Melodikrysset nummer 5 2011

5 februari 2011 11:58 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 12 kommentarer

Dagens kryss började jättelätt, med Lars Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta”, som vi ju otaliga gånger har hört som signaturmelodi till ”Allsång på Skansen”.

Men jag gissar att dagens andra TV-relaterade fråga var svårare för flertalet – det var ju ett tag sen ”Sparvöga” sändes. Signaturmelodin skrevs av Marie Fredriksson. Ann-Charlotte Alverfors’ roman ”Sparvöga”, som filmen byggde på, finns i en av våra många bokhyllor, så för mig var det här inte någon av de svårare frågorna.

Däremot tog det en stund för mig att komma på att den melodi Kustbandet spelade heter ”Happy Feet”, vilket här skulle ge fötter.

Och dansband är, som ni väl har förstått, inte riktigt min grej, men jag lyckades i alla fall komma på att det var Larz-Kristerz vi hörde redan innan Anders Eldeman hade avslöjat att låten som spelades heter ”Kalenderflickan”.

Att vi hörde ”Itsy Bitsy Teenie Weenie”, en gång i världen insjungen av Lill-Babs, kom jag omedelbart på. Men vad hände enligt texten? Jo, flickan i den skulle, iförd bikini, bada, vilket hon till exempel kan göra i sjön.

”Mårten Gås”, med svensk text av Stikkan Andersson, minns vi som en kul låt med Hootenanny Singers.

Kul att höra på är ofta också Östen med resten. Dem hörde vi i 2006 års melodifestival med ”Ge mej en kaka till kaffet”. Knepigheten i den här frågan – dock inte för en gammal latinare som jag – låg i att de två sista siffrorna i årtalet skulle översättas till romerska siffror: VI.

Ytterligare en melodifestivalare förekom i dagens kryss: ”I Did It For Love” med Jessica Andersson. Den avsatte väl inget djupare avtryck i mitt musikminne.

För den skull gör den mig heller inte sur. Detta sagt med anledning av dagens barnvisa, Gullan Bornemarks ”Sudda, sudda bort din sura min”.

Ett slags barnvisa är ju också Evert Taubes ”Brevet från Lillan”, där dottern, Ellinor, skriver ”Pappa, kom hem”. Och man får väl förmoda att hon, sedan hon hade skrivit detta, ämnade skicka brevet också.

Ingemar Johansson, även känd som Ingo, var väl trots allt bättre som boxare än som sångare. Ändå tyckte jag att han lyckades hyggligt med ”It’s a Sin To Tell a Lie”.

Jean Sibelius är relativt rikligt företrädd i våra skivhyllor, så visst känner jag igen hans ”Finlandia”.

Och skulle jag inte känna igen ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” med svensk text av Hasse och Tage? Den har jag placerat främst i en debattbok, som har lånat sin titel från den här låten, ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” (Ordfront, 2002), där mitt eget bidrag, som handlar om socialdemokrtins utveckling, heter ”Vart tog den där elden vägen?”, en just nu högaktuell frågeställning.

Oftast hör vi den här sången med Monica Zetterlund, men i dag hörde vi den med My Holmsten.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

12 kommentarer

  1. Originalet till ”Kalenderflickan” gjordes av Neil Sedaka 1961(Calendar girl). Tidigare svenska insjungningar har gjorts av bl a Lille Gerhard (på svenska) och Sven-Ingvars (på värmländsk engelska).
    Originalet till ”Itsy bitsy…” gjordes 1960 av, som en del trodde, Lennarts son, Brian Hyland. Brian är dock amerikan..
    På inspelningen av Hootenanny Singers ”Mårten Gås” är det deras turnéchaufför som sjunger (eller vad han gör..).
    Ingo gav ut sin första platta redan 1956, en EP med 4 låtar, bl a Klart till drabbning. För att vara amatör sjöng han väl OK.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 02 05 13:53 #

  2. Till Gunnar Bergquist: Det där med chauffören som sjöng (?) ”Mårten Gås” hade jag själv tänkt ha med, men jag glömde det i hastigheten. Bra att det nu kom med i alla fall genom din kommentar.

    Ingo var ju ingen lysande sångare, men jämfört med många andra sjungande idrottsmän – denna besynnerliga musikgenre – var han i alla fall hygglig.

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 05 14:41 #

  3. Hej Enn Kokk!
    Första gången jag läste din sida.
    Tack för alla uppsysningar, kunde dom flesta frågor, men alltid roligt att lära nytt.
    Kramar Biggan

    Comment by Biggan — 2011 02 05 14:55 #

  4. Alla som sett ”Okänd soldat” (den klassiska versionen fråm 1955), den kanske mest sedda finska filmen genom alla tider, vet att filmen börjar till tonerna av ”Finlandia”. Åke Lindman gör en av rollerna i filmen, och han kom sedan på sin ålders höst att göra en film om fortsättningskriget, ”Tali-Ihantala”, Finlands stora defensiva seger på karelska näset.

    Comment by Mats Larsson — 2011 02 05 15:10 #

  5. Till Biggan: Jag försöker alltid sprida lite kunskaper och kuriosa om låtarna och deras upphovspersoner. Att bara publicera svaren på kryssfrågorna tycker jag vore andefattigt.

    Välkommen i min ganska stora läsarskara!

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 05 15:44 #

  6. Till Mats Larsson: Jag har förstås själv både läst ”Okänd soldat” och sett filmen, men jag tycker att en kommentar som din är värdefull i just det här speciella sammanhanget. Jag försöker göra mina lördagskåserier om Melodikrysset till något bildande på ett brett sätt, och flera av läsarkommentarerna – bland annat din i det här fallet – bidrar till detta.

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 05 15:49 #

  7. Enn, en av mina allra bästa vänner föddes i Estland 1937, och krigets vindar svepte honom till Sverige inte via Finland, utan via Tyskland. Vi delade förutom samma profession också intresset för musik (och mycket annat), speciellt Mozart. När han gick bort för ett drygt år sedan uppstod ett stort hål för mig, men din blogg har varit ett litet ”andningshål”. Jag vill gärna ibland bidraga i all anspråkslöshet till din blogg. Jussi föddes idag för hundra år sedan, och jag tror inte att världen vare sig förr eller senare kommer att få uppleva en sådan tenor.

    Comment by Mats Larsson — 2011 02 05 21:01 #

  8. Till Mats Larsson: Även jag föddes alltså 1937 i Estland, och som du kanske har förstått, hör Mozart även till mina favoriter. Och självfallet finns Jussi Björling i min och hustruns skivsamling.

    Bortsett från detta är du självfallet välkommen att skriva kommentarer till mina bloggtexter, när du finner det påkallat.

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 05 23:51 #

  9. Hej Enn,
    Låten med My Holmsten måste vara en av Eldemans favoriter då den var med i kryss 31 2008, kommenterat av dig i bloggen 2 augusti 2008.

    Comment by Christer — 2011 02 06 10:03 #

  10. Till Christer: Eldeman återanvänder påfallande ofta låtar som har varit med tidigare; jag och även andra har också kommenterat detta. Dock varierar han sig ibland lite även i de här fallen genom att byta artist, ställa en annan fråga och så vidare.

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 06 12:30 #

  11. Om man nu ska tala om vad orginalet till låtar heter, så är originalet till ”Mårten Gås” ”My Grandfather´s Clock”, skriven 1876 av Henry Work. Det finns bland många inspelningar också en med George Formby Sr, fast då med lite annorlunda text. Dessutom finns det en intressant historia bakom tillkomsten.

    Comment by Per Wengström — 2011 02 06 15:34 #

  12. Till Per Wengström: Jag är en vän av bakgrundsinformation och kuriosa, så tack för den här kompletteringen!

    Comment by Enn Kokk — 2011 02 06 16:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^