Melodikrysset nr 51 2007

22 december 2007 12:13 | Musik, Ur dagboken | 36 kommentarer

Som traditionen bjuder innehöll dagens melodikryss idel julmusik.

Julmusiken innehåller ju så många psalmer och visor och schlager med många årtionden – i några fall ännu fler år – på nacken, att en 70-årig radiolyssnare nog bör ha hört de flesta.

I mitt fall hade jag problem bara med en enda låt, Kikki Danielssons svenska version av Dolly Partons ”With Bells On” (”I’ll be home with bells on”). Jag fick googla på Eldemans fråga ”Vart önskar hon sig då?”, och fick då upp svaret ”Jag vill hem till julen”.

Betydligt lättare var då en annan hem-fråga, den med ”Jag drömmer om en jul hemma” som illustration. Originalet, ”White Christmas”, lanserades av Bing Crosby. Om sen Lasse Berghagen har gjort den bästa svenska versionen låter jag vara osagt.

Hemtema har också ”När ljusen tändas därhemma” (”When It’s Lamplighting Time In the Village” – ”…in the Valley” ska det vara, påpekar en påpasslig läsare). Den svenska texten tillkom 1935. Själv förknippar jag den främst med Sven-Olof Sandberg.

Några kan ha haft problem med den julvisa Edvard Persson sjöng, den som var med i filmen ”Livet på landet”. Svaret på vem som skrev visan (och mycket annat åt Edvard) är Alvar Kraft.

Luciasångerna får väl anses höra till julmaterialet, och mycket riktigt spelades ”Luciasången” (”Sankta Lucia”), här med Åsa Jinder. Sången börjar ”Natten går tunga fjät runt gård och stuva”.

På luciafirandet den trettonde december syftar också ”Lusse lelle”, som börjar ”Lusse lelle, Lusse lelle, elva nätter före jul”.

Och ännu fler kan väl ”Det lyser en stjärna”, den som vi här hörde med Magnus Johansson. (”Det strålar en stjärna” heter den egentligen, skriver Kalle i en kommentar.)

För att inte tala om ”Tomtarnas julnatt” från 1898, även kallad ”Tipp-tapp” och, efter sin inledning, ”Midnatt råder”.

Och ”Gläns över sjö och strand” har väl alla sjungit under sin skoltid?

En annan åldring bland julsångerna är ”Amazing Grace”, vars text John Newton skrev redan 1772. Den har väl inte fått lika starkt fäste i den svenska jultraditionen som flera av de andra amerikanska julsångerna i dagens melodikryss. Men lyssna gärna på till exempel Joan Baez’ version!

Ett mycket, mycket yngre amerikanskt juloriginal, som har fått fäste här hos oss, är ”I Saw Mommy Kissing Santa Claus”. På svenska heter den ”Jag såg mamma kyssa tomten, jag”. Jag vet att Agnetha Fältskog med flera har gjort mycket senare inspelningar, men själv förknippar jag den med Lisbeth Bodin.

Hur många vet, att den kanske mest kända av de amerikanska julsångerna, ”Jingle Bells” (”One Horse Open Sleigh”), skrevs så tidigt som 1857 – även om vi här hörde den med Jim Reeves? På svenska känner vi den som ”Bjällerklang”.

Jag gissar att betydligt fler kände igen Jerry Lee Lewis’ röst än den julsång han sjöng: ”I Can’t Have A Merry Christmas, Mary Without You”.

Och så då det som för många är julsångernas julsång: ”O helga natt”, även kallad ”Adams julsång” efter sin upphovsman Adolphe Adam. Den som sjöng den var förstås Jussi Björling.

Allra sist ber jag att få önska mina många medkryssare och läsare en hjärtans god jul!

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Gå då antingen in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se, eller tryck på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

36 kommentarer

 1. Hej!
  Jag hörde också Jerry Lee Lewis på frågan om vem som sjöng ” I can´have…..”, men Eldeman frågade efter obs!FÖRSTA delen av förnamnet.

  Vill också önska dig en god jul
  Ann Tollin

  Comment by Ann Tollin — 2007 12 22 17:43 #

 2. Till Ann Tollin: Jag brukar skriva ner de ledtrådar Eldeman ger, och när jag går tillbaka till mina anteckningar, står där ”en del av hans dubbla förnamn”.

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 22 17:51 #

 3. God Jul och Gott Nytt År till Dig och Din familj.

  Läser med nöje och uppskattning din blogg. Stämmer alltid av min melodikrysslösning med din.
  Du har alltid så trevliga kommentarer.

  Mvh

  Sievert

  Comment by Sievert Lundin — 2007 12 22 18:45 #

 4. tack för ditt jul bidrag från melodikrysset. vi hade lite problem med hem också god jul tycker om melodikrysset

  Comment by lena — 2007 12 22 18:48 #

 5. Till Lena och Sievert: Det är bara trevligt, att mina egna mödor kommer till glädje för några andra-

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 22 20:48 #

 6. Alltid roligt att läsa dina kommentarer efter varje kryss. Dessutom kul att se om man fått till det. D v s Kolla i Facit:-)

  Ha en trevlig och härlig jul.

  Comment by Tomas — 2007 12 22 23:39 #

 7. Tlll Tomas: Inte heller jag lyckas ju varje gång. Och jag brukar ju också redovisa, när mina svar bygger på googlande, inte eget kunnande.

  Men det är trevligt när andra tar del av mina mödor – läsarkontakt är en mycket viktig del i bloggandet. God jul själv!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 23 10:39 #

 8. Hej Enn.

  Tack för en mycket trevlig och underhållande hemsida.

  Önskar dig
  En God Jul.

  MVH
  Anna

  Comment by Anna — 2007 12 23 11:59 #

 9. Till Anna Kiviloo: Efternamnet låter estniskt. I så fall: Häid jõulupühi!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 23 12:03 #

 10. En riktigt God Jul tillönskas dig och din familj,

  tillsammans med ett tack för julhälsningen på min blogg.

  Comment by Kerstin — 2007 12 23 14:38 #

 11. Till Kerstin Berminge: Du är alltid en kär och välkommen gäst här på bloggen. Mer god jul tillbaka!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 23 15:07 #

 12. ”Och ännu fler kan väl “Det lyser en stjärna””
  Det _strålar_ en stjärna heter den förstås.

  Reeves chansade jag mig fram till med ledbokstäver, men tack för Jerry Lee Lewis, som jag inte hade klarat (även om gissningen på Lee redan fanns där).

  Comment by Kalle — 2007 12 23 15:55 #

 13. Till Kalle: Där ser man. Jag förlitar mig ibland lite för mycket på vad som dyker upp i minnet.

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 23 16:18 #

 14. Aitäh Jõulu tervituse eest. Ma soovin ka teile häid Jõulupühi ja edukat 2008.

  Det stämmer mitt efternamn är estniskt.

  Vi härstammar på mödernet ifrån Kolga Leesi mäe talu och tillhör släkten Odenberg.

  Tyvärr så kan jag inte språket mer än några enstaka ord så jag får ta hjälp av min pappa Jüri som flydde till Sverige 1944.

  Mvh
  Anna

  Comment by Anna — 2007 12 23 16:32 #

 15. Till Anna Kiviloo: Då kommer våra familjer från samma trakter i Estland. Jag är född (1937) i en liten kustby, Juminda, och jag kom – sju år gammal – hösten 1944 till Sverige tillsammans med mamma, pappa och två yngre bröder. Estland hade vi lämnat redan i februari 1944, men vi tog oss först över till Finland.

  Om mig och min historia kan du läsa mer ovan under dels Om Enn Kokk, dels Memoarer.

  Hälsa pappa Jüri från en landsman!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 23 17:15 #

 16. Vad beträffar Jerry Lee så ledde det Anders E sade entydigt till det andra förnamnet, dvs Lee, det vet jag bestämt.
  Vad beträffar Lisbeth Bodin så dog hon den 9:e november i år. En av hennes specialiteer var att kunna sjunga som vore hon ett litet barn.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2007 12 23 19:09 #

 17. Till Gunnar Bergquist: Jerry skulle ju heller inte gå in.

  Lisbeth Bodins förmåga att härma barn gör väl sitt till för att jag minns henne.

  God jul och gott nytt kryssår på dig, förresten!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 23 20:14 #

 18. Låt mig få tända ett ljus,
  tända det bara för dig.
  Färga din bärd röd och klar,
  se hur du glittrar till svar.

  Ute går natten till ro,
  bygger en gnistrande bro,
  fram till vårt festglada hus,
  där jag vill tända ett ljus.

  Ett ljus för bara dig och mig,
  ett ljus för bara dig och mig.

  Låt mig få tända ett ljus,
  värma dig om du är kall,
  nynna en sång som du kan,
  se hur du ler lite grann.

  Sjärnklara midvinter kväll,
  bäddar sin snömjuka fäll,
  intill vår festglada hus,
  där jag vill tända ett ljus.

  Ett ljus för bara dig och mig,
  ett ljus för bara dig och mig.

  GOD JUL till alla…

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 12 24 11:55 #

 19. Till Lars-Gunnar Blom: God jul även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 24 12:54 #

 20. Jul ja, jag för min del vill jag i likhet med Finn Zetterholm (Obs, SR P 1, 24/12 2007) uppmana alla att den här julen skänka sin julgåva till Täby kommun.
  Det nödlidande Täby, som inte har pengar till några inköp av böcker, behöver verkligen ett handtag. Det är ju synd om de stackars människorna i Täby om de inte ska få några nya böcker att läsa på sitt bibliotek.

  Finn Zetterholm företräder organisation ”Läsare utan gränser” och har gjort sin behjärtansvärda vädjan över radion. Ett postgirokonto för ”Täby” har öppnats. Glöm alltså inte de nödlidande i Täby den här julen!

  Comment by Anders Thunberg — 2007 12 24 14:15 #

 21. God Jul tillönskas även till dig och Birgitta.

  Comment by erik laakso — 2007 12 24 19:07 #

 22. God Jul själv, Enn! Och alla andra som syns på denna blogg!
  Förresten: Insticket om politisk vinkling hos denna blogg tidigare i år tycker jag är inskränkt i allra högsta grad. Vad vore livet utan brytning av åsikter! Totalt ointressant!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2007 12 24 19:40 #

 23. Lite julläsning

  Välpreparerad Jul- och Nyårsskinka

  Visst är det bra att de snikna ICA-handlarnas fiffel med datummärkning på köttfärsen kommer i dagen. Men det finns allt värre saker som konsumenterna får i sig än någon dag gammal köttfärs.
  Det rör sig om alla för hälsan farliga tillsatser i våra livsmedel. Skinkan är särskilt trakterad av kemiindustrins undergörande preparat.

  Willys julskinka har Antonia A:son Johnson preparerat ordentligt med nitrit, antioxidationsmedel E 301 och E 311. Konserveringsmedel E 450, E 451, smakförstärkare (glutamat) E 621 och så 15 procent vatten. Och den som vill äta på sig ohälsa kan köpa den
  för det facila priset på 44:98 kr kilot. Undrar verkligen om familjen Johnson äter den själva, i Cajsa Wargs anrika kök på Lövsta Gård i Upplands Väsby.

  ICA:s utskämda fabrikörer vill inte vara sämre utan erbjuder en lika kemispäckad julskinka med 15 procent vatten för 89 kr /kg.

  Coop:s julskinka är också välpreparerad med antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel, smakförstärkare och konserverinsgmedel. Innehåller 15 procent vatten. Riktpris 64:90 kr /kg.

  Scans julskinka är också preparerad om än något mindre. Men den innehåller hela 18 procent vatten som kräver tillsats av stabiliseringsgmedel och smakförstärkare som förvandlar vatten till ”spad”. Kostar 49:90.

  Vad skinktestarna inte törs ta upp och helst blundar för är att djurfabrikernas på minimala utrymmen instängda halvsjuka grisar som kräver antibiotika för att överleva aldrig kan ge en fullgod smak på köttet. Det är därför smakförstärkare och andra kemikalier måste till. Dessa har så till den milda grad snedvridet våra smaklökar att det vid en smaktest som gjordes visade sig att den mest manipulerade julskinkan fick högst betyg.

  För att få en god julskinka krävs att grisarna får vistas ute och föds upp på ekologiskt foder från jordbruk utan växtgifter och kemikalier. En sådan skinka behöver bara ligga i vanlig saltlake utan nitrit i 14 dagar. Jag vet för vi har just tagit in den från kallverandan på Nyttorp och griljerat den. Den smakar och doftar gudomligt. Precis som barndomens julskinka
  För att travestera Strindberg: Det är synd om konsumenterna. De är med andra ord grundlurade.
  Rune Lanestrand
  http://www.smabrukaren.se

  Comment by Rune Lanestrand — 2007 12 25 10:50 #

 24. Till Rune Lanestrand: Jag föddes själv i ett småbrukar- och fiskarhem, och jag har varit med om gårdsslakt.

  God jul till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 25 11:59 #

 25. God fortsättning
  Roligt att höra att du också har barndomsminnen från gårdsslakt och det goda som den gav. Jag har så starkt minne av hur mamma gick ut på kvällen sedan grisen stelnat och skar ut en bit, om det var ister eller fläsk minns jag inte, som hon blandade i blodpannkakorna gjorda på rågmjöl och sirap och med rårörda lingon till. Gudomlig gott för oss kötthungriga barn. Det saltade fläsket tog alltid slut ett bra tag före jul.

  Hushållslärare Birgitta som i likhet med mig har sina djupa bonderötter i Dalsland vet vad vi talar om. Mina går tillbaka 12 generationer till Halsten i Gerdsbyn 1570 som troligen var som till Helge i G omkr 1540. (Främsta källan, släkt- och hembygdsforskaren Olle Ljung plus egen forskning.)

  Comment by Rune Lanestrand — 2007 12 25 12:50 #

 26. Till Rune Lanestrand: Det var Birgittas mamma, Anna Brita, som var lanthushållslärare. Men har man en lanthushållslärare till mamma, lär man sig allt det där som hör till: laga mat, sy, sticka, brodera. Till Birgittas uppdrag som pensionär hör mycket riktigt att vara ordförande för Hemslöjdens gård Sätergläntan samt i Nordiska museets nämnd med Julita och andra underliggande verksamheter.

  Mina associationer, när jag läser dig, går till estnisk blodkorv.

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 25 12:58 #

 27. Hej!
  God fortsättning på julen till ALLA.
  Vad trevligt med att det är så många krysslösare här på denna blogg.
  Själv så hamnade jag här när jag sökte på google efter svaret till den sista frågan som var Reeves.
  -Enn Kokk!
  Brukar du kommentera varje veckas melodikryss här på din blogg?

  Comment by Conny Persson — 2007 12 25 14:48 #

 28. Till Conny Persson: Eftersom du är inne på min blogg för allra första gången, upprepar jag det många andra krysslösare har läst: Jag försöker alltid lösa Melodikrysset och skriver sen ett litet kåseri om mina mödor: vad jag spontant kan, vad jag måste googla efter och vad jag eventuellt inte klarar då heller. För mig är det här en liten tävling med mig själv – jag har aldrig någonsin skickat in svar. Vill någon annan låna ett svar, så väl bekomme!

  Min blogg har på det här viset blivit en mötesplats för ganska många melodikrysslösare. Vi argumenterar, ger tilläggsupplysningar, korrigerar ibland varann och så vidare. Jag tror att vi alla upplever oss som en klubb av likasinnade, åtminstone vad gäller Melodikrysset.

  Som en av mina många kryssvänner, Gunnar Bergquist, vänligt har konstaterat, finns det naturligtvis annat vi ibland är oense om. Men so what – i det här gänget accepterar vi också olikheter.

  Så välkommen i gänget, och god jul även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 25 16:50 #

 29. Det är nu omkring 20 år sedan Birgitta som jordbruksminister besökte Småbrukare i Väst (i dag Sveriges Småbrukare)och oss på Nyttorp och då utöver intressanta samtal om jordbruks- och miljöpolitiken berättade att hennes mamma varit lanthushållslärare. Birgitta är en av de få jordbruksministrar som under min tid visat verkligt intresse för småbruken och deras betydelse för en levande landsbygd. Ursäkta att minnet svek.
  Rune

  Comment by Rune Lanestrand — 2007 12 25 22:39 #

 30. Till Rune Lanestrand: Jordbruksminister var hon faktiskt inte heller; hon var miljöminister. Och som du väl förstod – och det var därför du kopplade en smula fel – ansåg hon att odlingsmetoderna i jordbruket var en mycket viktig del av miljöpolitiken. I det tror jag att ni har mycket gemensamt.

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 26 10:36 #

 31. 1986 var Birgitta Dahl biträdande jordbruksminister. Och det stämmer med Wikpedia som redovisar två biträdande jordbruksministrar genom tiderna. Den andre är Ulf Lönnqvist.
  Rune

  Comment by Rune Lanestrand — 2007 12 26 12:49 #

 32. Till Rune Lanestrand: Jag har kollat med Birgitta. Det var så att hon som miljöminister en kort tid var föredragande i jordbruksdepartementet.

  Själv har jag faktiskt aldrig hört henne omnämnas som biträdande jordbruksminister.

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 26 13:04 #

 33. Och jag ska inte skilja mig från mängden, så jag önskar också God Fortsättning ( GOD JUL ) är lite sent. Jag har för vana att logga in hit och se på de ord jag inte själv kunnat. Det är enklare än att goggla. Jag kan inte nutida saker heller särskilt bra; ser aldrig på ”Idol”, ”melodi-pestival” och liknande.
  Joan Baez i all ära, själv tycker jag nog Judy Collins överglänser men är inte säckpipor med ”The Royal Dragon Guards” ändå bäst? För övrigt så heter den låt som Eldeman ALDRIG spelar i Dacapo; When it´s Lamplightning Time in the Valley. Det lär finnas två texter till denna.
  Årliga Hälsningar

  Comment by Per Wengström — 2007 12 26 18:56 #

 34. Till Per Wengström: Jag har nio LP med Judy Collins från hennes genombrottsperiod; dem lyssnade jag väldigt mycket på när det begav sig. ”Amazing Grace” finns inte med på någon av de här LPna. Däremot äger jag en långt senare utgiven samlings-CD med henne, ”Forever”, där den finns med. Kanske är det därför jag har fäst mig vid Joan Baez’ version, som jag hörde under samma period som jag hörde LPna med Judy Collins.

  God fortsättning!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 26 20:22 #

 35. Hej
  Tituleringen är inte så viktig utan det faktum att vi hade ett bra möte mellan Småbrukarna och Birgitta. Jag har lärt mig att inte lita varken på mitt minne eller Wikpedia.
  Gott slut och Gott Nytt År
  Rune

  Comment by Rune Lanestrand — 2007 12 28 20:49 #

 36. Till Rune Lanestrand: Nej, titulatur är inget att hänga upp sig på – mycket viktigare är vad folk står för och gör i praktiken.

  Gott nytt år även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 29 13:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^