Familjeliv

9 januari 2011 13:19 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 12 kommentarer

Jag har allt sedan mycket unga år varit starkt politiskt engagerad och är så fortfarande. Det finns till och med politiska aspekter på de mest oväntade ämnen.

Men av detta följer inte att allting handlar om politik – vilket man kunde tro när man läser vissa politiska bloggar.

Dessutom tror jag att de flesta av mina läsare är som jag själv: intresserade av vitt skilda ting, kultur, mänskliga, ofta privata relationer, hur man får vardagen att gå ihop, hälsa, trädgård, mat och dryck och så alltså samhällsfrågor.

Jag har jobbat flera tiotals år – nästan ett helt yrkesliv – på socialdemokratiska partistyrelsen, men redan då, under mina nio år som chefredaktör för partiets tidskrift Aktuellt i politiken (s), arbetade jag utifrån antagandet att de flesta människor, så också socialdemokrater, har ett bredare perspektiv på tillvaron än det som ryms under beteckningen politik. Alltså redigerade jag AiP utifrån den här insikten, och den innehöll därför, utöver förstås politik, recensioner, mediakrönikor, noveller och lyrik, personporträtt, serier, kåserier och allmänreportage. Det är väl att märka att den här tidningen, prenumererad liksom dagens namne som faktiskt är profilerad på just politik, hade en mångdubbelt större upplaga än dagens AiP.

För min del tror jag att dagens sargade socialdemokrati skulle må väl av att varken partiets tidning eller flertalet S-bloggar vore så infernaliskt insnöade på politik, politik och politik.

Nog talat om detta.

Visst har jag också under det här veckoslutet ägnat tankar åt politik – det kan man ju inte undgå om man till exempel, som jag, läser fyra tidningar varje dag.

Men min helg började med att jag i fredags var kallad till en sköterska på kardiologen. Hon imponerades av den blodsockerstatistik jag visade henne, tyckte inte ens att jag – när mina värden är så bra – behöver göra dagliga mätningar, vilket jag nog ändå fortsätter med. Mindre bra var mitt midjemått och så det höga blodtrycket – hon skulle mejla vårdcentralen om detta inför mitt snart stundande besök där; det kan ju också ha varit en tillfällig topp.

På fredagskvällen såg vi som vanligt det trivsamma och bildande programmet ”På spåret”.

Sent på kvällen kom sonen, Matti, hem till oss för övernattning. Han har tidigare hjälpt sin mor med att köpa och installera en ny dator, men eftersom den har ett väsentligt annorlunda program, återvände han nu för att träna henne en halv dag. Så vitt jag kunde se, lyckades han – utan att ens för ett ögonblick tappa tålamodet – lära Birgitta tillräckligt för att hon nu ska kunna använda sin nya dator.

En stund efter gemensam lunch – jag bjöd på min estniska sylta plus Konsums nya sparrispotatis – och lite mer datorträning tog Birgitta och jag bussen ut till Bärby hage, där vår dotter Kerstin bor. Men det var inte hon, inte ens barnbarnen, som stod i centrum för det här besöket: Bo, som Kerstin är gift med, firade sin 40-årsdag.

När vi kom, var huset redan knökfullt av Bos och Kerstins vänner plus inte minst vännernas barn. Bos och Kerstins Viggo fanns också där och lekte med alla barnen, men lilla Klara var för tillfället borta: Hon var på ett annat kalas, hos kompisen Melissa, som för övrigt bor inte så långt från oss.

Vi överlämnade vår present till Bo, pengar till den reskassa han håller på att lägga upp för en resa till Turkiet i sommar. Det handlar inte om någon vanlig turistresa. Nej, den här unge mannen är ett veritabelt språkgeni i fråga om både levande och döda språk, och nu har han bestämt sig för att också lära sig turkiska. Genom att gå en kurs i språket, i Turkiet.

Kerstin hade bullat upp med tårtor och kakor, hennes egna förstås – jag har nog aldrig sett ett kök så fullt av godsaker, alltsammans förbjuden frukt för mig diabetikern. Så jag drack bara kaffe, också det utan socker. Belöningen kom i morse, då blodsockervärdet låg på 6,0, och då hade jag ändå lagat och ätit middag också, hemma, senare på kvällen.

Under fikat pratade vi med Olle och Kristina, Bos föräldrar, normalt boende i Sollefteå, så vi ses inte så ofta.

Under tiden hade Kerstin hämtat hem Klara, men hon försvann tämligen omgående. När jag hade letat efter henne och frågade Kerstin, pekade hon mot stora sängen, och där låg en fullkomligt utmattad Klara och sov under ett täcke.

Fast sen vaknade hon, nu piggare. Både morfar och mormor fick var sin stor kram, när hon såg att vi fanns bland de många gästerna. Och när vi sen gick hem från kalaset, fanns hon med i hallen och tog adjö, lovade också komma och hälsa på.

På kvällen, åter igen hemma, såg vi bland annat programmen om och med Brita Borg och Per Oscarsson, och sen lyssnade vi på en CD med musik av Arvo Pärt.

I eftermiddag är vi bjudna till landshövdingen, på trettondagskaffe uppe på Uppsala slott. Efter mottagningen på slottet ska vi gå på bio, och efter det blir det nog middag på restaurang.

* * *

Märkligt nog – tycker nog politikfanatikerna på S-bloggar – är det en massa människor som läser den här sortens texter också.

12 kommentarer

 1. Kokk-(S)= 1-0 avseende å ena sidan det verkliga livet och å andra sidan politiken.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 01 09 13:34 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Fast också politiken påverkar naturligtvis i hög grad vardagslivet.

  En av mina poänger är att politiskt verksamma människor, för att få andras förtroende, måste visa upp olika sidor av sig själva, sådant som gör dem till medmänniskor, inte bara företrädare.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 09 13:40 #

 3. Att man bara skriver om politik på sin blogg är väl inte konstigt – om man skriver en politiskt inriktad blogg. Det innebär ju inte automatiskt att man inte också har andra intressen dessutom eller att man inte ser andra värden i livet.
  Jag skriver mest om politik men har massor av andra intressen som endast i undantagsfall syns på min blogg.

  Comment by Kerstin — 2011 01 09 15:45 #

 4. Till Kerstin Berminge: Fast jag är ju ganska övertygad om att läsarna vill möta hela människan, inte bara den politiska sidan av honom/henne.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 09 20:10 #

 5. ENN KOKK: du är en modig humankapitalist, som både vill och vågar hänga ut hela släkten med buller och bång och
  kaksmulor och kaffeblask bland 1.500 dygnsläsare, varav
  många politikfixerade socialanalfabeter och nätråttor.
  Jag känner ljus och hopp för mänskligt liv av att följa din
  brokiga blogg inkl varm familjesmet och kafferepska melodikryss.
  Förtröttens icke och utgjut gärna ibland också ditt fordom heta politiska blod!
  /Kramar till morfar och mormor B.

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 09 23:17 #

 6. Enn Kokk:
  Jag är inte så säker på att min helt okända person är speciellt intressant. Kanske fler som tänker som jag :-)

  Comment by Kerstin — 2011 01 10 3:23 #

 7. PS: Fast efter att ha läst Ingemars nya blogg anar jag vad du egentligen talar om och om jag har rätt i mina aningar så håller jag helt med dig.

  Comment by Kerstin — 2011 01 10 3:25 #

 8. Till Kerstin Berminge: På min blogg möter man ju ett då och då återkommande persongalleri, och alla – inte bara barnbarnen – nämns vid sina rätta namn. Hos dig och Britta Sethson möter jag hundar, och Ann Christin Sandlund skriver ganska mycket om sin lantliga boning och om trädgården.

  Jag umgås gärna med hela människor, inte bara sådana som främst är åsiktsmaskiner.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 10 10:43 #

 9. Haha, att umgås med hela mig och min omgivning vore nog ganska trist numer eftersom jag blivit alltmer folkskygg med åren och sitter i vårt torp och kurar (nåja, pysslar) mest hela tiden.
  Varje gång jag får mejl ifrån vänner och bekanta som berättar om sina senaste äventyr, resan till Grekland, Italien eller Australien, och om vilka intressanta aktiviteter de deltagit i sedan sist, våndas jag i flera dagar för vad ska jag skriva om i svarsmejlet: Det blir ungefär: Och här är allt som vanligt. Vi mår bra och hundarna skäller som vanligt på allt som rör sig i omgivningen.
  För övrigt kan man kika in på mina övriga hemsidor om man mot all förmodan grips av en oemotståndlig lust att få veta allt om mig – det får man nämligen där – utom mitt skonummer :-)

  Comment by Kerstin — 2011 01 10 20:30 #

 10. Enn Kokk
  Jag är inte så värst duktig med det där med bloggar.Tänkte kommentera via mejl o letade efter lämplig e-postadress o hittade ”enn.kokk@pol.uppsala.se” o skrev lite kring o frågade om Brita Lindahl som sjöng med Grav-Olle. Jag vet nu inte om detta mejl nådde dig. Är det i stället så här man ska kommentera? Hej då
  Orvar Starbäck

  Comment by Orvar Starbäck — 2011 01 11 0:54 #

 11. Enn K: det är inte din person som är så intressant, det är allt runt omkring den!

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 11 9:09 #

 12. Point taken!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 01 11 22:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^