjöng duett med i ”When Love Says Goodbye” var Tone Norum – som jag däremot har hört förut.

Som en övergång till det för mig lätta kan vi ta svaret på frågan vem som sjöng ”Who Will the Next Fool Be”. Jo, Tom Jones, mycket riktigt en slitstark artist, för att citera Eldeman.

Ännu mer slitstark är väl Owe Thörnqvist, som jag till och med personligen känner. Och visst har jag hört hans ”Albin och Pia”, många gånger till och med.

Slitstark, just i Melodikrysset, är också Benny Anderssons ”Cirkus Finemang” med BAO. Den här textlösa låten hör rimligen hemma i ett tält, närmare bestämt ett cirkustält.

Slitstark var väl just det som Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson” var. Den spelades i dag i en finsk version, men visst kommer vi ändå i håg den svenska texten, där han hade en nos av garn.

Allra sist tar jag i dag de frågor, som många yngre lyssnare kan ha haft svårigheter med.

Max Hansen var det som sjöng ”Åh, Louise”. Den är hämtad ur ”En förtjusande fröken”, och musiken är skriven av Ralph Benatzky.

Dagens operafråga skulle besvaras med Guiseppe Verdis ”La Traviata”.

Populärmusikklassikern, slutligen, var ”Säg det i toner”. Den förekom i en av de tidiga svenska ljudfilmerna, med samma namn och från 1929.

33 kommentarer

 1. Lod 2 skall vara Osbourne.

  Comment by Margareta Viklund — 2008 01 05 12:17 #

 2. Ett U fattas i Ozzy OsboUrne….
  John Michael ”Ozzy” Osbourne, född 3 december 1948.
  Som vanligt har du skrivit en poesiliknande läsning och jag tror du har löst allt rätt.
  God fortsättning på året till alla läsare.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 05 12:21 #

 3. Till Margareta Viklund och Lars-Gunnar Blom: Ja, jag vet; jag hade skrivit rätt i själva krysset – annars skulle svaret ju inte ha gått in – men slarvade vid inskrivningen av svar på bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 12:22 #

 4. Hej!
  Intressant att läsa din websida. Dagens m-kryss gick att lösa med hjälp av google precis som du skrev. Kollade stavningen på namnet på den kända familjen från TV. Det måste vara Osbourne om det skall passa in i krysset. Det finns dock olika stavningar på nätet men bara en som fungerar i dagens kryss.
  Mvh Anna

  Comment by Anna — 2008 01 05 12:28 #

 5. Varför i helsicke sitter du och lägger in facit på Melodikrysset på nätet.

  Hur kul är det med Melodikrysset svaren läggs in på nätet innan nästa kryss???

  Lägg ner!

  Comment by Richard — 2008 01 05 12:41 #

 6. Till Anna: Ett par andra har redan påpekat detta – jag tappade en bokstav, när jag skrev in. Det är rättat.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 12:53 #

 7. Du kan ju inte lägga ut svaren på bloggen!!! Då finns det ju ingen poäng med att lösa krysset överhuvudtaget!!!!! Håll dig till chat- eller mailkontakt, och bespara oss andra facit!

  Comment by sara — 2008 01 05 12:56 #

 8. Till Richard: Om du vore en regelbunden läsare av min blogg, skulle du redan känna till hur jag resonerar: För mig är lösandet en test på mina egna kunskaper, och jag skriver ett kåseri om hur jag lyckas, ibland misslyckas. Jag skickar själv aldrig in svar.

  Vill andra använda sig av mina mödor, så väl bekomme!

  Själv hamnade du väl här genom att googla? Vilken är skillnaden mellan att hämta svar på Google respektive här?

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 12:56 #

 9. Till Sara: Du som är så upprörd behöver ju inte kolla just här.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 12:57 #

 10. Du får väl ändå medge att det är viss skillnad mellan att söka ett svar och få hela lösningen utan att behöva tänka till det minsta… Det är kul att du lyckats lösa det, men plz… och det är ju faktiskt möjligt att diskutera lösningen nästkommande torsdag…

  Comment by sara — 2008 01 05 13:21 #

 11. Om man inte vill hamna här när man googlar kan man skriva in ” -site:enn.kokk.se” efter sökordet, då filtreras alla träffar från den här bloggen bort.

  Comment by Bo Strömberg — 2008 01 05 13:33 #

 12. Till Sara: Av många kontakter att döma använder de krysslösare, som kollar mina mödor, inte mina svar på det sättet. De checkar, när de själva har tänkt och bemödat sig. Har jag själv gjort någon miss, är de vänliga och korrigerar eller lämnar rätt svar.

  För övrigt är det ju så i dag, att praktiskt taget alla svar man inte själv spontant kan går att lösa med hjälp av webben. Det handlar oftast bara om att komma på vad man ska googla på.

  Vill man då absolut inte hamna hos mig, gör man lämpligen som Bo Strömberg föreslår.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 13:43 #

 13. Till Bo Strömberg: Grattis på födelsedagen!

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 13:43 #

 14. Din sida är alltid lika givande att läsa! Som en hängiven ”kryssare” tycker jag det är extra intressant att se hur andra har tänkt samt diskuterat kring frågorna. Ibland har vi själva löst krysset kring frukostbordet och ibland får man ta hjälp av andra! Förstår ej varför de som inte vill ta del av informationen på denna sida-ändå bemödar sig med att läsa?

  Comment by Hanna — 2008 01 05 13:46 #

 15. Till Hanna: Just så här upplever jag att de flesta melodikrysslösare upplever sitt lördagskryssande: som en rolig lek, som utmanar ens musikminne, inte som en blodigt allvarlig tävling.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 13:50 #

 16. Låten med Tom Jones kommer från en CD ihop med pianisten Jools Holland. För de som gillar Boogie Woogie med STORT ös kan den varmt rekommenderas!
  Om lösningen-på-nätet-debatten: Eldeman anstränger sig verkligen för att till ”svårare” låtar, särskilt sådana som vi ”äldre” känner till verkar det, haspla ur sig ledtrådar för att Googla på. Då finns ju lösningen på nätet i alla fall. Jag för min del går in hos Dig Enn när jag är klar för att då läsa kåseriet (och de omväxlande kommentarerna!).

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 01 05 14:16 #

 17. Jag tycker att det känns fullständigt meningslöst att skicka in krysset när du publicerar lösningen i förväg. Det tar fullständigt bort den förväntade vinstchansen när man glad i hågen lyckats lösa ett svårt kryss på egen hand.
  Sluta upp med att sabotera melodikrysset!!!

  Comment by Tommy Löfqvist — 2008 01 05 14:18 #

 18. ni som har synpunkter, lös krysset först och gå in på den här sidan sedan , Det gör vi. Vi kollar aldrig lösningen innan vi fått ut krysset. Anser den här sidan som underhållning, kul att läsa din kommentar till svaren.

  Comment by anita — 2008 01 05 16:16 #

 19. Till Tommy Löfqvist: Gör som Gunnar och Anita. Eller låt bli att kolla min blogg – det är ju helt frivilligt att göra det.

  För övrigt: om du nu kunde alla svaren själv, vad gjorde du då ute på nätet?

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 17:17 #

 20. Till Richard/Sara/Tommy Löfqvist och eventuellt andra som klagar på Enn Kokks förslag.
  För att ni ska vara konsekventa bör ni även klaga hos http://www.robertedlund.net
  http://pappel.blogg.se
  http://www.korsord.se
  den senare lägger ut svaren efter varje fråga, tom ibland så kommer svar innan Anders Eldeman ens hunnit ställa frågorna och spelat musiken.
  Med dagens hjälp av internet så har melodikrysset blivit mycket lätt att lösa men desto svårare att vinna då massor av rätta svar inkommer med antingen snigelpost eller genom ett klick på nätet och det är bara elva vinster, tio av dessa är dessutom vinster som ingen normal funtad person vill vinna.
  Vi vill vinna presentkort på cd-skivor, ingenting annat.
  Om någon ansvarig för krysset eller SvR läser här så gå tillbaks det det gamla vinsterna.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 05 21:14 #

 21. Jag tycker illa om att Kokk braverar med att han aldrig skickar in svaren. Det är bara snobbism och dumt. Om fler och fler gör så kommer krysset läggas ner och det vill vi väl ändå inte vi som är med varje gång. Så är det ju också med korsord i tidningarna, om få skickar in svar så läggs kryssen ner. Jag tror att Kokk har råd med ett kuvert och frimärke och skicka in svaren så melodikrysset blir kvar, adressen nämns alltid i programmet. Fusket med att skriva svaren på bloggen är inte så farligt tycker jag som sosse, det är peanuts jämfört med direktörerna manipilerar med bonusar.

  Comment by Anngreta — 2008 01 05 21:52 #

 22. Hej Enok!
  Dina sidor är toppen tack för att du håller liv i dessa. Nu har jag fått problem kan du hjälpa mig snarast. Vad är en quadrilabial inhalationssmack-
  1 rökelse x kyss 2 mun-mot-mun-metoden
  Tackar på förhand

  Comment by ulla claesson — 2008 01 05 23:19 #

 23. Till Anngreta:Tydligen tillhör du de som skickar med det uråldriga snigelpostensystemet.
  Själv löser jag och sänder med hjälp av nätet, man får sända fyra lösningar per mailadress vilket gör att en hel familj kan sända varsin lösning.
  Dessutom spar man kostnaden för kuvert, porto och kupong.
  Att det finns risk för nerläggning av programmet är ju möjligt när SvR genom åren lagt ner så trevliga program som ”På begäran”, ”I afton dans”, ”Hits men inte längre” men nog tror jag Melodikrysset får vara kvar i den statliga radion så att de kan fortsätta sponsra det statliga postverket med frimärke.
  Det andra populära programmet ”Ring så spelar vi” sponsar ju Telia.
  Tror de flesta melodikrysslösare ”fuskar” genom att ”googla”.
  Tror inte Eldeman kan göra ett tillräckligt svårt kryss.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 05 23:19 #

 24. Till Anngreta: Trots att jag har löst Melodikrysset i årtionden, har jag aldrig någonsin skickat in lösningen. Jag är för egen del komplett ointresserad av tävlingsmomentet.

  Och jag tror inte du behöver vara orolig för Melodikryssets fortbestånd. Har jag förstått saken rätt, ökar antalet insända svar i själva verket.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 05 23:54 #

 25. Fåniga kommentarer om svarens vara eller inte på denna sida.
  Vad gör ni här om ni inte vill veta.
  Själv hittade jag denna sida första nu när google ledde mig hit när jag letade efter 76 tromboner.
  Trevlig sida faktiskt. Om inte vi själva i famlijen lyckas med lösningen trots Internet så har vi hela tjocka släkten att ta till.
  Kör på Enn. Nu har du ett bokmärke till i cyberrymden.
  mvh Göran

  Comment by Göran — 2008 01 06 0:46 #

 26. Hupp… hade ingen aning om denna sida… sökte svar till Melodikrysset, som skulle vara så svårt men jag kunde allt och skulle bara kolla så jag verkligen hade rätt… och så hade jag alla lösningar här… vilken service… TACK! Vilken kul sida…

  Comment by im — 2008 01 06 3:36 #

 27. Visst är det 76 tromboner…

  Comment by im — 2008 01 06 3:36 #

 28. Att det ska vara sjuttiosex tromboner kan vi åtminstone vara överens om.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 06 10:28 #

 29. Vad kul med ulla claesson — 2008 01 05 23:19 #, hon har förkortat ditt namn till Enok.
  ENOK kan vara en möjlig förkortning till ENN KOKK.
  Svaret på hennes fråga tycks ingen kunna.
  Att tycka FÖR eller MOT om olika saker har man genom åren alltid gjort, med hjälp av datan kan man numera göra det anonymt, BRA eller DÅLIGT kan jag undra? Svaret blir säkert att några är FÖR medan andra är MOT.
  Hoppas ryggvärken(ischias) har släppt och att DU får må bra och ha det trevligt.
  Med mina vänligaste hälsningar till ”Bloggaren”, hans Dahl och andra läsare hälsar jag med ett HEJ!!!

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 06 12:56 #

 30. Till Lars-Gunnar Blom: Mina gamla tjejkompisar, som jag har skrivit om, skulle säkert i det här sammanhanget ha kallat mig för bloggarENN.

  Comment by Enn Kokk — 2008 01 06 13:15 #

 31. Det låter BRA, bloggarENN. Bättre än Enok.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 01 06 13:29 #

 32. Jag tror inte det är sant! Här sitter det människor och klagar på en korsordlösning på en bloggsida som de över huvud taget inte behöver besöka om de har sin egna fria vilja. Men det kanske de inte har. De verkar vara besatta av melodikrysskorsordslösningstvångstanke-handling!
  Bättre dessa männsikor söker någon psykiatriker för kognitiv behandlingsterapi.

  Comment by Bengt Nilsson, röd gråsosse — 2008 01 06 15:24 #

 33. Tackar ödmjukast för din sida som hjälpte oss att lösa ett Geocache mysterium! En av de gamla loggarna var nämligen ” den hörde vi på melodikrysset idag” och då var det ju bara att googla på melodikrysset 5 januari 2008 vilket ledde mig hit. Toppen!

  Comment by Gabriella — 2011 08 16 20:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^