Folket i Bild blir FIBaktuellt

17 december 2007 18:35 | Media, Politik, Prosa & lyrik, Serier | 2 kommentarer

Som jag har berättat, köper jag när tillfälle ges på Tradera nummer av gamla Folket i Bild. Jag har då också köpt nummer av tidningen från tidigt 1960-tal, då den redan hade övergått i ärkefienden Åhlén & Åkerlunds (alltså Bonniers) ägo.

Till att börja med knöt den nya ägaren an till det speciella Folket i Bild-konceptet – även om tidningen något förändrades, kände man då fortfarande, att den levde i sin gamla tradition. Så småningom kom ju tidningen att bli en porrblaska, men det är intressant att notera, att man på vägen dit provade ett annat koncept.

Nummer 50 1963 (10 december) av FiBaktuellt, som jag fick hem med posten i dag, har karaktären av en reportagetidning; tonvikten ligger nu på det nya namnledet aktuellt.

Omslaget domineras av kennedymordet, och FIBaktuellts reportagevinkling är den nattliga dramatik och aktivitet mordet utlöste på bonnierkollegan Expressens redaktion. Längre fram i tidningen finns också en artikel om mordet på Abraham Lincoln, tänkt som en parallell.

Först i tidningen ligger annars en artikel om den nyblivne miljonären Ingo, Ingemar Johansson.

I övrigt hittar man artiklar om Östberlin (”Folkpolisen kan när som helst knacka på dörren”), Lennart Hylands TV-program ”Karusellen”, vapenhandel med Sydafrika, ”Sveriges ödestimmar” (en artikelserie som nu är framme vid 1945), en artikel med budskapet att Maranata och Beatles förorsakar samma eslags extas bland tonårstjejer, en annan om Sven Wallmarks avlyssning av sovjetradion natt och dag och så lite veckotidningsartade plocksidor.

Av arvet från gamla Folket i Bild finns nu bara två ingredienser kvar: Rit-Olas (Jan-Erik Garlands) serie Biffen och Bananen och så en relativt finstilt debattsida med ett inlägg om välfärdsstaten av författaren Stig Carlson.

Det kanske mest anmärkningsvärda är att gamla FiBs stolta litterära ambitioner nu har reducerats till en spänningsföljetong av Alistair Maclean.

Man riktigt känner redaktionens växande insikt att det enda som nu kan rädda den här tidningen är ett ännu djärvare nytt koncept.

Och som vi nu vet, blev det konceptet bara bröst och bakar.

2 kommentarer

  1. Nog är det väl SVEN Wallmark du menar. Han blev expert på Sovjetunionen och lärde sig ryska på grund av att han tidigt blev lungsjuk (TBC) och inte kunde göra mycket annat än att ligga till sängs och plugga. En stor del av den värsta sjukdomstiden tillbringade han på Österåsen i Sollefteå, där också sådana som Torsten Renqvist, Sven O Bergkvist, Lars Widding och Gun Kessle fanns.
    Om brösten och bakarna i FiB-Aktuellt (det var ju bara början till de senare rent gynekologiska bilderna) kan man också säga en del dystra saker. De första bröst som visades upp i FiB (visserligen mycket softade och med ordentligt vaxat objektiv) tillhörde Rudolf Meidners dotter, vilket spred åtskillig förstämning i LO-borgen. Jag undrar vad Lukas Bonnier tyckte om det kapet.

    Comment by Hans O — 2007 12 19 13:40 #

  2. Till Hans O Sjöström: Naturligtvis var det Sven Wallmark – tack! Jag har ändrat nu.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 19 13:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^