Olof Palme-priset 2010 till Eyad El-Sarraj i Gaza

30 januari 2011 13:28 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

2010 års Olof Palme-pris – 75.000 US-dollar – ”går till den palestinske psykiatrikern, freds- och människorättsaktivisten Eyad El-Sarraj i Gaza för hans uppoffrande och oförtröttliga kamp för förnuft, försoning och fred i en region som präglas av våld, ockupation, förtryck och mänsklig misär.

I sitt professionella och politiska arbete har Eyad El-Sarraj ställt sig på den enskilda människans sida, oavsett nationalitet, kön eller samhällsställning. Han har lyft fram förtryckets destruktiva påverkan på den psykiska hälsan. Han har visat på de samband som uppstår mellan instängdhet, hopplöshet, desperation och våld, samt hur detta negligeras av såväl palestinska som israeliska myndigheter.

Eyad El-Sarraj ger hopp och röst åt ett marterat folk; för en rättvis fred mellan Israel och Palestina, och för försoning inom Palestina självt.” (Prismotiveringen)

Eyad El-Sarraj kunde själv inte närvara vid prisutdelningen i Riksdagens andrakammarsal i fredags, men han kom till tals via en film inspelad i Gaza, och hans verk presenterades också utförligt av ordföranden i Olof Palmes minnesfond, Pierre Schori. Priset till Eyad El Sarraj överlämnades av Lisbet Palme till hans son, Wasseem El-Sarraj.

Eyad El-Sarrajs verk belystes ytterligare genom ett anförande av barnneurologen David Henley och i ett samtal, lett av Victoria Strand, mellan Henley och barnpsykiatern Henrik Pelling.

För musikaliskt mellanspel och avslutning stod sångerskan Sofia Karlsson, som assisterades av Sofie Livebrant. Jag gillar de här båda tjejerna mycket och sa det också till dem, när jag efteråt mötte dem tillsammans med Sofias pappa, min gamle arbetskamrat på Socialdemokratiska partistyrelsen Leif Karlsson.

Allra bäst tyckte jag om Mikael Wiehes…ska nya röster sunga”:

…ska nya röster sjunga

Text och musik: Mikael Wiehe, 1988

1.
En enda sak är säker
och det är livets gång;
att allting vänder åter
att allting börjar om
Och fastän våra röster
ska mattas och förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

2.
När vi har blivit gamla
och vårt hår har blivit grått
när livet börjar mörkna
och dagarna har gått
när våra kroppar kroknar
och våra steg blir tunga
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

B-tema
Sångerna om frihet
om rättvisa och fred
sångerna om folket
som aldrig kan slås ned
sångerna om kärlek
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

3.
Och du och jag ska sitta
vid fönstret i vårt hus
och ta varandras händer
i vårens klara ljus
Och utanför på gatan
där vindarna är ljumma
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

B-tema
Sångerna om frihet…

4.
Så segrar inte döden
fast åren har sin gång
Så stannar inte tiden
Den börjar bara om
För sångerna om livet
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga
Ja, sångerna om livet
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

Text, noter och ackord hittar du i Mikael WiehesSångerna” (Carlssons bokförlag, 2002).

Mikael Wiehe sjöng in ”…ska nya röster sjunga” på CDn ”Basin Street Blues” (Amalthea AM 80, 1988).

Vid samlingen efteråt, med ett glas vin och lite snittar men ännu mer av glada återseenden, säger jag till en gammal vän att den årliga utdelningen av Olof Palme-priset skiljer sig från många andra stora offentliga tillställningar genom att de många deltagarna (det var fullt ända upp på läktarna) utmärks av att det är något med dem. Hit går man inte av plikt utan av kärlek.

2 kommentarer

 1. Detta pris och Henrik Berggrens biografi är väl enda kvarvarande äreminnen över en av världens största politiker och internationalister, Olof Palme.
  Hemma blev han alltid skamligt behandlad, postumt värre än någonsin genom ett kompakt ihjältigande. Lyckligtvis för hans rabiata riksdagsfiender, har hans gärning och passion starkt kontaminerats av den polisiära-juridiska smeten kring lönnmordet.
  Ett liknande öde har drabbat en annan stor svensk internationalist, Palmes solidaritetsbroder Pierre Schori, som hårt straffades för sina sympatier för 3e världens revolutionärer och folkliga upprorsledare. Denne oerhört kompetente empatist lever idag ett undanskymt liv bakom vår tids alla politiska medelmåttor och navelskådare.

  Som barn av 70-talet mötte vi på vår ungdoms alla solidaritetsresor runt om i 3e världen bara sympati och beundran, när det framkom att vi var från Sverige.
  – Åhhhh, Ålåf Palme…?! Please accept my invitation to stay with us!, blev vanligaste boendeformen på dessa resor.
  I-världens klassförrädare Olof Palme var en ledstjärna för den förtryckta postkoloniala och antiimperialistiska fattigdomen världen över! Det blev en stor befrielse för vissa tongivande länder när han sorgerligen försvann från den internationella arenan, för att återgå som partiledare och käbbla med hemmagnället.
  JAG BER ATT FÅ LYSA RESPEKT ÖVER OLOF PALMES STOLTA MINNE! Må hans starka låga även svedja arslet på alla de (S)-röster, som idag ingår i den forne motståndarens privilegievärld och krigsallianser!

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 30 16:49 #

 2. Till Rolf Liljeblad: Själv tror jag att Olof Palme och det han stod för är på väg att få en renässans. Utöver Berggrens biografi vill jag också nämna Kjell Östbergs tvåbandsdito, och snart kommer Göran Greider med en bok om Olof Palme.

  Här om dan fick jag själv en inbjudan att längre fram i vinter åka till Eskilstuna för att tala om Olof Palme i en serie, där också Berggren och Greider kommer att medverka.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 30 16:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^