Om ständigt pladder

26 april 2006 16:11 | I skottgluggen | 4 kommentarer

På Kulturbloggen – länk finns här intill – har jag publicerat följande inlägg, som jag inte vill undanhålla läsarna av min egen blogg:

Jag har ingen mobil och kommer aldrig att skaffa mig nån heller. Jag har en ständigt öppen telefonlinje både i lägenheten i stan och i sommarhuset, där jag numera – som pensionär – bor halva året. Jag har ingen telefonsvarare heller. Men det går ju att nå mig per mejl – som jag läser av när jag har tid och lust.

Den här tanken att man alltid ska vara nåbar, på tåget, på badstranden, på gatan, var ni vill, är jag häftigt emot.

När mobilerna blev mer frekventa på tågen mellan Uppsala och Stockholm – jag pendlade dagligen i 34 år till och från jobbet på socialdemokratiska partistyrelsen – försökte SJ införa mobilfria vagnar, vilket jag välkomnade. Men mobilförbudet respekterades förstås inte, och jag gjorde mig ovän med ganska många, som jag anmärkte på, skällde på respektive hotade att lyfta ut, när de störde mig i min läsning i den mobilfriskyltade vagnen.

En gång fyllde jag i en enkät, utdelad av SJ på tåget, bland annat med följande:

”Människor som pratar i mobiltelefon i mobilfri vagn bör straffas genom att tåget stannas och de ställs av bredvid spåret, även om det är mitt i vintern och tåget befinner sig någonstans mellan Ånge och Östersund.”

En gång minns jag en man, som mitt emellan två stationer kom in i min (åtminstone förmodat) mobilfria kupé, bärande på kläder, papper och annat. Han förklarade sig:

– Dom pratar så förbannat där inne. Fast inte med varann.

Det slutade förstås med att mobilerna blev tillåtna i hela tåget. Dess bättre behöver jag inte åka så mycket efter pensioneringen efter valet 2002.

I en av mina sista valrörelser på Sveavägen 68, när det hade blivit modernt med projekt, hade en relativt nyanställd projektledare, vars projekt jag tillhörde, i sina budgetäskanden tagit med mobiltelefon åt mig.

Kassan asgarvade och frågade illmarligt:

– Har du frågat Enn Kokk?

4 kommentarer

 1. Jag tycker din kommentar är underbar. Så skönt med människor som vågar vägra allt nytt. Helt underbart.

  Comment by RS — 2006 04 26 18:33 #

 2. Jag vägrar visst inte allt nytt – jag var bland de allra första på socialdemokratiska partistyrelsen, som började använda PC i stället för skrivmaskin, och jag lärde sen upp många andra i datoranvändning.

  Och hur många 68-åringar känner du som bloggar?

  Men jag v i l l ha fredade sektorer i livet, för läsning, för musik, för att skriva, för trädgårdsarbete, för att tänka. Det är en rationell livsinställning, även om den, ytligt sett, kan synas konservativ.

  Comment by Enn Kokk — 2006 04 26 20:16 #

 3. Att vägra allt nytt? Hade inte det vart det allra enklaste med tanke på just hans (din) ålder.

  Comment by Erik — 2006 04 30 19:09 #

 4. Det är jag som är 68, och jag är ständigt nyfiken på nya saker. Men jag förbehåller mig rätten att pröva dem. Allt som är nytt är nödvändigtvis inte bra.

  Comment by Enn Kokk — 2006 04 30 19:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^