Politikerhistorier: Gunnar Hedlund

12 januari 2011 12:37 | Politik, Politikerhistorier | 9 kommentarer

Som verksam på hög politisk nivå (S) och i egenskap av chefredaktör för Aktuellt i politiken (s) kom jag ganska ofta också i kontakt med ledande företrädare för andra partier.

Veckan före midsommar varje år följde jag till exempel under min journalisttid alltid centerstämmorna – partiets dåvarande, nu för länge sedan döde informationschef Rolf Örjes brukade säga att jag, eftersom jag hade deltagit i fler centerstämmor än de flesta centerpartister, nog följande år skulle få Bramstorpsplaketten.

Jag hann på det här sättet avverka flera centerledare; jag deltog faktiskt i några centerstämmor redan på Gunnar Hedlunds tid som centerledare. Jag har till och med hjälpt honom att hitta rätt på hans parkerade bil i en stämmostad, som jag var mer hemma i än han.

* * *

Gunnar Hedlund var en mästare i lakonismer.

På den aktuella centerstämman hade partiledaren (C) som vanligt en pressträff för oss journalister. En av mina journalistkolleger hade i verksamhetsberättelsen hittat data som entydigt tydde på att Centern stadigt förlorade medlemmar. Kollegan rabblade siffror och frågade sen Hedlund vad medlemsminskningen berodde på.

Hedlunds korta svar innehöll säkert sanningen om hans dåförtiden åldrande parti:

– Dom har väl dött.

* * *

Vid ett annat sådant tillfälle hade en av journalisterna bland motionerna till stämman hittat en som handlade om P-piller för män och frågade följaktligen Hedlund om hans syn på den frågan.

Hedlund (vid det här laget en mycket gammal man):

– Det är inte aktuellt för min del.

9 kommentarer

  1. Skönt för obetalbare profilen Hedlund att slippa uppleva partiets fortgående ökenvandring, vars enda överlevnadsalternativ synes vara den pågående trevaren och eviga visan om sammanslagning med (FP). Varje gång den kommer upp tillstöter predikamentet att det ena partiet har för stark medvind för att förbarma sig över det andra.

    Man lider med hedersmannen och 25%-aren Fälldins bevittnande av 5%-erskan Olofssons regress…

    Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 13 0:51 #

  2. Till Enn, apropå namnet Hedlund och lakonismer kommer jag att tänka på en annan ådaling med det namnet nu när visan om att slå ihop C och FP sjungs igen.
    Senast så skedde lite mer högljutt var ju på 90-talet. Då kommenterade en centerpartist vid namn Hedlund, Hans, som numera har klättrat till ärones tinnar som landstingsråd i det hedlundska hemlänet: ”det är ingen mening att binda ihop två sjunktimmer”.

    Comment by HO — 2011 01 13 10:09 #

  3. Sjunktimmer är en underbar metafor. Den stjäl jag.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 01 13 12:39 #

  4. 2 sjunktimmer = 0 flytetyg.
    Monsunmöte i den övertrafikerade centrumleden, kan lätt åsamka dubbelhaveri med få överlevande i trafiklarmet och båda kaptenerna med sina skepp i djupet.
    Säkert utginge då en lakonisk Hedlundkommentar från Sankte Pär-Gunnars partikansli ovan där.

    Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 13 14:34 #

  5. Ja, det finns hedlundska historier att förtälja. Vilket jag också har gjort i olika sammanhang, inte bara i avisan där jag citerade Hans H när det begav sej (stjäl gärna år norlatjålhållet, men ange källan…;).
    Gamle björnskjutaren Gunnar H mötte även jag ett antal gånger, i trakten av Rådom och annorstädes. Många historier har man hört, t ex det där han sa när koalitionen med sossarna på 1950-talet närmade sig sin fullbordan: ”problemet med att rida på en tiger uppstår när man kliver av”.
    Jag var också på plats vid hans allra sista valmöte, den 11 september 1988 (!). Det har jag berättat om i en bok som Enn ägnade några alltför vänliga ord på den här bloggen förra våren.
    Där och då förtalte Hedlund bland annat följande om en middag där Finlands president Urho Kekkonen var med. Under måltiden spreds ett rykte att Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov hade blivit avsatt. Kekkonen frågade om Hedlund visste något.
    ”Nej”, svarade han, ”men det är väl inte så konstigt att man byter ledare i Sovjet då och då. I Sverige sitter ju Erlander kvar år efter år. Och någon skillnad ska det väl ändå vara mellan en diktatur och en demokrati”.

    Comment by HO — 2011 01 13 18:11 #

  6. Hej Enn! Gunnar Hedlund uppvuxen i jordbrukar-familj eller i en tjänstmannaklass? Gunnar Hedlund juris doktor?
    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2011 01 13 20:04 #

  7. Till Rustan Rydman: Hans pappa jobbade både i skogen och som gruvarbetare men slog sig sen ner på ett torp i Ångermanland. Själv fick han gå i skolan och blev jurist, så småningom juris doktor. Men han arbetade, utom alltså med politik, också med böndernas kooperativa skogsindustri.

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 13 20:35 #

  8. HO: Chrusjtjov dog -71, Kekkonen dog -86. Hur fick du till det där?

    Comment by AC — 2013 05 21 12:56 #

  9. Enligt HO berättade Hedlund 1988 en historia om Kekkonen, Chrusjtjov och Erlander, som måste ha utspelat sig runt 1960. Vad är det för konstigt med det?

    Comment by Magnus Andersson — 2013 05 21 21:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^