Posten ett naturligt samhällsmonopol

7 februari 2011 12:08 | Politik | 13 kommentarer

Det finns verksamheter som lämpar sig utmärkt väl för konkurrens och kommersiell mångfald.

Men det finns också verksamheter som, av lite olika skäl, skulle bli mer effektiva och ändamålsenliga, om de drevs som offentliga monopol.

Ett exempel är Posten.

Posten AB här i Sverige och Post Danmark A/S finns numera i samma koncern, men här i Sverige har vår gamla vanliga svenska post nu fått konkurrens av sin norska motsvarighet.

Från rationalitetssynpunkt ter det sig som rena snurren att vår post till exempel till huset i Öregrund levereras i två omgångar, ofta dels per bil, dels per cykel.

I Dagens Nyheter finns i dag (7 februari 2011) en artikel som sträcker sig över två sidor, ”Breven försenas av nya rutiner”. Dess utgångspunkt är det vi har noterat och talat om här hemma: till lägenheten i Uppsala anländer nu posten först sent på eftermiddagen.

Flera skäl anförs av Posten AB, till exempel krånglande sorteringsmaskiner, men det faktum att utdelningen kraftigt har försenats på många håll i landet torde nog främst ha att göra med en omorganisation inom Posten: antalet brevbärare har skurits ner, och brevbärarna har fått större distrikt. Att de sedan, på grund av trasslet med sorteringsmaskinerna, har tvingats sortera fler brev manuellt har förstås ytterligare förvärrat problemen.

För några dar sen fick jag i brevlådan ett brev, ställt till en person med ett efternamn med viss likhet med mitt eget. Brevet var rättadresserat, och eftersom min halvnamne bor i andra ändan av kvarteret, bar jag snällt – själv på väg till Konsum för att handla – hem brevet till honom.

När jag nu läser DN-artikeln om krisen inom Posten tror jag mig också ha hittat skälet till den här förväxlingen. Enligt artikeln har brevbärarna inga fasta distrikt längre utan roterar mellan tre olika och större postområden – vilket naturligtvis försvårar för brevbärarna att komma i håg sina mottagare och var de bor. Jag påminner mig i sammanhanget hur man i ett litet samhälle som Öregrund lär känna dem som bär ut posten: man hejar på dem ute på stan, tar själv emot posten om man råkar stå nära grinden, får ibland skrymmande försändelser uppburna direkt till huset i stället för en avi i brevlådan.

För nedläggningen av postkontoren och deras inhysande i butiker brukar man anföra öppethållandeskäl, och visst kan jag se vissa skäl för att Posten nu snart ska flytta in i Coop Konsum vid Torbjörnstorg, där vi handlar: konsumbutiken är öppen till 22.00.

Men jag minns samtidigt oredan när Posten i Öregrund under en period var inhyst i ortens ICA-butik. Och det återstår att se om personalen i konsumbutiken vid Torbjörnstorg lyckas lära sig allt om paketvikter, fraktsatser, rek och vad det nu kan vara – det krävs ju professionalism även för att expediera post och paket.

Jag kan för min del inte finna några hållbara skäl för att inte organisera brevutbärningen som ett gammaldags offentligt monopolföretag, styrt av kundernas bästa och – mycket viktigt på landsbygden – deras val av boende – det är en medborgerlig rättighet att kunna välja att bo även i glesbygd.

Och för egen del skulle jag också välkomna en återgång till av Posten AB i egen regi och med utbildad personal drivna postkontor, nu med visst öppethållande även kvällstid.

För att göra de här kontoren mer ekonomiskt bärkraftiga kunde man ju överväga att inte bara sälja frimärken, paketkartonger och andra postutensilier där utan också sälja tidningar, godis, vykort, lotter med mera, gärna också ta emot tipskuponger.

Och varför inte samtidigt återupprätta Postbanken, med manuell hantering av pengar.

13 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. [Man] ”lär känna dem som bär ut posten: man hejar på dem ute på stan, tar själv emot posten om man råkar stå nära grinden, får ibland skrymmande försändelser uppburna direkt till huset i stället för en avi i brevlådan.”

  Ser att Wien är precis som Öregrund. Men ett litet julklappskuvert i lådan hör till ;-)

  Comment by Bengt O. — 2011 02 07 14:02 #

 2. Kommer mig att tänka på när man just hade utlokalisert postbanken till Konsum (eller vad den heter det här kvartalet).
  Det var löningsdag och de ringlade sig en lång kö vid postkassan i affären, av folk som kulle ta ut pengar eller betala räkningar. Dottern ställde sig i kön. Efter en stund hör hon hur kassörskan ropar utåt kön: Är det någon som ska sätta in pengar. Jag har nämligen slut på pengarna.

  Mycket märkligt, minst sagt, att man så envetet går in för att inffektivisera Sverige.

  Comment by Kerstin — 2011 02 07 16:46 #

 3. Sila mygg och svälja kameler heter det visst. Både som avsändare och mottagare av post har jag inte märkt några problem. Men som betalare av elräkningar och som politisk väljare har jag märkt ett par gigantiska problem.

  1) En artificiell, felfungerande elmarknad har skapats på platsen för ett naturligt monopol
  2) El har försetts med skatt, moms, avgifter och certifikat, för att det ska bli så dyrt att vindkraft kan räknas hem.
  3) När jag ska välja parti tvingas jag välja mellan hotet om att stänga av ytterligare reaktorer utan att nya byggs, och en mindre ihoptryckt lönestruktur. Väljer jag (s) får jag (mp)´s energipolitik. Jag skulle vilja ha fungerande socialförsäkringar, men slippa grön skattehöjning.

  (s) genomklappning är ett stort problem för många, som ett brev på posten kommer fallande siffror.

  Comment by sl — 2011 02 07 19:29 #

 4. Post, el och järnvägar är sådana saker som borde återförstatligas omedelbart.

  Comment by Johan R. Sjöberg — 2011 02 07 20:55 #

 5. Posten kom regelbundet på40-50 talet.Ett brev sänt från Malmö utdelades dagen därpå i Stockhom.
  Så fungerade det över hela landet. Brevet från Malmö delades ut i Upplands Väsby dagen efter och via Runsas häst & Vagn kom det samma dag fram till
  Runsa gård i Eds församling.
  Jag delar uppfattningen att Posten borde vara central och statlig gärna med kontor i stormarknaden. Allt nytt är inte bra.

  Comment by Leif Ekstedt — 2011 02 07 22:03 #

 6. När posten lokaliserades till ICA i Öregrund uppfylldes inga säkerhetskrav. Det var lätt att snappa åt sig brev, paket och rekommenderade brev där de låg öppet i lådor mitt inne i affären.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011 02 07 22:40 #

 7. Leif Ekstedt :
  Inte nog med att posten alltid kom fram dagen efter på 60-talet, den delades ut två gånger om dagen dessutom.

  Comment by Kerstin — 2011 02 08 1:03 #

 8. Apropå säkerhetskrav: Så länge jag kan minnas har det, eller rättare sagt skulle ha varit, lätt att snappa åt sig försändelser ur brevbärares cykelväskor medan de delar ut post i flerfamiljhus. Oavsett i vilken regi posthanteringen drivits.

  Men jag håller givetvis med Enn och Johan R. Sjöberg när det gäller återförstatligande av så viktiga verksamheter. Jag skulle lägga till grundskolan också.

  Comment by Olof Öberg — 2011 02 08 8:39 #

 9. Leif Ekstedt och Kerstin: Jag tycker nog att posten normalt sett kommer fram dagen efter den postats även idag. Åtminstone så länge man bor vid allfarvägarna. Vilket kanske, vid närmare eftertanke, är symtomatiskt.

  Comment by Olof Öberg — 2011 02 08 8:47 #

 10. Till Olof Öberg: Det som ligger i postväskan är vanliga brev och tidningar, medan paket och rek ligger i skyddat utrymme i ett särskilt rum på posten. På ICA i Öregrund låg också värdeförsändelser, rek med hemliga handlingar och paket lätt åtkomliga. Jag, som ofta fick rek, var mycket illa berörd.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011 02 08 14:12 #

 11. Det som Birgitta Dahl beskriver är någonting oerhört. Jag hoppas att sådana dumheter inte kommer till Norge – här har vi ju fortfarande postkontor, även om de bor ihop med Postbanken, som är sålt till det privata näringslivet (DNB Nor), och det gillar jag inte. Men det är en annan diskussion.

  Comment by Johan R. Sjöberg — 2011 02 09 2:55 #

 12. Instämmer vad det gäller Posten med rubrik och åsikter.
  Med apoteken är det liknade, har varit uppe här förut.
  Nu har bloggen Teckentydaren avslöjande uppgifter om bakgrund och förspel till privatiseringen av apoteken.

  Comment by Sixten Andréasson — 2011 02 10 13:28 #

 13. […] hentes nå i butikken i Sverige. Hvordan det kan gå seg til kan man lese om på Enn Kokk sin blogg (se spesielt kommentarene 6 og 10, begge av Birgitta […]

  Pingback by Privatisering er ikke svaret på alt « johanrsjoberg — 2011 02 16 22:08 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^