På elevriksdagen 1959

27 april 2006 15:13 | Politik | 5 kommentarer

Bland de nummer av Folket i Bild, som jag har köpt på Tradera, fanns 40/1959. När jag bläddrade, fick jag plötsligt syn på en blond, snaggad, mager kille, som påtagligt liknade sonen, Matti, när också han var 22 år. Men det var alltså farsan som här fick syn på sig själv i yngre år.

På bilden finns också Lennart Rydberg och Daniel Tarschys, båda senare kända som folkpartipolitiker, samt Lars Erik Blomqvist, som blev översättare.

Nej, FPU har jag aldrig varit med i. Bilden är heller inte tagen i SSU, trots att artikelrubriken lyder ”Tage Erlander och hans skolklass”.

Den här artikeln, med text av Marianne Lindström och foto av Bengt Michanek, handlar om Tage Erlanders besök – han utfrågades – på Sveriges första elevriksdag.

Under gymnasietiden på Högre allmänna läroverket (numera Hedbergska skolan) i Sundsvall hade jag återuppväckt elevrådet och på kuppen blivit dess ordförande. Det blev ett mycket aktivt elevråd, som utvidgade sina domäner också till helt nya områden. Vi hade till exempel en studiecirkel i semantik och drev en egen filmklubb, där den drivande kraften var min vän Anders Thunberg, senare journalist bland annat på Aftonbladet och i Dagens eko.

Vi bildade under den här tiden även ett distrikt av SECO, Mellannorrlands elevorganisation (MEO), vars ordförande och (oavlönade) ombudsman jag var.

Och så var jag alltså ombud vid den första elevriksdagen, som hölls på Nyponet vid Valhallavägen i Stockholm. Då hade jag egentligen redan flyttat till Uppsala för universitetsstudier.

Redan den bild jag refererar till ovan – vi räknar rösterna från en sluten omröstning om kristendomsämnet – pekar på att SECO under den här perioden befolkades av många av dem som inte så långt därefter kom att inneha viktiga poster i Sveriges samhällsliv.

5 kommentarer

 1. Enn, det finns mycket intressantpå din blogg – och mycket som jag vill kommentera. Här dock just nu ett krävande att arbeta att göra, så räknar med att återkomma med kommentarer när jag slutfört det.

  tillgivne

  anders

  Comment by anders — 2006 05 19 19:02 #

 2. För det första undrar jag varför det tagt mig så lång tid att se att Enn bloggar!? Du är cool Enn (även om dina inlägg ibland är helt sjukt långa).

  För det andra var det kul att få en ögonblicksbild av första elevriksdagen, jag har aldrig satt alla mina elevriksdagar i något som helst historiskt perspektiv tidigare.

  Ses,
  Anna
  Laboremus

  Comment by Anna — 2006 06 14 0:58 #

 3. Till Anna Ardin: Jag tycker bloggandet ger fascinerande nya möjligheter att nå ut till andra människor, delvis slumpmässigt (någon söker något på Google), delvis i form av att bloggen får allt fler läsare, som regelbundet återvänder. I det senare fallet måste man konkurrera med kvalitet.

  Däremot har jag inte anammat bloggandet kortform som norm. Jag kan skriva kort, stenkort. Men om ämnet kräver en essä, skriver jag en sådan.

  En specialitet jag har är att jag ibland, när andan faller på eller ett visst ämne aktualiseras, återpublicerar artiklar från yngre dar, artiklar som jag tycker förtjänar att bli tillgängliga för en ny publik. Det kan väl vara kul för yngre människor att ta del av kultursidesdebatten i Aftonbladet, Arbetarbladet, gamla Stockholms-Tidningen, Libertas och så vidare på 1960- och 1970-talen, när jag medarbetade där? Jag har också under mina nio chefredaktörsår publicerat åtskilligt i Aktuellt i politiken (s), som har stått sig för tidens tand.

  Comment by Enn Kokk — 2006 06 14 9:06 #

 4. Hej! jag heter Maria Nytell och jobbar som projektledare på elevorganisationen (gamla SECO) nu jobbar jag mest med att organisaera 2007års Elevriksdag. Jag googlade på ”Elevriksdagen” för att få lite inspiration när jag sitter och författar långa tråkiga mail. Det är kul att se att Elevriksdagen kan lämna spår och minnen. Enligt vad jag har hört hölls dock den första Elevriksdagen i Göteborg 1962.. Jag ska fortsätta att föja din blogg. Hälsningar Maria Nytell

  Comment by Maria Nytell — 2007 01 07 16:44 #

 5. Till Maria Nytell: Nej, den allra första elevriksdagen genomfördes redan 1959, på Nyponet i Stockholm.

  Som du kan se av min bloggtext om detta, finns den också dokumenterad över ett helt uppslag med många bilder i gamla Folket i Bild, så min årtalsbestämning beror inte på någon feldatering av en man, som vid det här laget snart är sjuttio år.

  För övrigt skrev väldigt många andra tidningar också om 1959 års elevriksdag. På den tiden fanns ju ingen webb, men elevriksdagen går säkert att hitta i tidningsläggen, om man söker.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 07 17:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^