Politik för de äldre – som en del av det goda samhället

6 december 2007 22:18 | Politik | 8 kommentarer

I måndags kväll var jag på månadsmöte i Uppsala arbetarekommun. Jag är inte ombud – representerar inte min socialdemokratiska förening, den i Svartbäcken – men är nog en mer trogen gäst på de här mötena än vad många ombud är. För de oinvigda: föreningarna har ombud med rösträtt, allt efter sin storlek. Men alla medlemmar är välkomna att delta: lyssna och även yttra sig.

Två viktiga frågor stod på dagordningen.

Tidplan och regler för nominering och antagande av listor, nämndgrupper, gruppledare och kommunalråd inför valet 2010 diskuterades. Bland annat ska socialdemokraterna inför nästa val utse kandidater till kommunalrådsposterna. Båda (s)-kommunalråden, nu i opposition, Lena Hartwig och Jan Ask, har meddelat, att de inte ställer upp för omval.

Den andra stora frågan, äldreomsorgen, är en del av det pågående välfärdsrådslaget. Här delades de närvarande in i grupper om fyra, som fick bilda bikupor – det gemensamma resultatet lämnades sen in skriftligt.

Jag inledde spontant diskussionen i min grupp, berättade vad jag hade sagt redan inför valet, nämligen att äldreomsorgen var en fråga som kunde bidra till att fälla oss i valet. (Och föll gjorde vi ju.)

Min problembeskrivning var, att socialdemokratin i den här frågan hade gått från den ena extremen till den andra. När jag en gång i världen engagerade mig politiskt och blev aktiv, var det ålderdomshem för hela slanten. Inför det senaste valet hade pendeln slagit över åt motsatta hållet: Nu skulle varenda gubbe och gumma bo kvar hemma, där serverad mat lagad nånstans i Tjottaheiti.

Det senare presenterades som en frihetsrevolution, men i bakgrunden fanns naturligtvis baktanken, att man skulle spara pengar genom att inte investera i några dyrbara institutioner och boenden.

Men varken den ena eller den andra extremen passar alla som har kommit upp i pensionsåldern.

Förr tvingades många (också av sina egna barn!) in på ålderdomshem, fastän de absolut inte ville dit. Många kan berätta om de tragedier detta ofta innebar.

Nu tvingas många bo kvar i hem, olämpliga för äldre människor med minskad rörlighet, fastän de gärna skulle vilja ha boende med åtminstone någon grad av service.

Vi måste bort från extremerna: Äldre människor är nämligen inte lika. De är olika mycket kapabla till det ena och det andra. De behöver olika mycket hjälp och service, och detta varierar från individ till individ. De är också olika som människor: några vill leva sitt eget liv, medan andra söker social gemenskap också i boendet.

Alltså måste äldreomsorgen och äldreboendet inrättas efter detta. Gamla människor måste få välja vård, service och boende efter sina egna önskemål och förutsättningar.

Den här valfriheten finns redan, men den gäller i dag främst välbeställda äldre människor i städerna. Kapitalismens marknad fungerar som bekant alltid för dem som kan och är villiga att betala: Finns det tillräckligt många som efterfrågar (och kan betala för!) ett serviceboende med till exempel matsal, sällskapsrum, motionsanläggning och bibliotek, så finns det alltid privata entreprenörer som är beredda att bygga.

Men övriga (läs mindre välbeställda) i de här städerna – och ute på landsbygden! – får nöja sig med vad som finns och vad de har råd med, till exempel att bo kvar i ett hus där det är en halvtrappa upp till hissen och dit det varje dag kommer en matlåda från det där storköket någonstans oändligt långt borta.

Lösningen, menar jag, är att kommunerna (i stället för privata bygg- och vårdföretag) åter tar ett totalansvar för att tillgodose de äldres behov av boende, service och vård. Och då handlar det inte om någon enhetslösning, varken gårdagens ålderdomshem åt alla eller dagens kvarboende hemma åt alla.

Naturligtvis måste alla som vill och kan få lov att bo kvar hemma. Men ibland kan alternativet vara att flytta till en ny egen bostad, som när det gäller hiss/trappor, trösklar, affär på gångavstånd, kanske tillgång till tvättservice och städning och vad det nu kan vara passar bätte för eget boende, när man kommer upp i åren. Det här är oändligt mycket lättare att klara, om kommunen själv har ett stort allmännyttigt bostadsbestånd.

Det måste naturligtvis finnas ren institutionsvård, men vägen dit innehåller många steg. Man måste därför bygga servicebostäder för äldre, dels sådana som inbördes skiljer sig i fråga om service, dels sådana inom vars väggar senioren i fråga fritt kan välja olika slag och grader av service.

Många pensionärer kan klara städningen själva, andra kan behöva få hjälp med storstädning och fönsterputsning, ytterligare andra måste få hjälp med all städning. De flesta kan förmodligen själva sköta personlig hygien och vardagssysslor, medan andra då och då under dagen kan behöva ha assistens, vilket fordrar att man kan ringa och få hjälp från någon som helst ska finnas i huset. Några vill laga mat och äta för sig själva (och kan då behöva hjälp med att handla, alternativt få mat hemsänd – men då bra och nylagad mat från ett kök i huset eller åtminstone på orten), medan andra gärna vill sitta tillsammans med grannar och vänner i en restaurang. Några kan själva ta sig till vårdcentralen eller sjukhuset, medan andra kan bo kvar hemma, förutsatt att de får läkartillsyn och viss vård hemma. Några vill sitta i ett sällskapsrum och prata eller se TV tillsammans med andra, medan ytterligare andra vill se på TV eller läsa en bok i sin egen bostad.

Det här är bara en provkarta, inte något färdigt program.

Det är helt uppenbart, att en kommunal politik för boende, vård och service för de äldre av det här slaget skulle komma att kosta mer pengar än vad äldrepolitiken kostar i dag. Det gäller redan om kommunen tillhandahåller allt detta och bekostar anständiga grundnivåer av boende, vård och service.

Men en politik av det skisserade slaget skulle göra livet mycket lättare och kvalitativt bättre för många, många äldre.

* * *

Att jag ovan har skrivit om de äldres behov innebär inte, att jag inte inser, att det också skulle behövas ett liknande program för till exempel barnfamiljerna.

I själva verket har jag en vision om det goda samhället, nära släkt med Socialdemokratiska kvinnoförbundets sjuttiotalsvision ”Kvarteret framtiden”. Jag skulle vilja ha ett samhällsbyggande, som förenar människorna i gripbart stora lokala områden, områden som rymmer allt det vi behöver för att leva, bo och arbeta:
* Arbetsplatser.
* Bostäder av varierande typ, även med boendeservice av skilda slag.
* Bostadsoråden som också tillgodoser de boendes behov av skönhet.
* Att man vid ny- och ombyggnationer slår vakt om stadens eller ortens kollektiva minne: vårdar och med varsam hand renoverar eller för nya ändamål omvandlar sådan äldre bebyggelse, som är särskilt representativ och därmed värd att bevara.
* En balans mellan bebyggelse, parker och andra gröna ytor för rekreation och fritid.
* En utbyggd, bekväm och billig kollektivtrafik som bidrar till att värna vår livsmiljö.
* Integration samt utjämning mellan olika grupper och klasser i samhället. Full tillgänglighet till offentliga institutioner, till kommersiell service, till bostäder och till kommunikationer för människor med funktionshinder.
* Att man i varje sådant bostadsområde planerar in skolor, barnomsorg, äldreboenden, vård och annan service, handel på nära håll, lokaler för ungdomars fritidsaktiviteter, folkbildning och föreningsliv samt, inte minst, lokaler för kulturaktiviteter.

8 kommentarer

  1. Instämmer i vartenda ord du skriver.
    Jag har länge hävdat att Sverige inte alls är det ”landet lagom” som alla talar om, utan att det tvärtom är ”landet extrem”.
    Du nämner de äldre som är bra exempel här, men vi kan säga samma sak om andra grupper, ex. de mentalsjuka, som först låstes in totalt, år efter år, och sedan kastades ut på gatorna, allihop, med en påse piller, och utan hjälp och stöd.
    När jag var ung fick man inte ett enda råd per telefon från ett sjukhus utan man var tvungen att infinna sig där, om det så bara handlade om en sticka i ett finger och det togs blodprov, urinprov och sänka vare sig det behövdes eller inte. Idag kan man ligga hemma och dö och ringer man till ett sjukhus minuterna för döden (i förhoppning om att man ska kunna bli räddad i sista minuten) och till äventyrs kommer fram, så säger en hurtig person i sjukhusets telefon åt en att ta en Treo och gå och lägga sig. (Hände mig när jag låg med 40 graders feber ett par dagar och ringde när febern gått ner till 39, då jag kom till medvetande igen, och frågade om det gick någon influensa. Jag begrep nämligen inte varför jag varit så sjuk. Kunde inte låta bli att fnissa åt rådet och frågade om hon trodde att jag skuttade omkring med dammsugaren med 40 graders feber. Jag hade alltså varit helt borta flera dagar och yrat på sin höjd).
    Så nej, landet lagom ligger avgjort någon annanstans, ”lite mer lagom” borde vara vår nya Slogan.

    Comment by Kerstin — 2007 12 08 4:38 #

  2. Till Kerstin Berminge: Jag håller helt med dig om att samma slags tvära kast skedde i fråga om de mentalsjuka. Lagom är bäst! Och att försöka anpassa åtgärderna efter dem det gäller.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 08 9:37 #

  3. Enn:
    Har du läste berättelsen om min mamma och äldrevården? Det var en flera år lång kamp för henne, en som nära nog gjorde mig sjuk, och berättelsen tar bara upp en bråkdel av det som var eländigt i äldrevården i min kommun. Den är inte den enda kommunen som beter sig då här har jag förstått, efter det gensvar min berättelse fått.

    Comment by Kerstin — 2007 12 10 4:14 #

  4. Till Kerstin Berminge: Jo, det måste ha varit svårt att skriva om det – och ännu svårare att uppleva.

    Comment by Enn Kokk — 2007 12 10 10:18 #

  5. Det som hände med den svenska mentalvården var lätt att förutså (om man t ex tittat lite på vad som skedde i Italien, i Basalgias hemland.) När Basalgias ideer började spridas i Sverige, var det många svenska sjukvårdspolitiker som såg hans ”anti-psykiatri” som en möjlighet att tjäna pengar genom att riva gamla sjukhusfängelser.
    Hade man gjort sig besväret att på ort och ställe följa hur Basalgias lärjungar arbetade, i Veneto eller i Emilien t ex, så skulle man ha funnit att den ”öppna” psykiatrin egentligen krävde mycket mer av insatser och flexibilitet än den gamla institutionsvården. Vid psykoser t ex måste teamen rycka ut på direkten (oavsett arbetstidspass o dyl) och göra en omedelbar insats på plats….I Italien, borsett då ifrån de vänsterstyrda provinserna, trodde politikerna att enskilda privata kliniker skulle kunna fylla tomrummet efter de nedlagda sjukhusen, men resultatet blev bara att ett antal entreprenörer kom att sko sig på skattebetalarnas pengar och ge ”behandling” åt ett fåtal patienter, medan huvudparten av de sjuka lämnades vind för våg. Så kunde man på många håll i Italien redan på 70-talet bevittna de scener som i dag också präglar gatubilden i många svenska städer: psykiskt sjuka människor, hemlösa, och bärande sina tillhörigheter för skaffa sig en sovstad i kulvertar, under broar etc. Naturligtvis skallar nu ropen åter på mera inlåsning, mera medicinering, mera ofrihet för en grupp som råkat mycket illa ut i välfärden… nu med hänvisning till mordet på Anna-Lindh m fl spektakulära dåd. Det trots att det bara är ett fåtal psykiskt sjuka som är farliga för omgivningen… Här ett exempel på hur pendeln har svängt´inom sjukvårdssektorn.

    Comment by Anders Thunberg — 2007 12 10 15:17 #

  6. Enn:
    Om mamma skrev jag i rasande ilska, så språket är nog inte alltid nobelprismässigt. Skrivandet var väl snarare ett sätt att avreragera sig och något som underlättade när det var som värst.

    Comment by Kerstin — 2007 12 11 1:32 #

  7. Förfallet inom äldrevården sker i det tysta i fler kommuner. Nedanstående har jag skickat till socialnämnden och kommunstyrelsen i min kommun, Vänersborg.

    Arena – men ingen efterrätt

    Samtidigt som kommunen vägrar folkomröstning och ska bygga Arena Vänersborg för 150 miljoner sparar socialnämnden på de äldre. Vilken annan grupp i samhället skulle man kunna påtvinga vakumförpackad färdigmat som levereras för en hel vecka i taget.
    Nu går kommunen ut i en stor och dyr propagandakampanj i ett försök att populärisera Arenan samtidigt som man för att spara ytterligare inom äldrevården drar in desserten till dem som får den förpackningsgasade kylmaten via Hemtjänsten.
    I stället går tiotusentals kronor till en reklambyrå som på sitt flumspråk tar fram propagandamaterial för Arena Vänersborg i form av ”roll ups, informationsflyers, fickfoldrar och annat samt radioslingor i Radio Rix.”
    Aldrig någonsin har väl ett kommunalt projekt varit så ifrågasatt och krävt så mycket politisk reklam för att övertyga medborgarna om dess förträfflighet.
    Tycker ni valda ledamöter att detta är en rimlig prioritering och fördelning av kommunens begränsade resurser.
    Rune Lanestrand

    Comment by Rune Lanestrand — 2007 12 12 9:15 #

  8. Rune Lanestrand – här i Kristianstad har de också just beslutat om ett Arenabygge. Det verkar gå en Arenasmitta i landet. Här kanske den ska kosta en halv miljard. Namninsamling med begäran om folkomröstning i kommunen har startat.

    Comment by Sixten Andréasson — 2007 12 12 22:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^