Melodikrysset nummer 4 2011

29 januari 2011 12:01 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll både svåra och lätta saker.

Det är klart att jag känner igen cittror – i det här fallet tagna ur den klassiska filmen med Orson Welles ”Den tredje mannen”, baserad på Graham Greenes roman – och förstår att nu är det nyheter på gång, när jag hör den där signaturen.

Däremot har jag inget förhållande till Manchester-gruppen The Smiths. Och dansbandsmusik, ej heller Dansbandskampen i TV, intresserar mig föga, men eftersom jag förstås känner igen ”Save the Last Dance For Me”, lyckas jag med hjälp av Google snart lokalisera för mig annars helt okända The Playtones.

”Les Miserables”, Victor Hugo år 1980 transformerad till musikal av Claude-Michel Schönberg och Alan Boublil, känner jag förstås igen, men det är inte lika lätt att minnas melodititlarna på svenska. Den här heter hur som helst ”När en dag är förbi”. Läsarna korrigerar mig: Den här låtyen heter ”Än en dag” (”One More Day”). Här hade jag i redovisningen dessutom lyckats blanda ihop L 12 och V 12, fast jag egentligen hade fyllt i rätt ord.

Delvis invävd i den frågan var den där Madonna sjöng ”Into the Groove”. Filmen hette i original ”Desperately Seeking Susan”, på svenska ”Susan, var är du?”.

Vi hörde en låt med Helen Sjöholm och Tommy Körberg, där texten har skrivits av Björn Ulvaeus. Jag tror den heter ”Det är vi ändå”.

Melodifestivallåtar fastnar inte nödvändigtvis åtminstone i mitt musikminne. Men ”Manboy” från 2010 kommer jag ändå ihåg. Och efter lite googlande har jag också fått bekräftat att han som sjöng heter Eric Saade.

Bioaktuelle Cornelis Vreeswijk har jag däremot bra kläm på, och jag har till och med hört mycket med Edvard Persson i mina dagar. Det här senare gör att jag också minns Alvar Kraft som upphovsman, bland annat till ”En fattig trubadur”, ett gemensamt nummer för de båda sångarna ur ganska olika generationer.

Astrid Lindgrens Emil har jag både läst om och sett på film, och jag är också en stor beundrare av Georg Riedel. Så när jag hör ”Hujedamej sånt barn han var”, minns jag genast melodititeln och delar av texten.

Till barndomens somrar för oss Mats Paulson i ”Barfotavisan” med textraden ”barfota utan strumpor och skor”. Och som det därmed inte vore nog med Mats Paulson, fick vi i dag också höra hans Somrig var också Carl Antons ”Om maskros och tjärdoft”, där ett av orden i titeln skulle leda oss till begreppet ogräs.

Det här andas sommarbesvärjelser från Anders Eldemans sida. För övrigt började dagens program i den andan, med Mats Olins hit från 1967, ”Jag tror, jag tror på sommaren”. Ack, vore vi där!

Avslutningsvis: Jag har ju tidigare skrivit om både Astrid Lindgrens och Georg Riedels partipolitiska (S) anknytning. Cornelis vandrade under en del av sitt liv vänsterut, men han både startade och slutade som socialdemokrat.

Med Mats Paulson har jag också något gemensamt: Han startade en gång i världen ett Joe Hill-sällskp i Sverige och gav ut en LP med Joe Hills sånger. Inför den utgivningen hade han kontakt med mig – jag kan ju också en hel del om Joe Hill och har bland annat gett ut sångboken ”Joe Hills sånger” (Prisma, 1969).

15 kommentarer

 1. HEJ.
  JAG TROR FAKTISKT ATT DU HAR SKRIVIT ETT LITET FEL
  I TEXTEN.JAG TROR ATT DET ÄR KARL-ANTON SOM SKRIVIT
  MASKROS O TJÄRDOFT.INTE MATS PAULSON
  MVH YVONN

  Comment by yvonne johansson — 2011 01 29 12:09 #

 2. Jag tror att låten ur Les Miserables ska vara Än en dag… one more day

  Comment by Tina Nilsson — 2011 01 29 12:10 #

 3. Hej! Låten som spelades från Les Miserables var One day more = Än en gång.
  Mvh Karin

  Comment by Karin — 2011 01 29 12:14 #

 4. Tina och Karin har rätt.
  ÄN EN dag heter den på svenska.

  Comment by Andreas Cronsell — 2011 01 29 12:21 #

 5. Och Yvonne har också rätt.
  Carl-Anton har skrivit både text och musik till ”Maskros och tjärdoft”.

  Comment by Andreas Cronsell — 2011 01 29 12:24 #

 6. Hej! Idag var vi lite missmodiga vid krysslösandet, maken och jag. Först trodde vi att det var Carl-Anton som skulle vara svaret på L1, men samtidigt visste jag att han inte stavar Axelsson med bara ett s. Det tog en god stund innan vi kom på att det skulle vara Paulson! Sen kunde vi varken Playtones eller The Smiths, så vi tackar ödmjukast för hjälpen från dej, Enn – än en gång! Eller kanske tack till Karin, vad gäller just ’än en gång’ ;-) Soliga vinterhälsningar från Bromma!

  Comment by maggan — 2011 01 29 12:26 #

 7. Okejrå, då säger jag tack för hjälpen ÄN EN DAG istället :-)

  Comment by maggan — 2011 01 29 12:30 #

 8. Tack, kloka och påpassliga läsare, för rättelserna – jag har korrigerat.

  Och lite skäms jag över att jag blandade ihop Carl Anton med Mats Paulson. Man bör inte lita på sina ibland felaktiga asssociationer utan dubbelkolla!

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 29 12:37 #

 9. Hemma i Sollefteå sjöng vi om ”-jag tror jag tro på sommaren” efter ett tag följande:
  ”Jag tror jag tror jag spyr på Mats Olin.”
  Inte så snällt men den vart en sådan jäkla slagdänga så den gödslades den sommaren i radion.

  Comment by Urban Sjölander — 2011 01 29 13:01 #

 10. Tack för hjälpen med dagens kryss.

  Comment by Britt — 2011 01 29 13:19 #

 11. rubriken: vi är väl på år 2011

  Melodikryss nr 2011

  Comment by Lisbeth Jönsson — 2011 01 29 19:13 #

 12. Till Lisbet Jönsson: 1-0 till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 29 19:57 #

 13. Och sommaren är här om tre månader, vare sig det var X eller y som skrev om maskrosor och tjärdoft :-)
  Och det går fort. Snart kryper vi där på alla fyra och rensar rabatter och får fästingar på oss igen.

  Comment by Kerstin — 2011 01 30 1:31 #

 14. Till Kerstin Berminge: När jag var i Öregrund över nyår kunde jag konstatera att så mycket snö som det då var i trädgården har jag aldrig någonsin sett där. Så det lär nog tyvärr dröja länge i år innan det går att krypa omkring där och vare sig rensa ogräs eller göra något annat.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 30 12:22 #

 15. När snösmältningen kommer igång går det mycket fortare än man tror. Vi hade c:a 90 cm snö på tomten förra vintern och jag tänkte att det här ligger kvar in i juni, men döm om min förvåning, snön försvann på ett par veckor bara temperaturen kröp över nollan.

  Här hade vi för bara några veckor sedan 50 m snö. Sedan hade vi några dagars töväder och snötäckena på taken, som då hade blivit oroande djupa, försvann nästan helt. Snön på marken sjönk ihop till 25 cm. Så vi kryper där i jorden snarare än vi tror :-).

  Comment by Kerstin — 2011 02 01 1:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^