Årets första jullunch
17 december 2007 21:53 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | 4 kommentarerI dag var jag på årets första jullunch. Den ägde rum på min gamla arbetspalts, den socialdemokratiska partiexpeditionen, 68an kallad, detta eftersom den återfinns på Sveavägen 68 i Stockholm.
Jag skulle alltså, som förr i värdlen, åka tåg till Stockholm och beslöt mig för att på vägen till Uppsala C gå in på Svava-gallerian, dels för att på Svensk kassaservice ta ut pengar till jul, dels för att lämna in tvätt på kemtvätten som ligger vägg i vägg.
När jag anlände en stund före tio, var kemtvätten mörk och utan personal. Alltså gick jag in på Kassaservice och uträttade mitt andra ärende, frågade också damen i kassan om hon visste när killen i kemtvätten brukade komma. Jo, tio. Eftersom mitt tåg skulle gå strax efter tio, kom jag nu i beråd, sa nånting om detta också till damen i kassan.
Visserligen är jag en stadig kund på Kassaservice, känd av damerna där – men ändå: Då erbjuder sig damen i kassan att lämna in min kemtvätt med beskedet från mig, att jag behöver den inlämnade kostymen till jul; inlämningskvittot kan jag hämta hos hennes kollega (som från sin lucka nickar instämmande), när jag kommer tillbaka från Stockholm på eftermiddagen.
Man tackar!
Har ni varit med om någonting sådant på alla dom där kontantlösa bankkontoren?
* * *
Det känns både välbekant och märkligt att sen promenera den där vägen jag i åratal hade från Stockholm C till jobbet på Sveavägen. Det mesta känns välbekant – men vad i helvete har kooperationen gjort med det andra PUB-huset? Nu kan man ju inte ens se att det är en del av PUB.
Jag passar på att gå in på mitt gamla jobb, när en dam just är på väg att gå ut. Hon släpper in mig, men vet uppanbarligen inte om hon borde göra det. Det är bara att inse, att så här är det. Jag jobbade där till och med valet 2002, men många av dem som jobbar där i dag har aldrig sett mig i huset. (Naturligtvis är det här ett ömsesidigt tillkortakommande.) När jag sen träffar partikassören, Tommy Ohlström, säger jag, att det är roligt att äntligen träffa på någon som känner igen en.
Fast redan dess förinnan har jag faktiskt hunnit träffa ett par gamla arbetskamrater. Först Agneta Clarin i växeln. Sen Carina Sundling, som jag länge hade på den våning där jag själv jobbade.
Jullunchen för veteranerna hålls på sjätte våningen, där under min tid VU-sammanträdena hölls. Inbjudna blir långt ifrån alla som någon gång har arbetat på 68an. Nej, för att bli inbjuden måste man ha gått i pension därifrån. Inbjudningslistan upptar därför ett trettiotal personer, och alla bland dessa kan förstås inte heller komma.
Vi känner alla varandra, och i många fall handlar det om ett uppriktigt glatt återseende, när den ena efter den andra dyker upp. ”Mamma!!!!” ropar jag själv hänfört och kramar Marjatta Dolk.
Det är förstås meningslöst att räkna upp alla deltagare, för de flesta av mina läsare helt okända personer. Men jag kan väl notera, att ytterligare några av dem som jag länge arbetade tillsammans med nu också de har gått i pension. Ur den här kategorin deltog i dag Eva Olofsson, under många år en klippa på internationella avdelningen.
Vid lunchbordet hade jag bland andra Rune Holmström tvärs över bordet. På min högra sida satt Lisbeth Sundström, under en stor del av mina redaktörsår sekreterare på Aktuellt i politiken (s), på min vänstra en person som jobbar på 68an i dag men inte när jag fanns där, Peter Cervin. Peter visade sig höra till den stora skara som kollar mina svar på Melodikrysset.
Innan vi släpptes in till julbordet, fick vi ett kort besök av partisekreterare Marita Ulvskog (som jag för övrigt gillade redan före vår gemensamma kamp mot EMU). Hon gjorde en kort politisk analys, främst av alliansregeringens tillkortakommanden, också en organisatorisk analys med välbehövlig självkritik i botten.
Jag hade egentligen inte något att invända mot vad hon sa men skulle möjligen – förutsatt att hon hade kunnat stanna – ha velat ställa frågor om vår egen politik till henne.
För det är ju för närvarande helt uppenbart, att partiets mycket höga siffror i opinionsmätningarna till icke föraktlig del beror på att folk tar avstånd från det som högeralliansen gör. Till det adderar de sympatier för det slags socialdemokratiska politik, som de själva anser, att vårt parti borde föra.
I det stycket har vi nog en del prövningar framför oss.
4 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Hej!
Intressant kommentar i dina avslutande stycken. Jag tror att du där fångar mer än dagspressens samlade kör av s.k. politiska kommentatorer klarat av tillsammans de senaste sex månaderna.
Det skulle vara roligt att få veta vilka förväntningar du tror ryms inom de 5-10% av väljarkåren som flyttat från (m) till (s) eller från ”sofflocket” till (s) i det senaste årets opinionsundersökningar. För visst är det många olika förväntningar dessa har på socialdemokratin?
Comment by Leffe — 2007 12 18 0:40 #
Till Leffe: Du pekar på ett intressant dilemma, som ytterligare kommer att synliggöras i det ögonblick då socialdemokratin konkretiserar sin egen politik på olika områden.
Min egen mycket grova analys är att många av dem som i förra valet gick till sofflocket var socialdemokratiska traditionalister, alltså tillhörde det slags vänster vi av hävd förknippar med socialdemorkatin.
En del av dem som i förra valet röstade på ”det nya arbetarepartiet” har säkert däremot en mer borgerlig hållning. Men långt ifrån alla. Vi kan tycka vad vi vill om det, men en del av de socialdemokrater som röstade (m) gjorde det helt sonika för att få bort Göran Persson – jag har själv träffat såna väljare. Åtminstone en portion av dessa senare trodde att de, genom att försätta sitt parti i opposition, på det sättet kunde bringa partiet till eftertanke och omprövning, och då faktiskt inte nödvändigtvis i riktning höger. (Märk att moderaterna framställde sig själva som just arbetareparti, ett slags ny socialdemokrati.)
Så min slutsats är, att partiet, för att i valet få behålla största möjliga andel av dem som nu har strömmar till i opinionsundersökningarna, bör korrigera sin kurs några streck åt vänster. Jag talar inte om någon extrem vänstervridning utan om en kurs, som väldigt många förknippar med den historiska socialdemokratin.
Comment by Enn Kokk — 2007 12 18 11:42 #
Jag tror att du har helt rätt, att (s) klokaste drag för att vinna röster är en justering åt babord. Men då kommer nästa dilemma – kaptenen på skutan har ju historiskt girat styrbord varje gång som hon fått spelrum. Kanske inte alltid i ord – men väl i handling.
Jag är osäker på om hon kan argumentera vinnande för en vänsterlinje utan att få sin egen historia kastad i ansiktet. Klarar hon det?
Comment by Leffe — 2007 12 20 0:35 #
Till Leffe: Men hon vet att hon är väl påpassad därvidlag. Och hon är duktig på att argumentera – jag förutsätter då att det är för den linje partiets beslutande instanser har lagt fast.
Comment by Enn Kokk — 2007 12 20 9:55 #