Bob Dylan som blues- och folksångare

4 januari 2011 22:44 | Musik, Politik | 9 kommentarer

Cynthia Gooding minns jag bland annat från Elektras och Folkways’ magnifika LP-samling ”The Folk Box” (EKL-9001, 1964). I början av 1960-talet gjorde Gooding, själv alltså folksångerska, en serie folkmusikprogram för den radikala radiostationen WBAI, och den 11 mars 1962 hade hon bjudit in den mycket unge Bob Dylan för att samtala med henne och sjunga. Alltsammans finns nu utgivet live på CD. Denna mycket tidiga dylaninspelning har fått sitt namn efter radioprogrammet, ”Folksinger’s Choice” (Left Field Media LFMCD 501, 2010).

Dylan, då fortfarande inte särskilt känd, kom från samma trakter som Gooding, men de kände ursprungligen inte varandra – dock hade de vid det här laget träffats, i samband med en av hennes konserter i Minneapolis.

Det intressanta och nästan sensationella med det här radioprogrammet är att Dylan i huvudsak sjunger sånger ur den traditionella blues- och folksångrepertoaren. Redan då hade han i och för sig börjat göra adaptioner och bearbetningar av andras låtar, så man ska inte låta sig förledas av att han ibland står som upphovsman, ibland som arrangör.

Här möter vi således en tidig version av hans ”The Death of Emmett Till”, vars text handlar om rasism i 1950-talets Mississippi, men i radiointervjun medger han, att han har lånat melodin från Len Chandler. ”Standing On the Highway” är bra deltablues, men den liknar åtminstone två låtar av Robert Johnson. ”Roll On, John”, här gjord som hörvärd blues, har vi tidigare hört som bluegrass med Mike Seeger. Och den avslutande ”Hard Times In New York Town” har en tydlig återklang av en låt som finns med på Harry Smiths berömda (och på CD återutgivna) Folkways-antologi ”Anthology of American Folk Music”.

Missförstå mig inte: jag vill inte anklaga Bob Dylan för någonting alls. Men hans musik var redan från början full av elegant utförda stölder, inlån och citat. I intervjun medger Dylan beredvilligt detta.

Annat på den här CDn med material ur radioprogrammet redovisas rakt som verk av andra. Och eftersom Dylan själv upprepade gånger har medgett sitt beroende av Woody Guthrie, är det kul att här få höra en bra insjungning av Guthries ”Hard Travelin’” med Dylan på gitarr och munspel.

Kul också att få höra Dylan göra en hel rad låtar av gamla bluesmästare: Bukka WhitesFixin’ To Die”, ”Smokestack Lightning” av Howling Wolf och ”Baby Please Don’t Go” av Big Joe Williams. Robert Johnson är redan nämnd.

Över huvud taget är det intressant och slående, hur påverkad den unge Dylan är av en äldre folkmusik- och bluestradition. På den här skivan hittar man till exempel både Jug Band-musik och en traditionell fängelseballad, upptecknad av Alan Lomax – även om den senare kom till Dylan via Ian & Sylvia, för övrigt rikligt representerade i min skivsamling.

Man får tacka sonen, Matti, som gav mig den här CDn i julklapp. Han förstår att den här CDn är full av amerikansk musik av det slag som intresserar hans farsa. Och som farsan kan en hel del om.

För dem som skaffar den här CDn kan jag – apropå namn som nämns i mapptexten – berätta att jag har ett antal av de blueskompilationer Sam Charters gjorde för Folkways i den amerikanska södern och att jag till och med har träffat Izzy Young – fast det var här i Sverige.

9 kommentarer

 1. Om ARKIV ÖVER POLITISKA UTTALANDEN.

  När jag läser om hur Du har koll på artister och skivinspelningar slår det mig att med din bakgrund kanske Du också har arkiverat politiska uttalanden.

  Ledande politiker har ju sagt mycket både klokt och oklokt genom åren. Det jag tänker på är i första hand korta uttalanden som ”I´m a berliner” och Gösta Bomans kommentar om att ”afrikaner kunde få mat genom att plocka frukt från träden”

  Även dagens politiker säger ju ibland sådant som är värt att arkivera. Jag vet inte hur men om inte Du har någon samling så kanske Du kan verka för att inspelningar samlas på t.ex. en CD (Lagring bör ju ske på något medium som fungerar några 10-tal år)

  Bo Andersson
  (insnöad Öregrundsbo)

  Comment by Bo Andersson — 2011 01 06 16:36 #

 2. Till Bo Andersson: Jag känner ju igen de exempel du anför, men jag har dess värre inte samlat den här typen av uttlanden, där man ju både behöver exakt formulering och uppgift om när i tiden och i vilket sammanhang de fälldes.

  Min gamle kollega på 68an Sören Thunell och jag pratade vid något tillfälle om att också samla sanna (ibland lite tillputsade) politikerhistorier – vi hade ju själva varit med om några av händelserna i fråga. Jag vet inte om Sören fullföljde det, men tyvärr gjorde inte jag det, även om jag fortfarande minns några bevaransvärda politikerhistorier.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 06 16:54 #

 3. Varsegod! Det finns redan. Som svar på er kommunikation om citat.

  http://sv.wikiquote.org/wiki/Mona_Sahlin

  Comment by Tommy Rådberg — 2011 01 06 17:18 #

 4. Till Tommy Rådberg: Det här innehåller ju blandad kost, men vad Bo efterlyser är väl uttalanden av många kända människor, uttalanden som förtjänar att kommas i håg på grund av sin träffsäkerhet och/eller klatschighet,

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 06 17:24 #

 5. Bob Dylan-tråden är ju redan ”sabbad”.

  Denna kommentarskonversation skall handla om personen i detta citat. Bloggar (inlägg tre) i morgon svaret.

  Lyckligt det land vars kyrkominister kan så många brännvinsvisor!

  Lennart Bernadotte

  Comment by Tommy Rådberg — 2011 01 06 17:50 #

 6. JFK sade: ”…Ich bin ein Berliner!”
  Och inget annat.

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 06 19:31 #

 7. Apropå Bob Dylan.
  Svaret på kyrkoministern som kunde så många brännvinsvisor. Arthur Engberg(S).

  Den engbergska(S) psalmboken.

  En av källorna:
  Nils och Lars Beltzén: Arthur Engberg – publicist och politiker, Prisma, 1973.
  Tack Prisma (Enn Kokks förlag)

  Comment by Tommy Rådberg — 2011 01 07 9:13 #

 8. Till Bo Andersson m fl, Björn Elmbrants guldgruva till uppslagsbok, ”Politikens ABC”, utgiven på Fischer&Co, är väl vad du efterlyser.
  Där kan man se att Bohman fällde sitt yttrande om bananerna och plåtskjulen i en intervju med Gunnar Adler-Karlsson, publicerad i Dagens Industri inför valet 1979. Frågan handlade om gapet mellan i- och u-länder. Bohmans svar återgavs så här:
  ”Vi måste ju ta in andra element i bilden. I soliga länder behöver man inte vår typ av dyra hus. Där kan man leva i plåtskjul och plocka bananer från träden”.
  Elmbrant publicerade sin bok 1995. Den borde givetvis uppdateras med senare tiders bevingade politikerord/förflugna floskler och ges ut igen.

  Comment by HO — 2011 01 07 10:50 #

 9. Till Enn, en del (äldre) politikerhistorier finns ju samlade i Rickard Lindströms bok ”Riksdagshistorier”. Det mesta är väl inte mycket att hänga i julgranen så här års, men några glittrande pärlor finns det ju.
  T ex den där om den svavelosande talmannen/ärkebiskopen Anton Niklas Sundberg och hans missade tåg. Eller kommentaren av E A Andersson i Tumhult när Emil Bengtsson i Kullen bytte parti.
  Även den boken borde givetvis uppdateras och ges ut igen. Eller kompletteras med en ny.

  Comment by HO — 2011 01 07 11:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^