Läsvärd arbetarrörelsetidskrift

20 december 2007 17:59 | Konst & museum, Media, Politik, Prosa & lyrik | 13 kommentarer

Inte bara antalet utan också antalet läsvärda tidningar och tidskrifter, utgivna av arbetarrörelsen, har minskat starkt jämfört med när jag i unga år blev aktiv i rörelsen. En tidskrift som innehåller mycket intressant läsning är Arbetarhistoria med undertiteln Meddelanden från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Den här tidskriften var värd att följa redan när den redigerades av Klaus Misgeld, och den har verkligen inte blivit sämre under sin nya redaktör, Silke Neunsinger.

Nummer 4 2007 har som tema ”Arbetarrörelsen och konsten”, vilket markeras redan på omslaget: detta är lånat från 1916 års upplaga av socialdemokratiska partiets klassiska jultidning Julfacklan. Besök gärna Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek på Upplandsgatan 4 i Stockholm, alldeles nära Norra Bantorget och LO-borgen, och be att få titta på arbetarrörelsens jul- och första maj-tidningar, så kommer du att upptäcka en skatt, inte minst när det gäller de tecknade inslagen!

Det här temanumret har fått särskild och lite pinsam aktualitet genom planerna hos ledningen i Stockholms Folkets hus att frakta bort ett par monumentalmålningar av Albin Amelin och Sven X:et Erixson (vilket som bekant tills vidare har förhindrats). Margareta StåhlARAB berättar i Arbtarhistoria om inventeringen av arbetarkonst i Folkets Hus och Folkets park från 1890 och fram till i dag. Här kan rikedomen i den inventeringen bara antydas genom uppräkning av namn som Torsen Billman, Lenny Clarhäll, Carl Eldh, Eugen Jansson, Torsten Jurell, Nils Kreuger, Gottfrid Larsson, Nils Nilsson, Nils Wedel med flera. Hur som helst, det vore ju rent sinnessvagt att förskingra det här kulturarvet i samband med att arbetarrörelsens möteslokaler antingen läggs ner eller – ännu värre – designas om till ”neutrala” konferensplatser.

Vad är då arbetarkonst och arbetarlitteratur? Lars Furuland har tidigare definierat arbetarlitteratur som ”litteratur av, om och för arbetare”. I en artikel i Arbetarhistoria definierar litteraturvetaren Magnus Nilsson vid Malmö högskola arbetarlitteratur som ”litteratur vars reception i avgörande grad påverkas av att den kopplas samman med arbetarklassen”; han gör sen en analog definition av begreppet arbetarkonst. Jag tycker dock att Nilsson gör det onödigt krångligt för sig i några praktiska fall, till exempel vid bedömningen av hur man ska se på Albin Amelins konst.

Intressant men inte invändningsfri vad gäller tolkningarna – men det bör ju nästan texter av det här slaget inte vara – är också historikern Bert Måralds artikel ”Politisk kamp och försonande konst” om fyra monument till minnet av dramatiska händelser i arbetarrörelsens historia: Ådalen 31 (Lenny Clarhälls konstverk i Lunde), Spanska inbördeskriget 1936-1939 (Liss ErikssonsLa mano” vid Katarinavägen i Stockholm respektive Torsten Renqvists minnesmärke på Masthuggstorget i Göteborg) samt sprängningen av den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå 1940 (Toivo Lundmarks skulptur).

In under numrets konsttema går också Ann-Katrin Hatjes (professor emerita vid Umeå universitet) artiklar om tre radikala karikatyrtecknare i svensk press i början av 1900-talet: Edvard Forsström (1858-1934), Carl A JacobssonJac – (1884-1942) och Ivar Starkenberg (1886-1947). Artikeln är rikligt illustrerad. Fler teckningar av bland andra Starkenberg illustrerar Martin Grass’ artikel om den berömda fotbollsmatchen mellan socialdemokrater och vänstersocialister på Stockholms Stadion 1916. (Det blev 2-1 till socialdemokraterna och publikrekod för svenska lag.)

Utanför huvudtemat – men mycket intressant – är idéhistorieprofessorn Lennart Olaussons artikel om austromarxismen: vi får lära känna de huvudagerande och deras tankar, också ta del av austromarxismens historia.

Om en svensk arbetarrörelsegigant, Gunnar Hirdman, skriver journalisten Lennart Svensson.

Svenssons tar i sin artikel upp två nya böcker om Hirdman, och det leder mig över till att också nämna tidskriftens mycket läsvärda recensionsavdelning, där böcker ges allt det utrymme de förtjänar. Läs gärna själva Hans Larssons recension av Michael Azars bok om Albert Camus, Frantz Fanon och algerietkriget samt Magnus Nilssons recension av Per Sundgrens avhandling ”Kulturen och arbetarrörelsen”.

Summan av kardemumman är att du gör klokt i att prenumerera på Arbetarhistoria. För 210 kronor får du fyra välmatade nummer. Pengarna sätter du in på plusgirokonto 55 75 94-9. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Stockholm. Märk talongen med Arbetarhistoria, Prenumeration 2008.

13 kommentarer

  1. Härom dagen råkade jag bläddra i Brunnsviks årsskrift. Där pågick en häftig protest mot LO:s planer på att lägga ner skolan eller att försöka ge den en annan inriktning. Det är naturligtvis helt följdriktigt. Det blir ”för dyrt” att hålla ett arbetarrörelseuniversitet i gång när det finns så mycket annat att inte satsa på (Obs! ej felskrivning).
    Så här har arbetarrörelsen hållit på praktiskt taget sedan storstrejken 1909. De små stegens reträtt och ett metodiskt övergivande av de egna baserna. Det finns säkert massor av material om just detta i arbetarrörelsens arkiv. Måtte unga forskare och aktivister gräva fram det innan något geni kommer på att Arbetarrörelsens arkiv måste läggas ner eller överföras i någon annan regi.
    Hans O

    Comment by Hans O — 2007 12 20 20:02 #

  2. Till Hans O Sjöström: Arbetarrörelsens arkiv är verkligen en guldgruva; arkivet rymmer för övrigt inte bara socialdemokratins och dess sidoorganisationers samt LOs och LO-förbundens material utan också de olika kommunistpartiernas, syndikalisternas och så vidare material. Plus ett antal av landets mest intressanta personarkiv.

    Vi ska vara glada att ARAB också ger ut tidskriften, där artiklarna helt naturligt ofta öser ur detta rikhaltiga material.

    Jag tror att kunskap om historien kan bidra till att lära yngre generationer mycket om hur man bör ta ut kursen mot framtiden – och om hur man inte bör ta ut den.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 20 20:13 #

  3. Nej, Enn Kokk, Lennart Svensson lever i högönsklig välmåga,
    han ställer fortfarande upp då och då och berättar om Hirdman!
    Göran B

    Comment by Göran Baecklund — 2007 12 20 20:16 #

  4. Hej!
    Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek (ARAB)
    borde marknadsföra sig bättre, framförallt mot yngre låntagare och besökare. Hur många medlemmar tex inom Stockholms arbetarekommun känner till att ARAB har lokaler på Upplandsgatan 4? Hur många har besökt ARAB det senste året? Varför håller ARAB en sådan låg profil? frågan ställs till ARAB:s chef Lars Ilshammmar.
    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2007 12 20 21:28 #

  5. Till Göran Baecklund: Tack – jag ska genast korrigera.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 20 23:10 #

  6. Till Rustan Rydman: ARAB har hemsida, gör också samarrangemang som annonseras via ABF. Så inte tycker jag dom är så osynliga.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 20 23:12 #

  7. Är någon snäll och lägger ut ARABs hemsi8des adress. Tänkte direkt på att prenumeera. Dessutom är jag på jakt efter lite gamla tidsskrifter, de kanske jag kan finna där.
    I Uddevalla läggs Folkets park ner nu för att området ska bebyggas med bostäder. Folkets Hus vill avveckla sig själva!
    Vänligen Simone i Uddevalla

    Comment by Simone Olofsson — 2007 12 21 7:56 #

  8. Till Simone Olofsson: Hemsidesadressen till Arbetarrörelsens arkiv är http://www.arbark.se.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 21 9:34 #

  9. Fungerar inte;-( Kommer till ett webhotell, där ingen flyttat in…

    Comment by Simone Olofsson — 2007 12 21 10:07 #

  10. Till Simone Olofsson: Helt obegripligt – om du i stället gör en sökning på Google på ARAB, får du upp deras hemsida. Med den angivna adressen.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 21 10:15 #

  11. Jag bockar ödmjukast inför all denna positiva uppmärksamhet. Vår webbplats, till att börja med, har adressen http://www.arbark.se

    I Simones länktips ovan hade det smugit sig in en avslutande punkt som inte skulle vara där. Arbetarhistoria har också en egen domän: http://www.arbetarhistoria.se

    Än så länge lägger vi bara ut tidskriftens ledare och innehållsförteckning, men i planerna inför nästa år ingår en mera omfattande webbpublicering.
    Exakt hur det ska gå till är ännu en något oklar fråga – bl.a. skapar upphovsrätten en del särskilda problem, som måste lösas.

    Vi skulle gärna satsa mera på att marknadsföra oss, både inom och utanför rörelsen. Tyvärr befinner vi oss på ett ekonomiskt sluttande plan, liksom många andra institutioner inom kultursektorn, och de närmaste åren kommer mycket att handla om att slå vakt om kärnverksamheten.

    Vi försöker dock att synas och höras så gott vi kan, inte minst i form av samarbeten med andra. Vår seminarieserie tillsammans med ABF-Stockholm och AKS är ett exempel. Den nya temasajten olofpalme.org är ett annat.

    Comment by Lars Ilshammar — 2007 12 21 10:44 #

  12. Aha, dessa punkter…… Tack, tusen tack

    Comment by Simone Olofsson — 2007 12 21 13:23 #

  13. Nu fungerar även länken i Enns kommentar ovan.

    Comment by Bo Strömberg — 2007 12 22 14:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^