En tillvaro där man kryssar sig fram

12 januari 2011 16:12 | Media | 5 kommentarer

Likt väldigt många andra löser jag varje lördag Melodikrysset. I det fallet lockas jag både av kunskapsfrågorna om musik och av ordflätandet. Själva tävlingsmomentet intresserar mig däremot inte – jag skickar aldrig in någon lösning.

På samma sätt gör jag med Aftonbladet Kryss & Quiz, som jag köper och löser varje vecka. I det fallet brukar jag under veckans lopp hinna lösa samtliga kryss utom Sportkrysset. Jag har provat att lösa det också – och har lyckats med hjälp av Google och annat bistånd – men eftersom jag inte har något som helst intresse av sport, avstår jag helt numera.

För mig ska annars korsord vara svåra men mer i egenskap av intellektuella nötter och test på ens associationsförmåga än som provskrivning på ens kunskaper om hästraser. Men här medger jag att jag inte är konsekvent. Heter ett kryss Musikkrysset, ser jag det som en utmaning på ett område jag kan en del om.

Jag är en sådan där krysslösare, som helst ger mig i kast med kryss och krysskonstruktörer som ger mig en match. I Aftonbladets kryssbilaga heter detta kryss just Svåra krysset och dess konstruktör Anna Hagberg. Anna Hagberg gillar jag som korsordskonstruktör: Hennes specialitet är inte konstiga ord på udda områden utan det listiga sättet att ställa ledfrågorna på. Dessutom bevisar hennes Stjärnkrysset i samma korsordsbilaga att hon i motsats till många andra konstruktörer klarar att konstruera kryss som faktiskt genomgående är på helt olika svårighetsnivå.

Jag löser också med glädje Kluriga korsordet, ett gammaldags hederligt korsord – alltså inte ett bildkryss – med P O Carlzén som konstruktör. Sarah Kinman sätter ens associationsförmåga på prov med sitt Tvetydigt, och jag löser också gärna Bertil ”Blues” Johanssons Årtalskrysset, som är ett slags nutidsorientering, om man med nutid menar 1900-tal. Ordflätan Bikupan av Mats Olsén faller mig på läppen, när han inte använder sig av alltför konstiga ord (uppenbart valda för att få ordflätan att gå ihop), likaså samme konstruktörs Hitta orden.

De lättare korsorden löser jag, oftast mycket fort, mot slutet av veckan, då det inte längre finns något svårare kvar att bita i.

Men sen finns det ett inslag till i Aftonbladets kryssbilaga, ett sorgebarn, kallat Kryptiskt. Kryptot är, eller var åtminstone tidigare, ett roligt inslag i Aftonbladets kryssbilaga, men numera är det dels alltför lätt, dels – i motsats till allt annat nämnt material i den här tidningen – anmärkningsvärt ofta behäftat med fel. Redan tidigt förstår jag den här gången, att ett av de vågräta orden inte gärna kan börja med två identiska konsonanter, och SSAV är ju inte ens någon begriplig förkortning. När det lodräta ord, som går igenom det andra Set, visar sig bli PSASTBIT, förstår jag att det på den andra rutan borde ha stårr 15 i stället för 5 och att det andra Set i båda orden ska ersättas med L: Svaren blir då SLAV och PLASTBIT.

Skitsak kan man tycka – jag löste det ju.

Men problemet är att den här sortens fel dyker upp i Kryptiskt med alltför jämna mellanrum.

Jag har påtalat det här ett stort antal gånger, men felen återkommer ändå, och jag får ingen förklaring.

Så vitt jag förstår finns det tre tänkbara felkällor:

1. Konstruktören, Gudrun Pettersson, skriver fel eller otydligt i sitt manus.

2. Bulls Presstjänst AB, som levererar materialet till Aftonbladet, lyckas röra till det i det heloriginal de rimligen levererar till Aftonbladet Kryss.

3. Aftonbladet Kryss försummar att göra den korrekturläsning, som av tidigare erfarenheter att döma är nödvändig i just krypto-fallet.

Jag ger egentligen fan i vem som försorsakar de ständigt återkommande felen i Kryptiskt, men förmår inte redaktören för kryssbilagan göra något åt dem, borde ju åtminstone huvudtidningens ledning ingripa.

5 kommentarer

  1. Intressant om hjärngympa för insomnande cerebralia!
    Svåra kryss är logiskt i mogen ålder, som skåning använder jag Sydsvenskans lördagskryss (svårt!). Vore kul om Enn avverkat eller ville pröva detsamma, för möjlig consensus om just ’svårt’?
    Risken är förenklad självbild och försvårat kryss?

    Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 13 0:29 #

  2. Det var roligt att höra att du gärna löser mitt ”Årtalskryss”. Mitt konstruerande begränsar min tid att lösa kryss, men jag håller verkligen med om att Anna Hagberg och PO Carlzén gör korsord som det är ett stort nöje att lösa.

    Comment by Bertil "Blues" Johansson — 2011 01 20 11:14 #

  3. Nu har Mats Olsén övertagit både Svåra och Extrakrysset från 6 augusti. Rena katastrofen. De mest långsökta och obegripliga kryss jag stött på under dryga tio års intensiv krysslösande. Bevare oss från detta. Mats Larsson gick det att lära sig till sist, men detta. Hu!

    Comment by Per-Anders Strömberg — 2012 08 07 18:25 #

  4. Hej du som skrivit denna tråd! Ser att du löst Sarah kinmans korsord ”tvetydigt” jag har hållit på med den i över en vecka och har riktigt kört fast på vissa ställen. Det skulle vara guld värt om du kunde lägga upp ett facit eller knäppa kort på ditt lösta kryss eller bara hjälpa mig med något ord. Vill verkligen lösa klart det här, tycker det är ett roligt korsord men svårt:)

    Maila mig gärna, skulle bli jätteglad!!:)

    Comment by Anvelixa — 2018 10 01 21:54 #

  5. Till Anvelixa: Märk att den bloggtext av mig som du har fäst din fråga vid publicerades i början av 2011.

    Jag löser fortfarande kryss, men just nu har jag, på grund av sjukdom och på grund av att vi håller på att packa inför höstflytten från sommarstället in till stan, inte haft tid att lösa några kryss. Sorry!

    Comment by Enn Kokk — 2018 10 01 22:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^